Γιώργος Τσιρίδης : “Πολιτική σταθερότητα: Για καλό ή για κακό;”

Έγιναν οι δημοτικές εκλογές, έγιναν κι οι βουλευτικές, ησυχάζουμε τώρα για τέσσερα χρόνια. Το 2023 θα γίνουν οι νέες δημοτικές και βουλευτικές μαζί καθώς οι ευρωεκλογές είναι το 2024. Κι εγώ μπορώ να επισκεφτώ για ένα δεκαήμερο την αγαπημένη μου Κέρκυρα και να δω τους φίλους μου εκεί. Πρέπει να τους εξηγήσω πώς και γιατί κατέβηκα. Λίγο δύσκολο αλλά θα τα καταφέρω.
Τέσσερα χρόνια με το ίδιο σκηνικό: Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και Χρήστος Βρεττάκος με Σύριζα (λέμε τώρα …!) στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Με Περιφέρεια Πατούλη.
Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις αλλά δεν μπορώ να μην πω και μια γνώμη. Θα διατυπώσω κάποιες ελπίδες και κάποιους φόβους.
Είναι γνωστή η τοποθέτησή μου προς τα αριστερά κι είναι γνωστό το γεγονός ότι κατέβηκα ανεξάρτητος και αντίπαλος του Βρεττάκου. Άρα είμαι αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα, και το ψηλό (κυβέρνηση) και το χαμηλό (δήμος).
Αντιπολίτευση μεν αλλά δεν εύχομαι την αποτυχία κανενός. Αντιθέτως θα ήθελα να πετύχουν, ο μεν Μητσοτάκης να φέρει τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις και την ανάπτυξη, ο δε Βρεττάκος να διατηρήσει τον δήμο σε καλό επίπεδο (όπως τον βρίσκει από τον εαυτό του) και να πραγματοποιήσει μιαν ανάπλαση έστω και με τον δικό του τρόπο. Δύσκολα και τα δυο.
Για τον Μητσοτάκη οι ελπίδες είναι περισσότερες. Ίσως, ΙΣΩΣ, καταφέρει να προσελκύσει κεφάλαια που με τον Σύριζα είχαν δει μια προοπτική αλλά ακόμα περίμεναν να τον μετρήσουν καλύτερα και να δουν τις πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί τώρα να αποφασίσουν να έρθουν. Κάτι στην ενέργεια, κάτι στον τουρισμό, κάτι τα υπάρχοντα (Ελληνικό, Κοσκο), κάτι στις υποδομές, ίσως υπάρξει το επενδυτικό κλίμα που θα επιτρέψει όλα τα άλλα. Αν, όμως, αρχίσουν οι ιδεοληψίες περί μείωσης του μισθολογικού κόστους και μείωσης του ελλείμματος μέσω απολύσεων ή μείωσης των συντάξεων και περίεργες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, βλέπω αντιδράσεις στην κοινωνία που θα τα τινάξουν όλα στον αέρα. Άλλο να παίρνει μέτρα ο Σύριζα (γλυκός πόνος) κι άλλο η ΝΔ (σαν γρατζουνιά).
Για τον Χρήστο Βρεττάκο οι ελπίδες είναι ακόμα λιγότερες. Πήρε τον δήμο δείχνοντας ένα πρόσωπο φιλολαϊκό και άψογο χάρη σε χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο από προηγούμενες διοικήσεις και χάρη στις απίστευτα γενναίες επιχορηγήσεις του Σύριζα. Τού έδωσαν χρήματα, έργα της περιφέρειας και μια παραλία για να φανεί δήμαρχος των έργων και των οραμάτων. Με όλα αυτά έφτασε στο εκπληκτικό ποσοστό του 46%. Τώρα όμως μένει γυμνός. Γυμνός από χρήματα αφού φρόντιζε πέντε χρόνια μόνο να ξοδεύει και όχι να φτιάχνει έσοδα, γυμνός και από την έξωθεν ενίσχυση περιφέρειας και κυβέρνησης. Ίσως απογοητεύσει πολύ γρήγορα τους φαν της εικόνας που εξέπεμψε και που τον έκανε ήρωα. Ίδωμεν. Υποσχέθηκε 8 εκ. ταμείο την 1η Σεπτέμβρη. Αυτή θα είναι μάλλον η πρώτη αστοχία. Υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να επιχορηγεί σχολεία, συλλόγους, παιδικούς σταθμούς κτλ. Αυτή θα είναι η δεύτερη αστοχία όταν το παρατηρητήριο των ΟΤΑ θα τού επιβάλει μέτρα λιτότητας. Κι όταν θα φτάσει στο σημείο να επιβάλει τροφεία και τέλη θα είναι μόνος. Μετά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Και οι πορείες προς τον Θεοδωρικάκο (ΣΗΜ.: συγχαρητήρια στον Τάκη για το υπουργείο) για ελεημοσύνη. Εύχομαι να μην τα ζήσουμε αλλά δεν έχω και πολλές ελπίδες.
Και κάτι ακόμα. Έγραψα σε μια προηγούμενη ανάρτηση ότι σε αυτό το μπλογκ θα γράφω περισσότερο για την τέχνη του λόγου και της ζωής και λιγότερο για την πολιτική. Κάποιοι το εξέλαβαν σαν διάθεσή μου να μην ασχοληθώ με τα κοινά. Ταίριαζε και με το κλίμα απογοήτευσης από το εκλογικό αποτέλεσμα. ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ. Άλλο εννοούσα. Είπα πως σε ΑΥΤΟ το ιστολόγιο (μπλογκ) με τίτλο “Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ” που το παρακολουθούν από Αθήνα, Πειραιά, Κέρκυρα κτλ. θα γράφω λιγότερο για τα δημοτικά. Για δημοτικά θα έγραφα στο μπλογκ “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ” και στο φέισμπουκ. Όμως φίλοι που διάβασαν την ανάρτηση (ειδικά όσοι την είδαν από ημέιλ) θεώρησαν ότι τα “ψιλοπαρατάω”. Για όλους αυτούς λοιπόν, το ξεκαθαρίζω. Θα είμαι ΠΑΡΩΝ στον δήμο και επειδή το θέλω καιεπειδή είμαι υποχρεωμένος να το κάνω από την στιγμή που ζήτησα την ψήφο των πολιτών και με εξέλεξαν. Και για να μην υπάρχουν ζητήματα παρεξηγήσεων, θα είμαι παρών και από αυτό το μπλογκ, το προσωπικό, “Γ.ΤΣΙΡΙΔΗΣ”. Φυσικά και στο φέισμπουκ και όπου αλλού.