Φώτης Κούβελης: “Βρισκόμαστε μπροστά σε ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού”

Στην εκτίμηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ανακατάταξη στο πολιτικό σκηνικό, προέβη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο REAL FM…

και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Ψάλτη. Ο Φώτης Κουβέλης κληθείς να σχολιάσει τις απειλές  που δέχονται μέλη του Κοινοβουλίου με αφορμή τις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την κύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν πρόκειται να επηρεασθούν και δεν θα αλλάξουν τη στάση τους. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη.

—-Αναφορικά με τη ψήφο εμπιστοσύνης και για το εάν η κυβέρνηση λάβει 151 ψήφους.

Φ.Κ «Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

—Για το κλίμα που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας μετά και τις τοποθετήσεις στη Βουλή των πολιτικών αρχηγών

Φ.Κ «Πρόκειται για μία ανακατάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού. Πιστεύω πως η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών τέμνει πια το πολιτικό σύστημα, ανακαθορίζει συσχετισμούς και αυτός ο ανακαθορισμός των συσχετισμών αντανακλά και στη συγκεκριμένη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης».

— Για το εάν οι 151 ψήφοι δίνουν τη δυνατότητα στη Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Φ.Κ «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο αριθμός των 151 ψήφων στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στη Κυβέρνηση να πορευτεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου. Άλλωστε εκείνα που θα έρθουν στη Βουλή ως νομοθετήματα αφορούν σε μέτρα και ρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν δεκτές από μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από εκείνους που αποτελούν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

—–Για τις κατηγορίες περί «αποστατών» και προδοτών» που αποδίδονται σε βουλευτές, οι οποίοι προτίθεται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Φ.Κ « Ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να μιλάει, να αποφαίνεται και να ψηφίζει με βάση την πολιτική και τη γενικότερη συνείδησή του. Όλα αυτά που αναφέρονται στα περί αποστασίας έχουν σχέση με γεγονότα που αφορούν στο πολύ μακρινό παρελθόν. Η έκφραση της γνώμης του κάθε βουλευτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οριοθετείται και να περιορίζεται με τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στη λέξη και στο περιεχόμενο της λέξης αποστασία. Η κατηγορία του αποστάτη είναι μία εύκολη και τετριμμένη κατηγορία που αποδίδεται σε κάθε βουλευτή επειδή ψηφίζει κατά τη συνείδησή του. Και όταν λέω συνείδηση, δεν αναφέρομαι σε τίποτα άλλο, παρά στην επιλογή του να σταθμίζει και να αξιολογεί την ψήφο του στη βάση των συγκεκριμένων δεδομένων που προσδιορίζουν την πολιτική του στάση απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα , όπως της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είτε της θετικής ψήφου για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

—-Για τις απειλές που δέχονται βουλευτές και για το εάν το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τη στάση τους.

Φ.Κ «Πρόκειται για ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο γεγονός. Είναι επικίνδυνο διότι πλήττει τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Όποιος δέχεται τις απειλές αυτές μπορεί να πληγώνεται αλλά δεν επηρεάζεται.

— Για τον εντοπισμό επιπλέον φορτίου ναρκωτικών, από τις λιμενικές αρχές, στο πλοίο San Andreas

Φ.Κ «Ίσως είναι το μεγαλύτερο φορτίο ναρκωτικών που έχει βρεθεί από το Λιμενικό. Μάλιστα η δεύτερη ποσότητα που βρέθηκε ήταν τόσο καλά κρυμμένη που χρειάστηκαν ειδικές διαδικασίες για να εντοπισθούν. Υπήρχαν πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν και από τη μεριά του Λιμενικού έγινε μια δύσκολη όσο και επιμελής δουλειά καθώς χρειάστηκαν ειδικά σχέδια προκειμένου να εντοπιστούν τα ναρκωτικά.