Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Η δημοτική αρχή, πρέπει να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους

Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, όχι σε «συστάσεις»

Με παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας απέσπασαν σχετική δέσμευση από την κυβέρνηση.
Τώρα απαιτείται να γενικευτούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας
Κάτω από την αγωνιστική παρέμβαση και την πίεση των εργατικών συνδικάτων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες να μετατρέψει σε υποχρεωτικά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα τα οποία είχε ανακοινώσει μία μέρα πριν, με τη μορφή συστάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ δεκάδες χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε «καμίνια» εν αναμονή θερμοκρασιών που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, και με την εργατική τάξη να θρηνεί ήδη έναν νεκρό εργάτη στο λιοπύρι. στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ναυπηγοξυλουργών, Τροφίμων – Ποτών, ΟΤΑ, Επισιτισμού – Τουρισμού, Οικοδόμων, Ενέργειας κ.ά.
Η κεντρική τους απαίτηση, που αποτυπώθηκε και στον τοίχο του υπουργείου, ήταν για «Μέτρα προστασίας τώρα για τον καύσωνα, όχι άλλο αίμα εργατών», και κάτω από τις διαμαρτυρίες τούς δέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης.
Στη συνάντηση που είχαν, δεσμεύτηκε ότι η σύσταση του υπουργείου Εργασίας«στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί κατά περίπτωση απαραίτητο, για την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα» θα γίνει Υπουργική Απόφαση και θα είναι υποχρεωτική.
Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, κάλεσε τα συνδικάτα να είναι σε επαγρύπνηση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Περισσότερα στο σημερινό Ριζοσπάστη: