Μάνος Δερτούζος: “Ένα μεγάλο πρόβλημα του νησιού το δασικό, βρίσκεται στην επικαιρότητα”

Ενώ νέος δήμαρχος Σαλαμίνας είναι ο κ. Παναγόπουλος, τον οποίο συγχαίρω για την εκλογή του, σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις κατατέθηκε στη βουλή και ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα. Αναστέλλονται κατεδαφίσεις και πρόστιμα. Καλούμε τα κόμματα του κοινοβουλίου να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Η διαδικασία των εκλογών ανήκει στο παρελθόν. Η Σαλαμίνα εξέλεξε για Δήμαρχο τον κ. Παναγόπουλο τον οποίο συγχαίρω για την εκλογή του.

Συγχρόνως όμως ένα μεγάλο πρόβλημα του νησιού το δασικό, βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή 31 Μαϊου το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες καλείται να αντιμετωπίσει την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα της εξαίρεσης από την ανάρτηση των δασικών περιοχών που περιλαμβάνονται στις οικιστικές πυκνώσεις. Στην αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου γίνεται αναφορά για την απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική «η οριστική εξαίρεση από την ανάρτηση του δασικού χάρτη των δασικών περιοχών που περικλείονται στο ιώδες περίγραμμα». Η εξαίρεση δόθηκε αρχικά ώστε να μην καθυστερήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών λόγω των ενστάσεων.

Στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε και το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΣτΕ, προβλέπεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για τις περιοχές εντός των οικιστικών πυκνώσεων, ενώ τα ιώδη περιγράμματα που υποδείχθηκαν από τους δήμους θα ελεγχθούν σε δύο στάδια. Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αντιρρήσεις κι ενστάσεις για πρόδηλα σφάλματα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αναστολή κατεδάφισης για 25 χρόνια για όσους υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου και μειωμένο πρόστιμο για την πρώτη και μοναδική κατοικία , ενώ αναστέλλονται πρόστιμα που έχουν επιβληθεί καθώς και ποινικές διώξεις με την υπαγωγή στο νόμο και τελική εξόφληση του επιβληθέντος προστίμου.
Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι το Νομοσχέδιο δεν λύνει το πρόβλημα τελεσίδικα, το οποίο αυτό γίνεται μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Ανακουφίζει όμως τους πολίτες αφού σταματά κατεδαφίσεις και πρόστιμα.
Καλούμε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να βοηθήσουν να ψηφισθεί το Νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η πολυτέλεια της αντιπολιτευτικής διάθεσης. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι είναι παραμονή εκλογή και δεν το ψηφίζουμε. Υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με ταλαιπωρία πολιτών καθημερινά στα δικαστήρια.