Τρικυμία στον Πειραιά για το ατύχημα στο Δημοτικό Θέατρο

Το ατύχημα έγινε στην πρόβα παράστασης που διοργάνωνε στις 28.1.2022 ο ΟΠΑΝ με τη συμμετοχή του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Η αυθαίρετη χωρίς έγκριση επέκταση της σκηνής έσπασε, τα παιδιά έπεσαν στο κενό, η πρόβα διαλύθηκε. Αν αυτό είχε συμβεί στην κανονική παράσταση ο πανικός στο γεμάτο θέατρο θα ήταν ανεξέλεγκτος.
Το ερώτημα είναι: Ποιος ηλίθιος συμπεριφέρεται στη σκηνή του κορυφαίου διατηρητέου μνημείου, του Δημοτικού Θεάτρου σαν να είναι η βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου του; Ποιος επικίνδυνος ανέβασε παιδιά σε παράσταση, σε αυτή την άθλια χωρίς άδεια από κανέναν πρόσθετη κατασκευή, σε αυθαίρετη επέκταση της σκηνής;
Κύριε Βουράκη, κύριε Πρόεδρε του ΟΠΑΝ το έχουμε πει από πολύ καιρό, είστε πιθανόν κατάλληλος για να συστήνετε Τούρκους κουμπάρους σας με ένταλμα της Interpol ως φιλάνθρωπους στις αρχές του τόπου για να ελληνοποιηθούν, όχι όμως για να διοικείτε το Δημοτικό Θέατρο. Φαίνεται τώρα ότι είστε και επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Αναμένουμε εξηγήσεις αμέσως από τον Δήμαρχο-όχι προφανώς από εσάς.

Ο Νίκος Μπελαβίλας αναλύει λέξη προς λέξη τη δήλωση Βουράκη στην ΕΡΤ

Σε ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας γράφει:

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Ιωσήφ Βουράκης, εκτός από υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στο Δημοτικό Θέατρο είναι και εξωφρενικά αναληθή όσα ισχυρίζεται. Αντί να βρίσκεται στο αυτόφωρο, όπως θα είχε συμβεί σε οποιονδήποτε ιδιώτη επικεφαλής θεάτρου, αυτοσχεδιάζει στα Media προκαλώντας γονείς και μαθητές.

Λέξη προς λέξη η δήλωση του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» (αναδημοσιευμένη στο News Bomb) και συμπληρωμένη με τις απαραίτητες απαντήσεις:

Λέει ο κύριος Βουράκης:

«Ένα κομμάτι της σκηνής κατεβαίνει, βυθίζεται για να παίζει ορχήστρα. Στο Δημοτικό Θέατρο είναι εκατοντάδες κόσμος, κάθε μέρα, χιλιάδες κόσμος, κάθε χρόνο όλοι όσοι ανεβαίνουν στη σκηνή, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί σέβονται αυτό που γίνεται εδώ.»

Απάντηση: Όχι κύριε Βουράκη, κανένα κομμάτι της σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά δεν βυθίζεται ούτε ποτέ βυθιζόταν. Υπάρχει το χαμηλό επίπεδο της ορχήστρας και πίσω της η σκηνή. Από τον 19ο αιώνα. Στη σκηνή επίσης δεν ανεβαίνουν κάθε μέρα «εκατοντάδες κόσμος», ούτε «χιλιάδες κόσμος» όπως δηλώνετε. Ανεβαίνουν μόνο οι ηθοποιοί, οι ορχήστρες και οι μουσικοί, οι τεχνικοί. Δεν είναι η πλατεία Κοραή, είναι η σκηνή του θεάτρου!

Σχετικά με το τι συνέβη δηλώνετε: «Δυστυχώς, κάποιος από την παραγωγή της παράστασης που τρέχει τώρα, δεν σεβάστηκε το ότι πρέπει να ενημερώσει, δεν σεβάστηκε τις οδηγίες και αποφάσισε από μόνος του χωρίς να ενημερώσει κανέναν να σκεπάσει το κομμάτι που βρίσκεται η ορχήστρα. Έβαλε λοιπόν κάποια ξύλα από πάνω, τα οποία υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής. Κάποια παιδιά που κάνανε πρόβα εχθές νόμιζαν ότι είναι δάπεδο, όπως θα το νόμιζε οποιοσδήποτε και πάτησαν επάνω. Άνοιξε το δάπεδο.»

Απάντηση: Δεν διοικείτε το θέατρο, απλώς προεδρεύετε και εσείς;

Στη συνέχεια λέτε ότι σκεπάστηκε η ορχήστρα «με κάποια ξύλα» τα οποία «υπάρχουν από κατασκευής της σκηνής.»

Απάντηση: Οι φωτογραφίες πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Ποια ξύλα από κατασκευής της σκηνής; Είναι πηχάκια κατάλληλα για κορνιζάρισμα και τάβλες κακού μαραγκού, όχι για «πατάρι» παράστασης με βάρη ανθρώπων. Τα παιδιά δεν νόμιζαν ότι ήταν δάπεδο όπως προσπαθείτε να πείσετε. Φταίνε δηλαδή τα παιδιά; Γιατί ψεύδεστε με τέτοιο άτσαλο τρόπο; Ήταν δάπεδο, σκαλιά για να περπατήσουν οι ηθοποιοί ή τα παιδιά στο ίδιο χρώμα με τη σκηνή, επίτηδες για να φαίνεται το ίδιο. Γιατί κοροϊδεύετε δημότες, γονείς, παιδιά, ανθρώπους του θεάτρου, όλους μας κατάμουτρα.

Και συνεχίζετε: «Δεν έπεσε κάποιο κομμάτι της σκηνής όπως έχει γραφτεί. Δεν άνοιξε σκηνή σταδίου όπως έχει γραφτεί. Άνοιξαν τα ξύλα που είχαν τοποθετηθεί για να κρύψουν το κομμάτι της ορχήστρας και από ό,τι μου είπανε γιατί δεν ήμουν εδώ, ήρθα σε 3-4 λεπτά από το συμβάν. Κάποια παιδιά πέσανε στο άνοιγμα αυτό και είχανε κάποιους ελαφρούς τραυματισμούς και από την ενημέρωση που είχα οι τραυματισμοί είναι ελαφριοί, ευτυχώς, εκτός από μια κοπέλα η οποία έμεινε για προληπτικούς λόγους στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά.»

Εντέλει κύριε Πρόεδρε, ή δεν ξέρετε τι λέτε ή είστε επικίνδυνος ψεύτης. Επεκτάθηκε παράνομα η σκηνή με επιφάνειες πάχους φλούδας ξύλου και πηχάκια χιλιοστών για λόγους οικονομίας. Για να γλυτώσει ο παραγωγός λίγα ευρώ. Χωρίς άδεια από κανέναν. Χωρίς τεχνικό. Σε αυτό το ψευτοπατάρι ανεβάσατε ολόκληρο σχολείο. Το βράδυ στην παράσταση πιθανόν θα κατέρρεε ολόκληρο με το θέατρο κατάμεστο. Και θα είχαμε μία μεγάλη τραγωδία. Αυτή η παράνομη για πολλούς λόγους κατασκευή, που δηλώνετε ότι δεν γνωρίζετε καν ποιος την έκανε, αυτή η επέκταση σκηνής είναι που κατέρρευσε. Κατά τη γνώμη μας κακώς δεν βρίσκεστε σήμερα στο αυτόφωρο. Αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε σε οποιονδήποτε ιδιώτη επικεφαλής θεάτρου θα είχε συλληφθεί από χθες. Οι κατηγορίες είναι πολλές. Και η έλλειψη συνείδησης του κινδύνου στον οποίο θέσατε τα παιδιά, είναι η χειρότερη.

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει ουδείς θεσμικός προϊστάμενος σας σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο να σας ξηλώσει. Γιατί για αυτό το θέατρο μάτωσαν γενιές, για να υπάρχει ως στολίδι της πόλης, ως τόπος πολιτισμού για παιδιά και μεγάλους. Απέχετε έτη φωτός από όλα αυτά. Όχι προς το φως, προς το σκότος κύριε Πρόεδρε του ΟΠΑΝ. Κρίμα! 

Δείτε το βίντεο με τη δήλωση εδώ