Γ. Δημητριάδης: Ο Πρωθυπουργός μπορεί να διορθώσει το λάθος με τα ιχθυοτροφεία στον Πόρο

Γ. Δημητριάδης: Συναντήθηκα, μαζί με τους συναδέλφους Δημάρχους των νησιών της χώρας με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους, με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μας προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησης μου, ανέφερα στον κ. Πρωθυπουργό τα εξής:
• Επεσήμανα τις θετικές συνέπειες των διατάξεων που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση αναφορικά με τις δυνατότητες σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Δήμων και Δικτύων, τις οποίες έχει αξιοποιήσει στο έπακρο ο Δήμος Πόρου, όντας σήμερα ο πρώτος και μόνος Δήμος που έχει ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό της Τεχνικής του Υπηρεσίας με 5 άτομα.
• Επεσήμανα ότι τα νησιά της Αττικής αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμα θεσμικής εκπροσώπησης, καθώς η υπαγωγή τους στην Περιφέρεια Αττικής και στην εκλογική Περιφέρεια Ά Πειραιά & Νήσων τους στερεί την δυνατότητα που έχουν τα υπόλοιπα νησιά της χώρας να εκπροσωπούνται ικανοποιητικά στα ανώτερα επίπεδα Διοίκησης και κατέθεσα την άποψη υπέρ της δημιουργίας αυτόνομης εκλογικής Περιφέρειας για τα νησιά της Π.Ε. Νήσων από την Αίγινα και νότια.
• Επανέλαβα το πάγιο αίτημα των Δήμων Πόρου, Κυθήρων, Μήλου, Σκοπέλου και Σπετσών για αύξηση του πληθυσμιακού ορίου χαρακτηρισμού των νησιωτικών Δήμων ως «μικρών» από τις 3.500 στις 5.000 κατοίκους, ώστε να ισχύουν και για αυτούς σε μόνιμη βάση οι πρόνοιες που ισχύουν για τους «μικρούς» Δήμους (3ος Αντιδήμαρχος με αντιμισθία, 3ος Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου, ετήσια ειδική χρηματοδότηση) και που μόνο εκτάκτως έχουν δοθεί την τρέχουσα περίοδο στους εν λόγω 5 Δήμους από την σημερινή Κυβέρνηση.
• Ζήτησα να αντιμετωπιστεί νομοθετικά η αδικία που υπάρχει σε βάρος αρκετών νησιωτικών Δήμων οι οποίοι υποχρεώνονται από τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτες δαπάνες μεταφοράς των απορριμμάτων τους (π.χ. οι Δήμοι του Αργοσαρωνικού καθημερινά στην Φυλή) χωρίς να λαμβάνουν καμία απολύτως οικονομική αντιστάθμιση.
• Πρότεινα να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να επανακαθορίσουν τις χερσαίες ζώνες λιμένα ευθύνης τους με χρηματοδοτική βοήθεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και με συγκεκριμένη προθεσμία για την έγκριση των σχετικών πράξεων.
• Τόνισα ότι τα προβλήματα που εξέθεσαν πολλοί συνάδελφοι από ακριτικά νησιά σχετικά με τις τοπικές δομές υγείας, ισχύουν εξίσου και στον Πόρο, όπου το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο υπολειτουργεί με μία ιατρό μόνο κάποια πρωινά και ζήτησα άμεση ενίσχυσή του.
• Τέλος, αναφέρθηκα στο μείζον ζήτημα της δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων και επεσήμανα ότι ο Πόρος είναι ο μοναδικός μικρός νησιωτικός Δήμος στον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ., γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα ακραίο λάθος του σχεδιασμού το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί.
Κλείνοντας, τόνισα ότι το λάθος αυτό μπορεί να διορθωθεί μόνο από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό και τον προσκάλεσα στον Πόρο προκειμένου να ανακοινώσει την ματαίωση του εν λόγω καταστροφικού σχεδιασμού.