Ανδρ. Τσαβλίρης: «Η Ελλάδα με την πανίσχυρη ναυτιλία της θα μπορούσε να μετατραπεί σε «φυτώριο» των ναυτικών του μέλλοντος»

Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει μία σειρά σημαντικών προκλήσεων μαζί με τη μείωση των περιστατικών διάσωσης και των συμβολαίων τύπου Lloyds Open Form (LOF). Η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα σύγχρονα πλοία είναι ασφαλέστερα και τα παλαιότερα αποσύρονται, τα πληρώματα είναι καλύτερα εκπαιδευμένα και ικανά να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον, οι πλοιοκτήτες και οι ασφαλιστές συχνά επιλέγουν οικονομικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος ή χρησιμοποιούν ακόμη και ίδια μέσα αντί να απευθυνθούν στους επαγγελματίες του κλάδου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ISU δήλωσε ότι οι προηγούμενες εποχές ως προς τον μεγάλο αριθμό των θαλάσσιων ατυχημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πού οφείλεται αυτή η διαρκής πλέον σταδιακή μείωση και πώς μπορούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό το χώρο να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων;

Πράγματι, υπάρχει μία σημαντική μείωση των σοβαρών θαλάσσιων ατυχημάτων παγκοσμίως γεγονός που είναι ευχάριστο αλλά επηρεάζει εκ των πραγμάτων την αγορά διάσωσης/ρυμούλκησης και άλλων περιστατικών έκτακτης ανάγκης.

Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει μία σειρά σημαντικών προκλήσεων μαζί με τη μείωση των περιστατικών διάσωσης και των συμβολαίων τύπου Lloyds Open Form (LOF). Η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα σύγχρονα πλοία είναι ασφαλέστερα και τα παλαιότερα αποσύρονται, τα πληρώματα είναι καλύτερα εκπαιδευμένα και ικανά να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον, οι πλοιοκτήτες και οι ασφαλιστές συχνά επιλέγουν οικονομικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος ή χρησιμοποιούν ακόμη και ίδια μέσα αντί να απευθυνθούν στους επαγγελματίες του κλάδου. Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου εντείνεται, πιέζοντας τις τιμές της αγοράς σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και συχνά με μεθόδους μη υποδειγματικές. Οι συνθήκες αυτές έχουν ως συνέπεια τη μείωση των επενδύσεων στον κλάδο με σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον της θαλάσσιας ασφάλειας.

Διεθνείς παρατηρητές καταγράφουν μία άνοδο ωστόσο στον αριθμό των wreck removal (ανέλκυση ναυαγίων) σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης πολλών κρατών. Υπάρχει αυτή η «ευαισθητοποίηση» και στις χώρες της Μεσογείου; Έχετε συνδράμει σε τέτοιες επιχειρήσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για σας σε αυτή τη δραστηριότητα;

Οι νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και οι πιέσεις τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από τις τοπικές κοινωνίες επιβάλουν μεγαλύτερη ευαισθησία και μέριμνα. Η τάση αυτή είναι παγκόσμια και βέβαια παρατηρείται και στη Μεσόγειο. Έχουμε ασχοληθεί με πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία και σαφώς είναι μία δραστηριότητα που μας ενδιαφέρει.

Υπάρχει η κατάλληλη εκπαιδευτική υποδομή στην Ελλάδα ως προς την εκπαίδευση των ναυτικών που επιθυμούν να εξειδικευθούν ή να επιμορφωθούν περαιτέρω στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κλάδου; Θα έπρεπε να εστιαστεί η πολιτεία ως προς την συγκεκριμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση ναυτικών;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες σχολές για την εκπαίδευση των ναυτικών διάσωσης/ρυμούλκησης. Μετά τις ναυτικές σχολές, όσοι στοχεύουν στον κλάδο μας, εκπαιδεύονται πάνω στη δουλειά και αυτή είναι πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Ωστόσο, οι ανάγκες της ναυτιλίας συνεχώς εξελίσσονται και η εκπαιδευτική υποδομή στη χώρα μας απαιτεί ενίσχυση και επαναπροσδιορισμό με τη δημιουργία σχολής για τον κλάδο της διάσωσης. Η Ελλάδα με την πανίσχυρη ναυτιλία της θα μπορούσε να μετατραπεί σε «φυτώριο» των ναυτικών του μέλλοντος. Θα μπορούσε με την κατάλληλη υποδομή να προσελκύσει φοιτητές και από το εξωτερικό.

Σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν οι νέες περιβαλλοντικές νομοθεσίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ την τεχνολογία στα ρυμουλκά του στόλου σας;

Οι νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα επηρεάσουν όλους όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας και θα απαιτηθούν επενδύσεις για τις αναγκαίες μετατροπές των πλοίων και των ρυμουλκών σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Προφανώς τα νεότευκτα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά θα πληρούν τις νέες προδιαγραφές. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

Οι αλλοδαπές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο αναζητούν επιδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή/και την ΕΕ

Υπάρχει ενδιαφέρον ως προς αυτή την άμεση ή έμμεση υποστήριξη για τις εταιρείες π ου δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδας προκειμένου να ανανεώσουν το στόλο ή τον εξοπλισμό τους;

Θα απαντήσω για λογαριασμό της δικής μας εταιρείας, δε μας ενδιαφέρει η διεκδίκηση επιδοτήσεων για τον σκοπό που αναφέρατε. Γενικά είμαστε ενάντια στις κρατικές επιδοτήσεις.

Πόσο θα αλλάξει την επιχειρηματική δράση της εταιρείας σας η νέα τάξη πραγμάτων στους μεγάλους λιμένες της χώρας μας;

Η εταιρεία μας δεν αλλάζει την επιχειρηματική της δράση σε σχέση με τις εξελίξεις στα μεγάλα λιμάνια. Συνεχίζουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας στα λιμάνια που έχουμε παρουσία. Υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα σχέδια που μας απασχολούν για τη μελλοντική εξέλιξη της εταιρείας μας στα μεγάλα και μικρά λιμάνια της χώρας.

 

πηγή: https://mythalatta.com