Άσκηση για θαλάσσια ρύπανση στην Ελευσίνα

Στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε η άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης με την ονομασία «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ II 2019».

Η άσκηση υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με σκοπό την από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των σκαφών απορρύπανσης του Λιμενικού για την αντιμετώπιση πραγματικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας.

Στην άσκηση συμμετείχαν δύο σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού, το ΠΛΣ 413 (Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας) και το ΠΛΣ 417 (Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου) καθώς και το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ 335 ( Ελευσίνα).

Αρχικά έγινε ρίψη φράγματος από το Π.Λ.Σ. 417 με επιτυχή αποτελέσματα, σε σύντομο χρόνο και με σωστή τοποθέτηση στην εικονική κηλίδα.

Επίσης έγιναν προσεγγίσεις των δύο σκαφών για μεταβίβαση εν πλω υλικών απορρύπανσης που παρελήφθησαν από τη ξηρά από την κεντρική αποθήκη απορρύπανσης στην Ελευσίνας (Κ.Α.Υ.Α.).

Τέλος, έγινε δοκιμή απ’ το Π.Λ.Σ. 417 των περιστροφικών σχοινιών περισυλλογής πετρελαιοειδών σε απόσταση σάρωσης δύο ναυτικά μίλια με ικανοποιητικά αποτελέσματα, και πόντιση εντός του φράγματος από το Π.Π.Λ.Σ. 413 ελαιοσυλλέκτη (oil Skimmer).