Β. Κορκίδης: «Το Ευρωπαϊκό Εμπόριο αντιμετωπίζει τις καλοκαιρινές προκλήσεις»

Έγγραφο θέσης από τον Βασίλη Κορκίδη στο EuroCommerce «Το Ευρωπαϊκό Εμπόριο αντιμετωπίζει τις καλοκαιρινές προκλήσεις».
Η ενεργειακή κρίση, η πράσινη μετάβαση, ο μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πληθωρισμός, η ψηφιοποίηση, είναι μερικά από τα «κεφάλαια της καθημερινότητας» και οι κύριες «καλοκαιρινές προκλήσεις» για τις ΜΜΕ που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων ess στις χώρες της ΕΕ.

Πρωτίστως, οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες από τις παγκόσμιες κρίσεις που προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και κουστούμιΒρισκόμαστε σε μια «πολεμική περίοδο», το τέλος της οποίας εξακολουθεί να είναι δυσδιάκριτο. Από την άνοιξη του 2020, η πανδημία έχει προκαλέσει, σχεδόν ταυτόχρονα, τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες. Από την αρχή του έτους «αυξήσεις, καθυστερήσεις και ελλείψεις» είναι τα λόγια της χρονιάς. Ενισχύθηκε ο πληθωρισμός με το ρουφήξιμο επιχειρηματικών και νοικοκυριών, καθώς και την αποδιοργάνωση των αλυσίδων διανομής, με ελλείψεις στο διεθνές εμπόριο πρώτων υλών και καταναλωτικών προϊόντων.
Παγκοσμίως, οι τιμές των τροφίμων σύμφωνα με τον δείκτη του ΟΗΕ βρίσκονται ήδη κοντά στο ρεκόρ του 2011. Ακόμα και στην Κίνα, κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, η ανάκαμψη επιβραδύνεται, προειδοποίησε πρόσφατα το ΔΝΤ.
Καλούμαστε να απαντήσουμε αντιμετωπίζοντας μια «ασύμμετρη απειλή» μιας επισιτιστικής κρίσης η αντιμετώπιση της οποίας ξεπερνά τα γνωστά στερεότυπα.
Η ευελιξία και η διορατικότητα είναι τα δύο στοιχεία που πρέπει τώρα να εμπνεύσουν τις πολιτικές παραγωγής για μια ισχυρότερη «Ευρωπαϊκή Τοπικοποίηση».
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, στην Ελλάδα φαίνεται υψηλός, αλλά βρίσκεται στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, allev iate τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Δεν θα σταματήσω να επισημαίνω την κυκλικότητα της οικονομίας.
Και η αύξηση του κατώτατου μισθού έδωσε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην εμπορική κινητικότητα.
Παράλληλα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Ελληνική Κυβέρνηση υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, με μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα οικονομική πολιτική με συνέπεια τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με σκοπό την περαιτέρω τόνωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της επενδυτικής ελκυστικότητας.
Σε αυτόν τον «οικονομικό καμβά», το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση επεσήμανε τη σωστή κατεύθυνση του σχεδίου νόμου «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω εταιρικών σχέσεων και εταιρικών μετασχηματισμών», επιτάσσοντας ελκυστικό φόρο που θα εφαρμοστεί μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι επιλέγουν την Ελλάδα ως φυσική και φορολογική έδρα τους.
Ο στόχος είναι προφανής. Μέσω της παροχής κινήτρων είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσω μετασχηματισμών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Ουσιαστικά, αυτό θα δώσει στις εταιρείες ένα σημαντικό κίνητρο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαλλαγούν από τον φόρο εισοδήματος από τα φορολογητέα κέρδη της νέας εταιρείας.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται να προσελκύσει εταιρείες από την ΕΕ για να τοποθετηθούν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν ορίζοντες για την ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών μέσω σχεδίων που θα ενισχύσουν επίβλεψη και ανταγωνιστικότητα πέρα από το γεγονός της αύξησης των θέσεων εργασίας.
Εκτός αυτού πρέπει να αποφύγουμε το φαινόμενο «Big Quit» των εργαζομένων από τις δουλειές τους, που παρατηρείται κυρίως σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προσαρμόζοντας δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και του «Soft Skills and Human Well-being».
Πρέπει μέσω ρεαλιστικών και μετρήσιμων προτάσεων, να στηρίξουμε την ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη και ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.
Σχετικά με την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση, καταθέσαμε στην κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση που συνάδει με το «REPowerEU for the Solar Strategy» επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της ηλιακής ενέργειας προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση «3S» δηλαδή Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να υλοποιηθεί με επιδότηση μέσω των ταμείων πράσινης μετάβασης, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με η προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και η χρηματοδότηση των υποδομών εγκατάστασης και αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο κομμάτι για μια επένδυση ηλιακής ενέργειας, μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Πράσινου Χαρτοφυλακίου.
Τα κονδύλια προϊόντων μπορούν να αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα δανειακά κεφάλαια, που συνάπτει το Ελληνικό Δημόσιο με την ΕΤΕ Επιπλέον, μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι ESCO που θα προσφέρουν τη μελέτη και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το ενεργειακό κόστος, το οποίο μαστίζει ιδιαίτερα τις ΜΜΕ, πρέπει να μειωθεί σημαντικά με την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αφενός μέσω μιας πολιτικής κινήτρων για αυτές τις εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και αφετέρου μέσω μιας ενημέρωσης olicy του κοινού για τα οφέλη της χρήσης των ΑΠΕ που θα στοχεύουν ταυτόχρονα στην εξάλειψη των ιδεολογιών που κοστίζουν χρόνο και σήμερα σε χρήμα καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά «βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» πληρώνοντας όχι το κόστος της ενέργειας αλλά τον χαμένο χρόνο για περισσότερο από μια δεκαετία e επενδύσεις στις ΑΠΕ «δαιμονοποιήθηκαν» υπέρ του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.
Μεγάλη πρόκληση και η ψηφιοποίηση. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των εταιρειών σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση του προσωπικού στα νέα δεδομένα και την εξωστρέφεια αλλά και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό από το κράτος, για να μην πάει χαμένο το 20% των ανθρωποωρών σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να τελειώσω με το πάτημα μερικών πλήκτρων.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από οικονομικές, πανδημικές και ενεργειακές κρίσεις, όπως η ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, το άνοιγμα της ενιαίας αγοράς, το ενεργειακό πλεόνασμα και η ασφάλεια των αγροτικών τροφίμων. Αναμένουμε ότι η εμπειρία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να γίνουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες πιο ανθεκτικές στο μέλλον.
«Ο χρόνος είναι χρήμα» και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να σπαταλούν χρόνο και άρα χρήματα.
Η οικονομία είναι κυκλική οπότε και τα δύο, ζημία και κέρδος, ευημερία ή όχι, επηρεάζουν τους πάντες και όλους μαζί στην ΕΕ.