Γ. Τσιρίδης: Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ

Ξέρω ότι πολλοί δεν ενδιαφέρονται για τα εσωκομματικά του Σύριζα και τις εκλογές της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου για εκλογή νέου προέδρου του, όμως, μια και η υποψηφιότητα Κασελάκη έβαλε το θέμα στην επικαιρότητα, στέλνω δυο αναρτησεις μου σχετικές με το θέμα που ανέβασα στο μπλογκ μου (και στο Φ/Μ)

Φυσικά όποιος δεν ενδιαφέρεται τις αγνοεί.

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ξέρω αν ακούσατε τον Στέφανο Κασσελάκη να μιλά για την υποψηφιότητά του στο διαρκές συνέδριο. Ένα σας λέω, με όρους ποδοσφαιρικούς, τους πήρε και τα σώβρακα! Πολύ καλή η Αχτσιόγλου, εξαιρετικός ο Τζουμάκας, ο Παπάς κτλ. ο Κασσελάκης όμως ήταν το κάτι άλλο, κάτι εντελώς διαφορετικό. Όλοι σας και μόνος μου έπαιζε με έναν λόγο πραγματικά out of the box, έξω από τα τυπικά και παραδεδεγμένα και χωρίς κανένα κόμπλεξ να πει τις αλήθειες όπως τις βλέπει εκείνος αλλά και όλος σχεδόν ο απλός κόσμος του Σύριζα.

Μεταξύ άλλων είπε.

“Αν θέλετε ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας του 10-15% που θα συνεργάζεται με το κεντροδεξιό ΠαΣοΚ για να δίνει ηθικό άλλοθι σε μια δήθεν κεντρώα κυβέρνηση, δεν σας κάνω, μη με ψηφίσετε.”

Είπε και κάτι άλλο.

“Έλεγαν την διεύρυνση δεξιά απόκλιση και τώρα λένε δεξιά απόκλιση εμένα. Λοιπόν εγώ σας λέω ότι δεξιά απόκλιση είναι ό,τι βοηθάει την δεξιά να κυριαρχεί και ό,τι κρατά τον Σύριζα ακίνδυνο και σε μια γωνιά.”

Είπε πολλά, που δεν “ακούγονται” σε συνέδρια, που θα έκαναν κάποιους να τους σηκωθεί η τρίχα.

Ρίσκο ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά αναρωτιέμαι αν έχει ο Σύριζα την πολυτέλεια να μην παίρνει ένα τέτοιο ρίσκο.

(σημείωση. Στο Φ/Μ η ανάρτηση αυτή μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 300 λάικ)
ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ …

Έχει πλάκα που στο Διαρκές Συνέδριο του Σύριζα υπάρχουν πέντε κόμματα, αλλά, δύο απόψεις (θυμίζει ΚΚΕ η ατάκα; ε, και;).

Οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν παρόμοιες θέσεις και κυρίως την ίδια πολιτισμική αριστερή ταυτότητα και στην ομάδα αυτή προηγείται η Αχτσιόγλου επειδή ο Παπάς έχει το πρόβλημα της καταδίκης. Στην άλλη ομάδα με την νέα ή νεανική πολιτιστική εμφάνιση προηγείται ο Κασσελάκης, φυσιολογικά, αφού είναι και ο μόνος εκεί. Φαίνεται λοιπόν πως θα έχουμε μια μάχη Αχτσιόγλου-Κασσελάκη το παλιό ενάντια στο καινούργιο.
Όποιος κι αν βγει, θα έχει δέκα μήνες για να πετύχει αυτά που θέλει. Σε δέκα μήνες, στις 9 Ιουνίου 2024 γίνονται οι ευρωεκλογές που είναι πάντοτε πιο χαλαρές εκλογές κι ευνοούν την αντιπολίτευση. Αν εκεί ο Σύριζα πάρει τα πάνω του (πιάσει ας πούμε 19-20 % και πάνω), όλα καλά. Αν όμως ο Σύριζα χαμηλώσει κι άλλο, τότε είναι προφανές ότι ο τωρινός νικητής θα πρέπει να παραδεχτεί ότι δεν τα κατάφερε και να παραιτηθεί οπότε ο τωρινός χαμένος (αν έχει το κουράγιο να περιμένει) θα γίνει τότε αρχηγός στον Σύριζα με στόχευση τις εκλογές του 2027.
Γι αυτό λοιπόν η προσεχής εκλογή στον Σύριζα δεν είναι σίγουρα μια αναμέτρηση μόνο δύο γύρων, αλλά είναι πιθανό (στο κακό σενάριο) να γίνει αναμέτρηση τριών ή και τεσσάρων γύρων σε ένα δεκάμηνο. Δεν τελειώνει λοιπόν τόσο εύκολα αυτή η ιστορία, εκτός αν όλα πάνε καλά για τον Σύριζα, πράγμα που αυτή την στιγμή είναι αμφιλεγόμενο.