PortoNews

Γ. Μώραλης: Στην τελική ευθεία η Πολιτεία Καινοτομίας στον Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ)

Τις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά όπου δημιουργείται η Πολιτεία Καινοτομίας επισκεφθήκαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρ. Δήμα, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, βουλευτές της πόλης κ.α.

Ακολουθούν δηλώσεις:
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Μία από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δούλεψε μεθοδικά. Έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στο παλαιό βιομηχανικό συγκρότημα της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά κι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση με την επιλογή του
αναδόχου του έργου. Προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα.
Σήμερα δείξαμε και αναπτύξαμε στους συναδέλφους βουλευτές του Πειραιά, όλων των κομμάτων, την πρόοδο του έργου και τα σχέδιά μας για τη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Είναι μία σημαντική μέρα σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Δήμα για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας. Η Περιφέρεια θα στηρίξει με κάθε τρόπο την υλοποίησή της καθώς αναμένεται να συμβάλλει, τόσο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, όσο και στη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας. Μέσα από την καινοτομία θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας η οποία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια να παραμείνουν οι νέοι στην πατρίδα μας».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«Επισκεφτήκαμε σήμερα τις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, εδώ που θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υπολογίζουμε πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει προκύψει ο ανάδοχος.
Ευελπιστούμε πως με την λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας, η Ελλάδα θα αποκτήσει την δική της φυσική έδρα στην έρευνα και καινοτομία και οι νέοι επιστήμονες και ταλαντούχοι επιχειρηματίες θα μπορούν να πρωταγωνιστούν σε
υπερεθνική κλίμακα από την χώρα μας, εντός της Πολιτείας Καινοτομίας»

Γ. Μώραλης: Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόφαση της κυβέρνησης, για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στον Πειραιά.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ, η οποία δημιουργεί 2.500 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζει την γύρω περιοχή και έχει πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη μας, αλλά και την Αττική ευρύτερα στο μέλλον.


Ως Δήμος Πειραιά ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το καινοτόμο αυτό έργο με την απαλλοτρίωση των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ στον πίσω ακριβώς χώρο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό «πλέγμα» ανάπτυξης για την πόλη μας.


Σκοπός μας είναι να διασυνδέσουμε την Πολιτεία Καινοτομίας με τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιούμε ως Δήμος με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, όπως είναι το «Blue Lab», το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων κ.α. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι το έργο «τρέχει» με γρήγορες ταχύτητες καθώς είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί το 2025.
Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που ο Πειραιάς αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη δυναμική και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτή είναι η στόχευση μας ως Δημοτική Αρχή: ένας Πειραιάς με ανάπτυξη, με ευημερία, με νέες θέσεις εργασίας, με πρόοδο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, οι Βουλευτές κ.κ Νίκος Μανωλάκος, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, κα Νόνη Δούνια και κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής. Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου.