Νίκος Μπελαβίλας: “Απαιτείται ξεκάθαρος και πλήρης έλεγχος του Αirbnb”

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» ανέλυσε τις τρέχουσες  προκλήσεις και παρουσίασε λύσεις για την ορθολογική ρύθμιση της επέκτασης του Airbnb.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Documento» (14/4/2019), ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, ανέλυσε τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν σε πόλεις και νησιά από το Airbnb, και παρουσίασε μια σειρά από εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου με στόχο όχι «τον περιορισμό του αλλά την ορθολογική ρύθμισή του», πάντα σε συνάρτηση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για όλους» και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ανέφερε ότι η έως τώρα ανάπτυξη του Airbnb στη χώρα μας «θυμίζει με κάποιον τρόπο την έκρηξη των rent rooms των δεκαετιών του ’80 και του ’90 στα νησιά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι με τη συγκριμένη μέθοδο βραχύβιας μίσθωσης ακινήτων «σπάει η καθετοποίηση του all inclusive τουρισμού και των μεγάλων tour operators».

Για τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά, τα σημαντικότερα προβλήματα που συνδέονται με την επέκταση του Airbnb είναι δύο: Αφ’ ενός, «η ανεξέλεγκτη αύξηση αξιών γης» η οποία δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στέγασης για μόνιμους κατοίκους, φοιτητές και κρατικούς λειτουργούς σε δημοφιλείς για τους τουρίστες περιοχές (Αθήνα, νησιά). Αφ’ ετέρου, η συγκαλυμμένη ξενοδοχειακή δραστηριότητα, καθώς πολλά καταλύματα ενοικιάζονται 365 μέρες το χρόνο «ως αν ήταν ξενοδοχεία ενώ δεν είναι», με αποτέλεσμα ο εκάστοτε επιχειρηματίας να απαλλάσσεται από πλήθος υποχρεώσεων (έλεγχοι, φορολόγηση κτλ.) εις βάρος όσων δραστηριοποιούνται νόμιμα στον τουριστικό κλάδο.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Μπελαβίλας στο άρθρο του, η επιτυχής αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων θα πρέπει να κινείται σε 3 άξονες: Πρώτον, στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του Airbnb σε μη κορεσμένες περιοχές, με απώτερο στόχο την αναβίωση εγκαταλελειμμένων περιοχών από τις οποίες έχει αποσυρθεί η κατοικία. Δεύτερον, στον πλήρη και διαφανή έλεγχο της τουριστικής δραστηριότητας μέσω Airbnb. Τρίτον, στη θέσπιση χρονικού ορίου μίσθωσης ανά οικεία, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 60 ή 90 μέρες κατ’ έτος, αναλόγως της περιοχής όπου αυτό βρίσκεται.

Τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου:

· Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 ακίνητα αξιοποιούνται για Αirbnb. Πρόκειται για περίπου 90.000 ιδιοκτησίες που ανήκουν άλλες σε εταιρείες, κάποιες σε ιδιοκτήτες πολλαπλών ακινήτων και άλλες σε ιδιώτες-ιδιοκτήτες ενός ακινήτου.

·  Ο τουρίστας του Airbnb αφήνει περισσότερο καθαρό χρήμα στην περιοχή την οποία επισκέπτεται από τον τουρίστα του all inclusive.

· Η ανεξέλεγκτη αύξηση αξιών γης έχει άμεσο αποτέλεσμα την έξωση των κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούν να νοικιάσουν σε λογικές τιμές ακίνητα, έχει άμεσο αντίκτυπο στη φοιτητική στέγη, ενώ δραματική είναι η κατάσταση για δημόσιους λειτουργούς, όπως γιατροί και δάσκαλοι, που δεν μπορούν να βρουν στέγη στα τουριστικά νησιά όπως η Σαντορίνη.

· Το Αirbnb μπορεί να κρύψει πλήρεις ξενοδοχειακές δραστηριότητες συγκαλυμμένες πίσω από την πλατφόρμα.

· Αναζητούνται τρόποι μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας και του πολεοδομικού θεσμικού πλαισίου προκειμένου να κηρυχθούν κορεσμένες περιοχές ή αντίθετα να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη Αirbnb σε περιοχές υποβαθμισμένες.

· Απαιτείται ξεκάθαρος και πλήρης έλεγχος του Αirbnb ως δραστηριότητας, η οποία είναι διαφορετική από την ξενοδοχειακή.

· Θέσπιση χρονικού περιορισμού: να μην επιτρέπεται η χρήση οικίας για βραχυχρόνια μίσθωση πάνω από 90 ημέρες ετησίως ή 60 ημέρες σε τουριστικές περιοχές.