Δεν μου αρκούν τα λίγα.
«Θέλω να γίνει η πόλη μας, σύγχρονος και ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά».

Ο Στέφανος Χρήστου, μάχιμος δικηγόρος, γεννήθηκε στις Οινούσσες Χίου και ζει στον Κορυδαλλό από την ηλικία των επτά ετών. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτιλιακό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Υπηρέτησε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 16 χρόνια, εκ των οποίων 12 ως Δήμαρχος Κορυδαλλού και τέσσερα ως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.
Συνέντευξη στην Ρούλα Μπανάκου
Ο Στέφανος Χρήστου μιλάει στο athenea.gr για το έργο του στο Δήμο Κορυδαλλού, τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει ξανά υποψηφιότητα και τις προτεραιότητές του, εάν οι δημότες τον επανεκλέξουν με την ψήφο τους, Δήμαρχο Κορυδαλλού.
– Κύριε Χρήστου διατελέσατε για τρεις θητείες δήμαρχος Κορυδαλλού. Ποιο έργο υλοποιήσατε;
Πράγματι, τη δωδεκαετία 1995 – 2006 που ο Κορυδαλλιώτικος λαός με τίμησε με την ψήφο του, ο Δήμος Κορυδαλλού, παρήγαγε σπουδαίο και καινοτόμο έργο καθώς τα χαρακτηριστικά του ήταν νεοσύστατοι και πρωτοποριακοί θεσμοί οι οποίοι είχαν ευρύτατη κοινωνική στήριξη.
Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο δημότη και τις ανάγκες του και δημιουργήσαμε υπηρεσίες και δράσεις με σκοπό την παροχή βοήθειας και υποστήριξης, ιδίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είκοσι χιλιάδες (!!!) συνδημότες μας έλαβαν βοήθεια από τις Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της κατάστασής τους και την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Θυμίζω επιγραμματικά λίγες μόνο από τις δράσεις του Δήμου Κορυδαλλού, επί της θητείας μας.
Λειτουργήσαμε: το πρώτο «Δημοτικό Γραφείο Ανέργων και Επιχειρήσεων» που ενημέρωνε για θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και για επιδοτούμενα προγράμματα και σεμινάρια όπου 900 νέοι βρήκαν εργασία, το πρώτο «Δημοτικό Παρατηρητήριο για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα», την Ημέρα Καριέρας, και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.
Πέντε μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλα τα τμήματα των «Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης» (ΕΔΑΠΕ), εξυπηρετώντας πάνω από 150 άτομα, το “Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων”, προσφέροντας φιλοξενία και φροντίδα σε ανήμπορους ηλικιωμένους, το πρωινό και
το απογευματινό “Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες”, την “Παιγνιοθήκη” στο «Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες», το “Σταθμό” στο κτήριο Σολωμού και Χειμάρρας.
Το “Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – Αερόστατο”, το Θερινό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά εργαζόμενων οικογενειών έως 12 ετών, προσφέροντας λύση σε δεκάδες οικογένειες στη διάρκεια των σχολικών διακοπών, το “Κέντρο Πληροφόρησης Νέων”, τη «Στέγη Παιδιού» για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά και τα παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τη «Σχολή Γονέων» στους Παιδικούς Σταθμούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το «Κέντρο Κοινωνικής Διαμεσολάβησης» που στηρίχθηκε σε εθελοντές, το «Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας», το «Γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτή και Ενίσχυσης της Τοπικής Αγοράς», το «Γραφείο Αλλοδαπών» και ο κατάλογος είναι… μακρύς.
– Γιατί θέτετε εκ νέου υποψηφιότητα;
Κυρία Μπανάκου, παρότι είμαι «χορτάτος» από τίτλους και αξιώματα, παρατήρησα ότι την τελευταία τετραετία υπάρχει μία πρωτόγνωρη και απόλυτη άπνοια στον δήμο μας.
Δεν έγινε κανένα απολύτως έργο στον Κορυδαλλό. Δεν κατασκευάστηκε, ούτε καν δρομολογήθηκε ούτε μισό σημαντικό έργο ή υποδομή, αντίθετα, καθυστέρησε η ολοκλήρωση όσων έργων παρέλαβαν ημιτελή.
Σήμερα υπάρχουν σχεδόν μηδαμινές κοινωνικές δομές και δράσεις του δήμου, παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έλαβαν ως έκτακτη κρατική επιχορήγηση.
Απτή απόδειξη των λεγομένων μου είναι ότι σε ένα πρόσφατο προεκλογικό τους φυλλάδιο, αναφέρουν ως… «επιτεύγματά τους» τους, το… Μετρό (!!!), το «νέο Πάρκο» (που τους παρέδωσε η προηγούμενη Διοίκηση και απλά έκοψαν την κορδέλα), την ανανέωση των οχημάτων καθαριότητας (που χρηματοδοτήθηκε κεντρικά από την κυβέρνηση σε όλους τους Δήμους), ενώ ανερυθρίαστα μιλάνε για «απομάκρυνση των φυλακών» (όπου επί τέσσερα χρόνια παρακολουθούσαν άπραγοι) και τα 115 στρέμματα στα Λατομεία (για τα οποία έχει επέμβει ο Εισαγγελέας λόγω παράνομων μπαζωμάτων με επικίνδυνα υλικά).
Δυστυχώς οι συνδιοικούντες όχι μόνο δεν είχαν και δεν έχουν όραμα, σχέδιο ή στρατηγική αλλά και καταγγέλλονται για αδιαφάνεια, αδιαφορία για τις δημοκρατικές διαδικασίες ενημέρωσης, «σπατάλη» δημοσίου χρήματος, παρατάσεις έργων φυσικά λόγια κούφια, φούσκες, χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα, κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση και όχι μόνο από μένα, καθώς ήδη έξι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της συνδιοίκησης, υπέβαλλαν διαδοχικές παραιτήσεις με βαριές κατηγορίες, καταγγελίες και υπαινιγμούς κατά της ηθικής και των προθέσεων της σημερινής συνδιοίκησης και συμπορεύονται μαζί μας.
Όλα τα παραπάνω με ώθησαν να θέσω, ξανά, τον εαυτό μου στην κρίση και στην υπηρεσία των δημοτών του Κορυδαλλού, γιατί ως ενεργός πολίτης, ήμουν, είμαι και θα είμαι διαρκώς παρών.
–Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Κορυδαλλού, ποιο είναι το όραμά σας και ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες αν εκλεγείτε;
Το θλιβερό γεγονός ότι η οριστική απομάκρυνση των φυλακών και η αξιοποίηση του χώρου των Λατομείων στο Σχιστό, ζητήματα που εμείς αναδείξαμε, παραμένουν ανοιχτά, το κυκλοφοριακό (για το οποίο έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις) σε συνδυασμό με το πρόβλημα της ακρίβειας, της ανεργίας και της έλλειψης ασφάλειας συνοψίζουν το σημερινό τοπίο, σε ένα Δήμο με τεράστιες δυνατότητες που είχε την ατυχία την τελευταία τετραετία, να «πέσει» σε ανίκανα χέρια.
Το όραμά μου, συνοψίζεται στις τέσσερις λέξεις του ονόματος του συνδυασμού μας. «Σύγχρονος, Ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά».
Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι επικεφαλής μιας ευρύτατης, ενωτικής και αυτοδιοικητικής κίνησης, πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, με συγκριτικά πλεονεκτήματα το ήθος, την επάρκεια, την εμπειρία και τη γνώση για κάθε “μικρό” ή μεγάλο θέμα του Κορυδαλλού και της Αυτοδιοίκησης.
Το 90% του συνδυασμού μας αποτελείται από νέα πρόσωπα, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και Αυτοδιοίκητικά.
Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τον Κορυδαλλό ξανά ψηλά, εκεί που τον είχαμε οδηγήσει την περίοδο των έργων και των δράσεων κοινωνικής πολιτικής. Για να φτάσουμε τον Κορυδαλλό, εκεί που του αξίζει. Για να γίνει ο τόπος μας, «Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά».
Με χαρά και συγκίνηση, εισπράττω μεγάλη αγάπη και αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κορυδαλλιώτικου λαού, ο οποίος νοσταλγεί τις όμορφες μέρες της θητείας μας, τότε που ο Κορυδαλλός συνδύαζε τη διάσταση της «σύγχρονης» πόλης, με αυτή της «ανθρώπινης» πόλης.
Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τη σημερινή «άπνοια» και ενθουσιασμένοι από τη δική μας προοπτική.
-Η δημοτική αρχή μπορεί να αναπτύξει δράσεις ώστε να είναι κοντά στον πολίτη και στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει και παράλληλα να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών;
Ασφαλώς. Όπως αποδείξαμε στη δωδεκαετή θητεία μας, η δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δράσεις που θα την φέρουν κοντά στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών. Να σας πω λίγα παραδείγματα.
Ο Δήμος μπορεί να υιοθετήσει δράσεις όπως η «Εκπροσώπηση και Ακρόαση», δηλαδή να οργανώνει συναντήσεις, φόρουμ και διαβουλεύσεις με τους δημότες για να ακούσει τις ανάγκες και τις ανησυχίες τους, και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Επίσης, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αναπτύξει προγράμματα για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα υγείας, να προωθήσει την τοπική οικονομία μέσω προγραμμάτων όπως η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, η υποστήριξη νέων επιχειρηματικών ιδεών, να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, προωθώντας την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, η δημοτική αρχή μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να βελτιώσουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.
Η δημοτική αρχή μπορεί να επενδύσει στη βελτίωση των υποδομών της περιοχής, όπως οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση και πράσινο, παρέχοντας έτσι καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες της, ενώ μέσω πρωτοβουλιών για αειφόρο ανάπτυξη, ανακύκλωση, προστασία των φυσικών πόρων και προαγωγή της βιώσιμης μεταφοράς, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της
ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.
Συνολικά, με τη σωστή στρατηγική και τον ενεργό συμμετοχικό ρόλο, η δημοτική αρχή μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες αισθάνονται υποστηριζόμενοι και η περιοχή αναπτύσσεται οικονομικά και κοινωνικά.
Εάν οι δημότες του Κορυδαλλού, μας εμπιστευτούν όπως έπραξαν στο παρελθόν για τρεις συνεχείς τετραετίες, ο Κορυδαλλός θα αναδειχθεί – ξανά – σε ένα από τα ισχυρότερα εμπορικά κέντρα της Αττικής και τόπο προορισμού όλου του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
–Ποια είναι η στάση της κεντρικής διοίκησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μπορεί ή πρέπει κάτι να αλλάξει ώστε η δεύτερη να λειτουργήσει καλύτερα και να ξεκαθαριστούν ή να ενδυναμωθούν ρόλοι και αρμοδιότητες που συχνά φαίνεται πως είτε δεν είναι σαφείς είτε για ένα θέμα είναι πολλοί αρμόδιοι με αποτέλεσμα να μη λύνονται προβλήματα;
Με την εμπειρία μου πολλών δεκαετιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αλλά και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να διαθέτει αρκετή αυτονομία και εξουσία για να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την τοπικές κοινωνίες. Αυτό βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και την προσαρμογή των αποφάσεων στις ειδικές ανάγκες και συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. Ωστόσο, όπως αναφέρετε, συχνά υπάρχουν προβλήματα στην αποδοχή και εφαρμογή των αρμοδιοτήτων και ρόλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ενίοτε μπορεί να μην είναι σαφές ή να προκαλεί σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή η διοικητική δομή που μπορεί να είναι περίπλοκη, με πολλά επίπεδα αποφάσεων και αντίφαση μεταξύ των διάφορων επιπέδων διοίκησης αλλά και οι πολιτικές παρεμβάσεις και η πίεση από την κεντρική διοίκηση μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και να αποτρέψουν την αποτελεσματική λειτουργία της.
Για να βελτιωθεί η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διευκρινιστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση νόμων και κανονισμών που καθορίζουν με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εκλεγμένους και τους επαγγελματίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των ρόλων και των καθηκόντων τους.
Εξάλλου, υπάρχει και στο πρόγραμμά μας η ίδρυση και λειτουργία Εργαστηρίου Πολιτικής Αγωγής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκπαίδευση των νέων και την επιμόρφωση των αιρετών υπαλλήλων του Δήμου.
Τέλος, η βελτίωση της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προϋποθέτει τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των διοικητικών επιπέδων η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η κεντρική διοίκηση πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μην παρεμβαίνει ανεπιθύμητα στις αποφάσεις της.