Βασίλης Κορκίδης : “Ούτε λέξη στο «DEBATE» για τον «ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ» του νέου μνημονίου για το πως και τελικά ποιός θα πληρώσει το «μάρμαρο» “.

Στο πλαίσιο του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζει :

«…Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αναντίρρητα, έχει την υποχρέωση να «περάσει» από τη Βουλή και να νομοθετήσει μία σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα, που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Κατ’ επέκταση, ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια, μαζί με το ασφαλιστικό, που θα πρέπει επίσης να έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Χώρας είναι και το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ. 

Ως εκ τούτου, χωρίς να παραβλέπουμε τις αναδρομικές φοροεπιβαρύνσεις 3,6 δις ευρώ, εντός του 2015, τουλάχιστον ευελπιστούμε ότι, ο «μετεκλογικός λογαριασμός» δεν θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, λόγω των καθυστερήσεων σχηματισμού κυβέρνησης, αφού θα καταστήσει δυσχερέστερη την αξιολόγηση της χρηματοδότησης, τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Το παρόν φορολογικό σύστημα για πρώτη φορά, κρίνεται απαραίτητο να μην κλειδώσει σε βάθος χρόνου, αλλά να παραμείνει ανοικτό, ώστε να διατηρηθεί η ευελιξία χαλάρωσης των φορολογικών μέτρων και της σταδιακής μείωσης των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.

Το φορολογικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί το 2015 σε συνδυασμό με τον “μετεκλογικό λογαριασμό” που θα ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου, είναι σαφές ότι δεν βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα. Μετά λοιπόν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σίγουρα απαιτείται και η απομείωση των υπερβολικών φορολογικών απαιτήσεων του μνημονίου.

Όσο λοιπόν για το debate των πολιτικών αρχηγών, έχω να πω ότι κουβέντα δεν ακούστηκε για το πως και ποιός θα πληρώσει τελικά το “μάρμαρο”…».