Νίκος Καβαλιέρος : «Οφείλουμε φόρο τιμής στα ξύλινα και παραδοσιακά σκάφη»

Μία συνέντευξη διαφορετική από τις άλλες. Μία συνέντευξη με όραμα, πράξεις, αγώνα και σχεδιασμό. Ο Νίκος Καβαλιέρος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Σκαφών έχοντας επιτυχίες στο ενεργητικό του, είναι εκείνος που έχει καταφέρει να διασωθούν μερικά ξύλινα σκαριά και έχει κάνει πολλούς αγώνες που αξίζουν μπράβο

γιατί αυτά τα σκαριά είναι η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας, μία ελληνική ναυτιλία που μας έχει κρατήσει σαν έθνος όπως λέει.

Μας πηγαίνει το νου μας, μία βόλτα στο Αρχαιολογικό μουσείο της Οδησσού για να δούμε φωτογραφίες από τα παραδοσιακά σκάφη του παρελθόντος, τότε που οι μεγάλοι Έλληνες ευεργέτες έκαναν το εμπόριο με την Ουκρανία και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και ό,τι κέρδιζαν το έδιναν στο κράτος. Όπως ο ίδιος τονίζει, αντίθετα με το σήμερα που κάποιοι επιχειρηματίες κοιτάζουν πώς θα βγάλουν από το κράτος.

Αυτή κατά τα λεγόμενά του είναι και η σημαντική διαφορά του τότε και του τώρα. Υπογραμμίζει πως πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής και να μη διασώζουμε τα σκάφη με τον τρόπο που γίνεται σήμερα. Δηλαδή να τα βγάζουμε στην ξηρά, γιατί είναι πολλά τα παραδείγματα που βγήκαν στην ξηρά και καταστράφηκαν, γιατί η διάσωση αυτή είναι προσωρινή. Το φυσικό τους περιβάλλον είναι η θάλασσα. Ο Νίκος Καβαλιέρος δίνει διαχρονικά το δικό του αγώνα για τα σκαριά που θα παραδώσει και ζητάει να προσεγγίσουν οι αρμόδιοι το ίδιο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αντίκες – αυτοκίνητα σε όλον τον κόσμο, να ισχύει και τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη.

Η διαφορά όμως είναι τεράστια γιατί τα αυτοκίνητα δεν είναι χειροποίητα, σε αντίθεση με τα σκάφη που είναι το μεράκι του καραβομαραγκού, μετά από αιώνες μπορέσαμε να καταλάβουμε τη ναυπηγική γραμμή των σκαφών που λικνίζονται στον κυματισμό του Αιγαίου.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: