«Τέμπη» δεν έχει μόνο ο σιδηρόδρομος

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη και μας βασανίζει ακόμα αυτό το τεράστιο «γιατί»…

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη και μας βασανίζει ακόμα αυτό το τεράστιο «γιατί»…
Γιατί να γίνονται στις μέρες τέτοια δυστυχήματα, ενώ μπορούν να προληφθούν.
Γιατί να χάνονται τόσο άδικα οι ζωές τόσων ανθρώπων, νέων παιδιών.
Δυο χρόνια μετά, αποδεικνύεται πως για τα Τέμπη δεν έφταιγε η κακιά η ώρα. Δυο παραλίγο νέα δυστυχήματα, ένα στον Προαστιακό και έναν στην Πιερία, όπου από τύχη αποφεύχθηκε ξανά μια σύγκρουση, δείχνουν πως οι αιτίες του δυστυχήματος είναι εδώ κι ο κίνδυνος παραμονεύει!
«Τέμπη» δεν έχει μόνο ο σιδηρόδρομος. Τι γίνεται με τα γερασμένα και υποσυντήρητα σχολεία μας; Τις άλλες υποδομές που αθλούνται και ψυχαγωγούνται τα παιδιά μας; Τι γίνεται με τον προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια; Με τα αντιπλημμυρικά έργα εκεί που υπάρχει πρόβλημα;
Για όλα αυτά, ενώσαμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες νέους, φοιτητές και μαθητές, τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, που διαδήλωσαν την Κυριακή 26/1 στις 12 μ. στο Σύνταγμα, μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων που ζητούν δικαίωση.
«Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»!
Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέρα για να μην ξανασυμβεί.
Ζητάμε να μορφώνονται τα παιδιά μας σε σύγχρονα σχολεία. Να παίζουν σε ασφαλή προαύλια και πάρκα. Να μην τρέμει φυλλοκάρδι μας σε μια νεροποντή. Να μη σκεφτόμαστε τι θα γίνει σε ένα σεισμό.
Με την ασφάλεια των παιδιών μας δεν παίζουμε!

Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να κοστολογούνται. Δεν δεχόμαστε δικαιολογίες ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. Δεν συμβιβαζόμαστε με καμιά έκπτωση σε δαπάνες που αφορούν την ασφάλεια, τη μόρφωση, τις ανάγκες των παιδιών μας. Διεκδικούμε, μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόρος τιμής για όσους χάθηκαν άδικα στα Τέμπη!


 

Τέμπη: “Πνίγηκε” το Σύνταγμα – Λαοθάλασσα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα

6445535

Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, που ζητούν άμεση έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και απόδοση δικαιοσύνης.

Με κεντρικό σύνθημα “Δεν έχω οξυγόνο”, -όπως ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας σε ηχητικό ντοκουμέντο, που πρόσφατα βγήκε στην δημοσιότητα-, πλήθος κόσμου λίγο πριν τις 12 μ.μ. άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Συντάγματος. Λίγο αργότερα, συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών πραγματοποίησαν ομιλίες ζητώντας δικαιοσύνη καθώς και να μην μείνει “κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία”. (capital).

Τέμπη: "Πνίγηκε" το Σύνταγμα - Λαοθάλασσα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα

ΤΕΜΠΗ 2 26/01

ΤΕΜΠΗ 3 26/01

ΤΕΜΠΗ 4 26/01

ΤΕΜΠΗ 5 26/01

Το κέντρο της Αθήνας “βούλιαξε” από τον κόσμο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολιτικοί και καλλιτέχνες, ενώ το ηχηρό παρών αμαύρωσαν τα επεισόδια που έγιναν λίγο πριν την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου.

ΤΕΜΠΗ 6 26/01

ΤΕΜΠΗ 7 26/01

ΤΕΜΠΗ 8 26/01

ΤΕΜΠΗ 9 26/01

ΤΕΜΠΗ 10 26/01

ΤΕΜΠΗ 11 26/01

ΤΕΜΠΗ 12 26/01

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό.

Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. To “παρών” έδωσαν γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ζήτησαν δικαίωση.

ΤΕΜΠΗ 13 26/01

Ακολούθησε πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην κεφαλή της οποίας ήταν το πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Σιδηρόδρομο.

ΤΕΜΠΗ 14 26/01

ΤΕΜΠΗ 15 26/01

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα.

Χανιά και Ρέθυμνο

Χιλιάδες πολίτες απαίτησαν απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Οι πάνω από 5.000 συμμετέχοντες με συνθήματα πανό και πλακάτ όπου ανέγραφαν ονόματα θυμάτων της τραγωδίας, ζήτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Συγκέντρωση και πορεία για τα Τέμπη πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο με τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Ηράκλειο

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε και στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Κρατώντας πανό στα χέρια, πολίτες όλων των ηλικιών, εξέφρασαν την στήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι “δεν θα ανεχθούν τη συγκάλυψη ή οποιαδήποτε προσπάθεια να μην αναδειχθούν όλες οι παράμετροι αυτής της τραγωδίας”.

τεμπη 16 26/01

τεμπη 17 26/01

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ελευθερίας, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους συμμετέχοντες να τηρήσουν για τα θύματα ενός λεπτού σιγή, ήταν ο ειδικός πραγματογνώμονας για θέματα πυρκαγιάς και τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Βασίλης Κοκοτσάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, τόνισε πως “καθόλη τη διάρκεια των ερευνών, κάθε φορά που μεγάλωναν οι δυσκολίες, πάντα υπήρχε μια χαραμάδα ελπίδας που μας την έδιναν τα ίδια τα παιδιά” και πώς “η αλήθεια έχει πάντα τρόπο να εμφανίζεται”.

Πάτρα

Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

τεμπη 18 26/01

Στην πολυπληθή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, φορέων, συλλόγων, συνδικαλιστικών σωματείων, συλλογικοτήτων, φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες, ενώ η πορεία που ακολούθησε πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας.

τεμπη 19 26/01

Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι “αυτό το έγκλημα δεν ξεχνιέται και σήμερα είμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί”.

Βόλος

Πολίτες από όλες τις περιοχές του Βόλου συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κατέκλυσαν την παραλία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, απαιτώντας να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς η Δικαιοσύνη.

τεμπη 20 26/01

Μεταξύ των αιτημάτων, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, ήταν να μην υπάρξει συγκάλυψη στα αίτια που προκάλεσαν τη σιδηροδρομική τραγωδία, ενώ παρουσία είχαν δεκάδες φορείς, σύλλογοι, σωματεία και συλλογικότητες από όλη τη Μαγνησία.

Λάρισα

Τεμπη 21 26/01

Τεμπη 22 26/01

Ρόδος

Ρόδος για ΤΕΜΠΗ 23 26/01

Πρέβεζα

τεμπη 24 26/01

Λαμία

Λαμία για Τέμπη 25 26/01

Ναύπλιο

τεμπη 26 26/01

Κέρκυρα

Κέρκυρα για Τεμπη 26/01

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού

Μάλτα

Μάλτα Τέμπη 26/01/25

Άμστερνταμ

Αμστερνταμ για Τεμπη 26/01

Βρυξέλλες

Τεμπη 26/01