Ο Ποντιακός Ελληνισμός χτυπά δυνατά και φέτος στα Σούρμενα

103 χρόνια Ταφικό Έθιμο, μόνο στα Σούρμενα στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης!

Ο Ποντιακός Ελληνισμός χτυπά δυνατά και φέτος στα Σούρμενα, με το Ταφικό Έθιμο και το Πανποντιακόν Πανοΰρ, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Σουρμένων, με πενθήμερες εκδηλώσεις και με την υποστήριξη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης!
Αναβίωσε για 103η χρονιά το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, αφού οι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Θωμά, οι Σουρμενιώτες κατέκλυσαν το κοιμητήριο, κρατώντας κόκκινα αυγά, εδέσματα και κρασί, τιμώντας τους ανθρώπους τους με τον δικό τους μοναδικό, βαθιά συμβολικό τρόπο.
Μια φορά τον χρόνο, το κοιμητήριο παύει να είναι χώρος οδύνης και μετατρέπεται σε τόπο ψυχικής ανάτασης και πνευματικής επαφής με τους κεκοιμημένους, όπου όλοι μαζί γιορτάζουμε το μήνυμα της Ανάστασης.
Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 103 χρόνια, παραμένει ζωντανό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας.
Θερμά συγχαρητήρια στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων και σε όλους τους Σουρμενιώτες, που κρατούν άσβεστη αυτή τη σπουδαία παράδοση, τιμώντας εκείνους που δεν έφυγαν ποτέ από κοντά μας.