Γ. Γαβρίλης: Οι ΟΤΑ μπορούν να πρωταγωνιστήσουν μαζί με εργαζόμενους και συνδικάτα

Σε τριήμερη απεργία κατέρχονται από σήμερα οι Νοσοκομειακοί γιατροί, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που επιδιώκει να επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στα δημόσια νοσοκομεία.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Σήμερα, στη μετά covid εποχή ενώ πολλά ευρωπαϊκή κράτη επιλέγουν να ενισχύουν τα Δημόσια Συστήματα Υγείας τους, στην Ελλάδα το ήδη ναρκοθετημένο και υπονομευμένο ΕΣΥ ωθείται στη διάλυσή του.
Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι γνωστή σε όλους. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία μειώνονται, οι υποδομές δεν εκσυγχρονίζονται και η χρηματοδότηση συνεχώς περιορίζεται, σπρώχνοντας τους ασθενείς στις πάσης φύσεως ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Πρίν λίγες μέρες στην Ισπανία με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω από 650.000 διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα: «Η Μαδρίτη ενώνεται για να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η μαζική διαδήλωση στην Ισπανία, η τριήμερη απεργία στην Ελλάδα φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη επαναθεμελίωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας. Σ’ αυτή την προσπάθεια η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να εκπροσωπήσει τα αιτήματα των πολιτών για την Υγεία, με απόλυτη προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό την περίοδο της θητείας μας στην Περιφέρεια (2014-2019) συνειδητά επιλέξαμε, αντί το ρόλο του θεατή, να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια απόκτησε τη δυνατότητα να συνδράμει τα δημόσια νοσοκομεία με την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.
Η προσπάθεια αυτή έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο χώρο της Υγείας. Για παράδειγμα, στον Πειραιά: η νέα καρδιολογική μονάδα στο Τζάνειο, το Κέντρο Υγείας στο Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός στα 3 μεγάλα νοσοκομεία και δρομολογημένο σχέδιο για τις κτηριακές υποδομές για τα νοσοκομεία «Τζάνειο» και «Νίκαιας».
Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Έγινε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Συνάντησε πολλά εμπόδια στους διαγωνισμούς για ιατρικό εξοπλισμό από τον ολιγοπωλιακό κλάδο των προμηθευτών. Όμως εμπόδια προήλθαν και από το χώρο στελεχών της αυτοδιοίκησης, τα οποία όπου έβρισκαν βήμα ελεεινολογούσανε την προσπάθειά μας. Όμως, όχι μόνο δεν πέτυχαν να την σταματήσουν, αλλά από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν τη διοίκηση εμφανίζονται, υποκριτικά, πρώτοι και καλύτεροι, στα εγκαίνια.
Βέβαια, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα συνέδρια Περιφερειών και Δήμων στο Βόλο και στη Ρόδο, αντίστοιχα, η έλλειψη ουσιαστικών δεσμεύσεων αποκαλύπτει την αντίληψη της κομματικά υποταγμένης αυτοδιοίκησης στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αδυνατώντας να διατυπώσει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, παραμένοντας εγκλωβισμένη στις δημόσιες σχέσεις, στη λογική της διαχείρισης σε ένα μοντέλο χαμηλών προσδοκιών.
Η Μαδρίτη μας δείχνει μια άλλη εκδοχή! Οι ΟΤΑ μπορούν να πρωταγωνιστήσουν δίπλα με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, εκπροσωπώντας και διευρύνοντας υπαρκτά κοινωνικά αιτήματα, στη βάση ενός σχεδίου που θα μπορεί και θα τολμά ρήξεις και τελικά θα αφήνει πίσω του νικηφόρα παραδείγματα