Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο εργασιακό πλαίσιο σημειώνοντας ότι η ημερίδα αποτέλεσε την αφορμή να συζητηθούν πτυχές της ψηφιακής κάρτας, αλλά και εργασιακών θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, εξαίρωντας τον ρόλο του Επιμελητηρίου σε αυτόν τον εποικοδομητικό, όπως τον χαρακτήρισε, διάλογο.
Η λειτουργικότητα, τα προβλήματα και οι προβληματισμοί του επιχειρηματικού κόσμου του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου, από της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας εξετάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στην οποία παρέστη ο Υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, πλαισιούμενος από τον Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων, Νίκο Μηλαπίδη, και τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Κώστα Αγραπιδά. Παρέμβαση εκ μέρους της Υφυπουργού Ανάπτυξης, κας Άννας Μάνη Παπαδημητρίου, έκανε ο Γενικός Διευθυντής του γραφείου της, Μιχάλης Κορρές.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο εργασιακό πλαίσιο σημειώνοντας ότι η ημερίδα αποτέλεσε την αφορμή να συζητηθούν πτυχές της ψηφιακής κάρτας, αλλά και εργασιακών θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, εξαίρωντας τον ρόλο του Επιμελητηρίου σε αυτόν τον εποικοδομητικό, όπως τον χαρακτήρισε, διάλογο.
Μάλιστα, αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας οδηγών βαρέων οχημάτων στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, το Επιμελητήριο έθεσε υπόψη του υφυπουργού το θέμα αποσαφήνισης της κείμενης νομοθεσίας με έγγραφη οδηγία από το υπουργείο, καθώς, λόγω παρερμηνειών, όλοι οι παράγοντες μεταφοράς container, μεταφορείς, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί οδηγοί, λιμένες, τελωνεία, εισαγωγείς, εξαγωγείς, βιομηχανίες και λοιποί παραλήπτες ή αποστολείς φορτίου, βρίσκονται σε σύγχυση. Σχετικά με την έκτακτη βάρδια σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο ζήτησε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής, ώστε, όπου επιτρέπεται, να εφαρμόζεται με τρόπο που θα θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα.
Καταδεικνύοντας το θέμα των δεξιοτήτων που πρέπει να έχει ή να αποκτήσει το έμψυχο δυναμικό των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημείωσε ότι η όποια επένδυση σε μηχανήματα νέας τεχνολογίας ή μηχανήματα ελεγχόμενα ψηφιακά είναι, επι της ουσίας, άχρηστη αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι χειριστές, καθιστώντας κοινωνό του προβληματισμού που διακατέχει τις επιχειρήσεις, τον υφυπουργό Εργασίας.
Το Επιμελητήριο, είπε ο κ. Κορκίδης, έχει επιτύχει τη σύζευξη των επιχειρήσεων με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε μία προσπάθεια αλληλεπίδρασης σε θέματα πρακτικά που απασχολούν τις επιχειρήσεις μέλη του. Μέσα από την υλοποίηση της σχετικής πολιτικής το Επιμελητήριο σε ειδικό χώρου φιλοξενεί σήμερα προσομοιωτές πάνω στους οποίους μπορεί να εκπαιδευτούν στελέχη επιχειρήσεων μελών του, και όχι μόνο, σε χειρισμούς μηχανημάτων – όπως επί παραδείγματι τα ανυψωτικά μηχανήματα- αλλά και σε άλλες τεχνικές δεξιότητες χωρίς να υπάρχει φυσικός κίνδυνος τόσο για τον χειριστή όσο και για τις λοιπές εγκαταστάσεις από μία αστοχία. Μία αστοχία που περιλαμβάνεται στα σενάρια κινδύνου που ο εκπαιδευτής υποβάλει τον εκπαιδευόμενο προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρός του, Βασίλης Κορκίδης, «ήταν είναι και θα παραμένει κοντά στις επιχειρήσεις μέλη του, τείνοντας πάντα ευήκοον ους στους προβληματισμούς τους, ώστε να εκπληρώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ρόλο του ως συμβούλου της πολιτείας για την βελτίωση των συνθηκών για το επιχειρείν, άρα και των συνθηκών που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».