Παύλος Γερουλάνος: Ο Δήμαρχος νομίζει ότι ζει σε άλλη πόλη…

Ομιλία στην 21η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων για τα Προ Ημερησίας θέματα…

Αγαπητέ Πρόεδρε, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Κατ’ αρχάς θέλω να συγχαρώ τον κ. Ηλιόπουλο για τα νέα του καθήκοντα. Δεν συμφωνώ συχνά με τις αποφάσεις του κόμματός του, αλλά εδώ έκαναν καλή επιλογή.Του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο που έχει μπροστά του.

Διαβάζοντας την ημερήσια διάταξη, πολύ φοβάμαι ότι η Δημοτική Αρχή και οι Αθηναίοι πολίτες ζουν σε διαφορετική πόλη …

Αυτή την ώρα που συζητάμε, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις μεγάλες κρίσεις:

Μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Μια μεταναστευτική κρίση όπου η χώρα καλείται να καταστεί σύνορο μιας ολόκληρης ηπείρου.

Μια διεθνή οικονομική κρίση που έρχεται στο τέλος μιας δικής μας δεκαετούς κρίσης.

Και μια γεωπολιτική κρίση όπου η ελληνική διπλωματία και άμυνα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας.

Εκτός από την τελευταία, επίκεντρο όλων των κρίσεων στην Ελλάδα είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Και αν δεν είναι ακόμα, θα γίνει σύντομα.

Δεν προσπαθώ να μειώσω τη σημασία των νησιών στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης, ούτε υπονοώ ότι μόνο στην Αθήνα έχουμε οικονομικά προβλήματα.

Όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Δήμος των Αθηναίων είναι ιδιαίτερος.

Είναι ο Δήμος της πρωτεύουσας, είναι ο πολυπληθέστερος δήμος της χώρας, ο Δήμος που καλωσορίζει τους περισσότερους επισκέπτες ημερησίως, χειμώνα καλοκαίρι, είναι ο Δήμος με τα περισσότερα νοσοκομεία και σχολεία της χώρας, ο Δήμος με τους περισσότερους υπαλλήλους και τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Είναι ένας δήμος που στηρίζει την οικονομία του σε μεγάλο βαθμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Καλώς ή κακώς τον Δήμο της Αθήνας παρακολουθούν χιλιάδες μάτια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο για να δουν αν αυτή η χώρα αντιλαμβάνεται το μέγεθος και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις κρίσεις αυτές στην τοπική μας κοινωνία.

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά αν κοιτάξει κανείς τη σημερινή ημερήσια διάταξη, θα συμπεράνει ότι ο Δήμος όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις κρίσεις και τις προεκτάσεις τους, αλλά ούτε αντιλαμβάνεται το μέγεθός τους. Αλλιώς, δεν εξηγείται αυτή η ημερήσια διάταξη.

Δίνει την εντύπωση ενός Δήμου σε αφασία, ενός Δήμου χωρίς άποψη, χωρίς αντίληψη. Σε όλα έχει τη γραμμή: «Ό,τι πει η Κυβέρνηση».

Μόνο το προσφυγικό θα συζητήσουμε, γενικά και αόριστα, χωρίς εισήγηση του Δημάρχου, κι αυτό ύστερα από αίτημα της Αντιπολίτευσης.

Για ποια απ’ όλες τις κρίσεις συγκροτήσατε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και το φέρατε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Για καμία. Τι μας έχετε φέρει να συζητήσουμε;

Ένα μπαράζ πάλι θεμάτων για θέσεις στάθμευσης, παρατάσεις ταφής και εγκρίσεις πρακτικών.

Ακόμη και για τις θέσεις στάθμευσης, σας έχουμε ζητήσει εδώ κι ένα σχεδόν χρόνο να ετοιμάσετε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την πόλη και εσείς αρνείστε να το εκπονήσετε κι εξακολουθείτε να φέρνετε μεμονωμένα θέματα, όπως για παράδειγμα μας φέρνετε για τρίτη φορά τη θέση στάθμευσης για τον Πρωθυπουργό χωρίς καν να εξηγείτε για ποιο λόγο χρειάζεται άλλη μια θέση στάθμευσης.

Δεν καταλαβαίνετε ότι η σαλαμοποίηση αυτών των θεμάτων δεν οδηγεί στην επίλυσή τους; Ότι αντιθέτως επιτείνει το πρόβλημα; Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο απαξιώνετε το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά τα όργανα του Δήμου;

Έχετε την ευτυχία να έχετε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια Αντιπολίτευση χωρίς αγκυλώσεις που επιθυμεί να βοηθήσει για τη βελτίωση της κατάστασης στην πόλη, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων. Παρατάξεις που προσπαθούν να κάνουν ουσιαστική και γόνιμη αντιπολίτευση. Κι εσείς δεν το αξιοποιείτε.

Είτε αρνείστε να σχεδιάσετε για την πόλη, είτε δεν θέλετε να συζητήσετε τον όποιο σχεδιασμό σας.

Είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, το αποτέλεσμα είναι μια πιο αδύναμη και αναποτελεσματική Δημοτική Αρχή. Για να μην ανοίξουμε τώρα θέματα ποιότητας της δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε να σας ρωτάμε.

Μετά το κρούσμα στη δομή τοξικοεξαρτημένων, είχαμε κρούσμα στον Ελαιώνα και στις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ σήμερα άνοιξαν και τα σχολεία.

Έχουμε επανειλημμένως πει ότι οι πλέον αξιόπιστες λύσεις βρίσκονται στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων πολιτικών προτάσεων, με ιδιαίτερο βάρος στην κοινωνική πολιτική και στην πολιτική υγείας του συνόλου της πόλης.

Θα καταρτίσετε επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή εκτεταμένων προληπτικών τεστ, διεξοδική ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων καθώς και αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου και των διαφόρων δομών φιλοξενίας;

Φέρνετε συνεχώς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού για την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Εάν αυτές οι προμήθειες δεν συνδέονται με κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο είναι απλώς μια λίστα για ψώνια, που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Και μιλώντας για τον προϋπολογισμό και τις αναμορφώσεις του.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γενικός μας είπε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση εσόδων, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι δυνατότητες παρέμβασης μέσω της μείωσης για παράδειγμα των δημοτικών τελών για να ανακουφιστούν οικονομικά δημότες ή επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Σας παρακαλώ να μας πείτε που βρίσκεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Πόση είναι η μείωση των εσόδων και τι γίνεται με τα έξοδά του, καθώς να μας κάνετε και μια πρόβλεψη έως το τέλος της χρονιάς.

Να ξέρουμε δηλαδή αν θα υπάρξει έλλειμμα, πόσο θα είναι αυτό και πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε.

κ. Πρόεδρε, Τα πράγματα για την πόλη μας είναι δύσκολα και δεν θέλει να είσαι σπουδαίος αναλυτής για να καταλάβεις ότι θα γίνουν πιο δύσκολα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν.

Όσοι έχουμε ζήσει αυτή την πόλη ξέρουμε και τη δύναμή της αλλά ξέρουμε και τους κινδύνους που έχει μια τόσο μεγάλη πόλη όταν προσπαθεί να λειτουργήσει με τους όρους ενός κράτους με τεράστιες αδυναμίες.

Σε όλη την προεκλογική καμπάνια, ο κ. Δήμαρχος επέμενε να υπογραμμίζει τη μεγάλη του πείρα στην αυτοδιοίκηση.

Ήταν ένας από τους λόγους που οι Αθηναίοι πολίτες τον προτίμησαν.

Σήμερα όμως αυτή η πείρα μοιάζει να αποτελεί τροχοπέδη.

Διότι, η σημερινή ημερήσια διάταξη δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε μέσα στο πλαίσιο ενός μικρού Δήμου. Πόσο μάλλον του Δήμου των Αθηναίων.

Πείτε το NBA, πείτε το Champions League, πείτε το όπως θέλετε.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν είστε πια Δήμαρχος στο Καρπενήσι.

Τα προβλήματα της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερα και οι Αθηναίοι απαιτούν περισσότερα από εσάς.