Γρηγόρης Γουρδομιχάλης: “Υποχρέωση της αυτοδιοίκησης να προετοιμαστεί, να παρέμβει και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά όσο μπορεί τις κλιματικές αλλαγές”

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού συναντήθηκαν πολυάριθμοι θεσμικοί παράγοντες και πολίτες για να ενημερωθούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη ζωή τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ να επαναφέρει στην κορυφή το ενδιαφέρον των πολιτών για ζητήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι παρά τις αντίστοιχες προσπάθειες ευαισθητοποίησης που καταβάλλονται από την κεντρική διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, η εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν μόλις η 2η που έλαβε χώρα από την Αυτοδιοίκηση με αφορμή τη διάσκεψη της COP 24. Προηγήθηκε η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Για τον λόγο αυτό και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια, η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο μήνυμα του προέδρου της ΠΕΔΑ Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη.

Ακολούθησε χαιρετισμός του αντιπροέδρου της ΕΕΦ Τάκη Φιλντίση, ο οποίος ανέδειξε την σημασία της πρωτοβουλίας και για τον λόγο αυτό συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη για την αμέριστη στήριξη του στο έργο της ΕΕΦ. Τον ακόλουθο χαιρετισμό έστειλε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

“Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ να συζητήσει μέσα στην περιβαλλοντικά δοκιμαζόμενη Β’ Πειραιά τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη από τη Συμφωνία των Παρισίων, 194 χώρες του ΟΗΕ και η ΕΕ αναγνωρίζουν την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα» και οι Κυβερνήσεις εκπονούν Εθνική Στρατηγική για το περιβάλλον. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πολύτιμους εταίρους για την επίτευξη στοχευμένων και αποτελεσματικών συνεργιών υπέρ του κλίματος.

Πρώτον, γιατί έχει την τοπική γνώση και άρα την αντικειμενική δυνατότητα να εντοπίζει άμεσα – ή καλύτερα με τη συνδρομή μηχανισμών της Πολιτείας να προβλέπει – τα περιβαλλοντικά ζητήματα ανά περιοχή και να τα αναδεικνύει.

Δεύτερον, γιατί μπορεί να προτείνει αειφόρα μοντέλα πόλης με τη δημιουργία φιλικών στο περιβάλλον υποδομών και με τη χρήση ΑΠΕ που μειώνουν σταδιακά τα αέρια θερμοκηπίου.

Τρίτον, γιατί μπορεί να θέτει κοινούς διαδημοτικούς και διαπεριφερειακούς στόχους επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος και, τέταρτον – αν και η λίστα έχει συνέχεια που μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμη διεξοδικότερα στο μέλλον –  να επαγρυπνεί ώστε το κόστος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής να μην καταλήγει μέσω των τελών στους ήδη επιβαρυμένους και φτωχότερους πολίτες, αλλά κυρίως στους υπαιτίους των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που οφείλουν να λαμβάνουν τις σχετικές μέριμνες.

Η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη περνάνε μέσα και από τον ζωτικό παράγοντα του αειφόρου περιβάλλοντος για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως εισοδήματος και κοινωνικής τάξης.”

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εισήγηση του ειδικού συμβούλου του ΠΕΣΥΔΑΠ υπ. Διδάκτορα Δημήτρη Μπανούση, με την οποία ανέλυσε την τάση των πόλεων να συμμετέχουν σε δίκτυα πόλεων, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης οριοθέτησε τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε την υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να παρέμβει ουσιαστικά για να αποτρέψει όσο μπορεί τη κλιματική αλλαγή, αλλά και να προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της.

Ακολούθησε εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρη Παπανικολάου. Ο καθηγητής πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή φωτίζοντας τις αλλαγές στο κλίμα που έχουν κατά καιρούς συντελεστεί, αναδεικνύοντας την εργαλειακή τους χρησιμότητα.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Τσατσαμπάς και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης. Σε αυτήν παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Στράτος Δασκαλάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κορυδαλλού Παύλος Γερακάρης, Βάιος Μανώλης και Γιάννης Πάχος.

Η εκδήλωση έκλεισε με μια υπόσχεση. Την από κοινού συνεργασία όλων των παρεβρισκόμενων, αποσκοπώντας στη διατήρηση ως προτεραιότητας της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή σε υψηλά επίπεδα, παρά την δύκολη οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρότεινε την ενεργοποίηση του δικτύου ELAIN προς την κατεύθυνση της χάραξης πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.