Το χρονίζον ζήτημα της δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου στη Δυτική Αθήνα φέρνει στη Βουλή η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ρένα Δούρου με οκτώ βουλεύτριες και βουλευτές του κόμματος. Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης του υπερκορισμού των κοιμητηρίων καθώς “οι λίστες αναμονής ξεπερνούν πολλές φορές και την εβδομάδα, προκαλώντας μεγάλη ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών και των συγγενών των θανόντων”.
Σήμερα οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η “τελευταία αρνητική εξέλιξη αφορά τον κίνδυνο οριστικής απώλειας του χώρου 300 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο (στην περιοχή Μακρηνάρα στην τότε κοινότητα Φυλής στη θέση Λάκκος Κάτσαρη) που είχε δεσμευτεί το 1992 από τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Αθήνας για την ίδρυση διαδημοτικού κοιμητηρίου”.
“Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2023, 19 ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους παρέχει ο νόμος, απέστειλαν αίτημα προς τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Αθήνας, ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης ως “χώρου κοιμητηρίου” και την άρση της απαλλοτρίωσης των εκτάσεών τους, ύστερα από την μακροχρόνια δέσμευσή τους, με την αιτιολογία ότι δεν έχει λάβει χώρα η απαλλοτρίωση, δεν έχει γίνει κάποια άλλη ενέργεια και δεν έχουν λάβει ποτέ καμία αποζημίωση. Η εξέλιξη αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, οδηγώντας σε αδιέξοδο μια υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες (από το 1984) παρότι το θέμα έχει έλθει επανειλημμένως στη Βουλή”.
Υπενθυμίζεται ότι στην απάντησή του στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2022 ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Π. Κουρουμπλής, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας είχε συνδέσει την χρηματοδότηση της αγοράς της έκτασης με την υποβολή “επικαιροποιημένης μελέτης από τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων”. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Σύνδεσμος, λόγω έλλειψης πόρων, είναι υποστελεχωμένος, χωρίς υποδομή και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σύνταξης σχετικής μελέτης.
Οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αφού παρατηρούν, μεταξύ άλλων, ότι το αίτημα των ιδιοκτητών για άρση της απαλλοτρίωσης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη της αγοράς της θέσης Λάκκος Κάτσαρη, υπογραμμίζουν ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει τους τρόπους που θα καταστήσουν επιλέξιμη για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα (τύπου ΕΣΠΑ, κ.α.) τη δαπάνη για την εξαγορά του χώρου για το διαδημοτικό κοιμητήριο. Και θέτουν το ερώτημα προς τους Υπουργούς αν “προτίθενται να χρηματοδοτήσουν τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων με 3.000.000 ευρώ ώστε να αγοραστεί η υπόλοιπη έκταση στον Ασπρόπυργο για την ίδρυση Διαδημοτικού Νεκροταφείου και με 350.000 ευρώ τις εργασίες περιτοίχισης των 57 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Συνδέσμου”.