Γ. Πατούλης: Δίνουμε λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών

Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας μπαίνει στη νέα εποχή.

Στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Πάνω από 21 εκατ. ευρώ για έργα και υποδομές στην περιοχή – Στα 252 εκατ. ευρώ το Έργο Συλλογής και Επεξεργασίας λυμάτων
Γ. Πατούλης: «Με χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ δίνουμε λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών και ανοίγουμε το δρόμο για να μπει ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδας σε μία νέα εποχή»
Επίσκεψη στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει σε όλη την Αττική με στόχο να ενημερωθεί για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να εποπτεύσει σημαντικά έργα και υποδομές που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 21 εκ. ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Δ. Μάρκου, αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας όπως το κλειστό γυμναστήριο, το Πνευματικό Κέντρο «Χρήστος Μπέκας», τον Κόμβο Έρευνας και Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα, SMART AGRO HUB του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπ. Κίντζιος και ο Αντιπρύτανης Ιορδ. Χατζηπαυλίδης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Πατούλης μετέβη στη Μονάδα Φροντίδας «Η Ανάσταση» της Μητρόπολης Μεσογαίας και ενημερώθηκε για τα έργα ανακαίνισης που γίνονται στη Δομή με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.
Ακολούθως ο κ. Πατούλης επιθεώρησε την πορεία των έργων κατασκευής της Υδραυλικής Σήραγγας και Αγωγών Αντλιοστασίων Ραφήνας και Αρτέμιδας, όπου και ενημερώθηκε σχετικά από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Α. Τόσιο και τη Γενική Διευθύντρια Έργων Αν. Αττικής της ΕΥΔΑΠ Τ. Στεφανάκου, παρουσία και του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Δημοτικά Ιατρεία όπου συνομίλησε με το προσωπικό και ενημερώθηκε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ακολούθως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταστηματάρχες της περιοχής και η περιοδεία του ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης όπου συναντήθηκε με πολίτες, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικών συλλόγων.
Γ. Πατούλης: Με τη στενή συνεργασία Περιφέρειας και Δημοτικής Αρχής λύνουμε εκκρεμότητες δεκαετιών και συμβάλουμε στην υλοποίηση σημαντικών υποδομών
Η πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιούνται με χρηματοδοτήσεις από πόρους της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Αττικής στο δήμο, καθώς και οι διαδικασίες προετοιμασίας και ωρίμανσης έργων που θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα στον προγραμματισμό υλοποίησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, με τον Δήμαρχο Δ. Μάρκου, τους Αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη στο δημαρχείο.
Ο κ. Μάρκου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πατούλη για τη «μεγάλη στήριξη με πολλά και σημαντικά έργα», ενώ επισήμανε πως χάριν στην «εξαιρετική συνεργασία» με την Περιφέρεια και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί, προχωρούν έργα που είχαν σταματήσει για δύο δεκαετίες.
Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη στενή συνεργασία υπογραμμίζοντας ότι η «καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου έχει συμβάλει προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής». «Ήρθαμε σήμερα στο δήμο προκειμένου να δούμε την πορεία των έργων και να βάλουμε τη βάση για το όραμα μας, για τη νέα Αυτοδιοικητική περίοδο.
Χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς έχουμε καταφέρει σε 3,5 χρόνια να υλοποιήσουμε έργα και προγράμματα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τομέας υγρών αποβλήτων στον οποίο για χρόνια πληρώναμε πρόστιμα καθώς δεν είχαμε εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με πράξεις και έργα, για τα οποία χρειάστηκε να αναπτυχθεί μια εποικοδομητική συνεργασία αυτοδιοίκησης και ΕΥΔΑΠ». Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά και στο ζήτημα της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία αξιοποιούνται σε τομείς που μέχρι πρόσφατα επικρατούσε αδράνεια και απραξία.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, όπου η Περιφέρεια κατάφερε να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους και να αξιοποιήσει πάνω από 200 εκ. ευρώ για την εξασφάλιση εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων για τους Δήμους.
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται στη φάση υλοποίησης με πόρους και χρηματοδοτικά προγράμματα από την Περιφέρεια Αττικής. Μεταξύ άλλων εστίασε στο ολοκληρωμένο έργο κλειστού γυμναστηρίου Δήμου Σπάτων, προϋπολογισμού 2.092.404€ το οποίο ήταν κολλημένο για 20 χρόνια, είχε εγκαταλειφθεί και λεηλατηθεί, τονίζοντας ότι από τις πρώτες μέρες της θητείας του ξαναμπήκε μπροστά με βούληση της διοίκησης.
Επίσης στο ολοκληρωμένο έργο του Πνευματικού Κέντρου Χρήστος Μπέκας προϋπολογισμού 1.365.000,00€, στον Κόμβο Έρευνας και Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα, SMART AGRO HUB του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής και είχε προϋπολογισμό 863.000€ ), το υποέργο «Υδραυλική Σήραγγα και Αγωγοί Αντλιοστασίων Ραφήνας και Αρτέμιδας, έργο το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής και έχει Προϋπολογισμό 252.122.799€.
Υποέργο «Υδραυλική Σήραγγα και Αγωγοί Αντλιοστασίων Ραφήνας και Αρτέμιδας – H Aν. Αττική έχει περάσει σε μία νέα εποχή»
Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος είχε την ευκαιρία να επιβλέψει τις εργασίες υλοποίησης του Υποέργου «Υδραυλική Σήραγγα και Αγωγοί Αντλιοστασίων Ραφήνας και Αρτέμιδας».
Όπως ενημερώθηκε από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Α. Τόσιο, η κατασκευή της σήραγγας έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 70%, ενώ βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης το ΚΕΕΛ.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «είναι ένα νευραλγικό έργο για την Ανατολική Αττική» και εστίασε στο ότι «τα έργα προχώρησαν κατά την πανδημία κάτι που ήταν πολύ δύσκολο». Με έργα όπως το συγκεκριμένο αποδεικνύεται ότι δεν μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξεις, το όραμα μας να πάει μπροστά η Αν. Αττική με υποδομές σύγχρονες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Από την πλευρά του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος κ. Τόσιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά μας να υποδεχόμαστε τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη στη σήραγγα διέλευσης αγωγών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ, το οποίο στην ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ριζικά την όψη της Ανατολικής Αττικής και τη ζωή των κατοίκων της.
Οι κοινοί στόχοι, το κοινό όραμα και η συστηματική δουλειά όλων των φορέων αλλά και των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής αποτελούν εχέγγυο ώστε να δώσουμε στην περιοχή και τους ανθρώπους της, την αξία που της έχει στερηθεί».
«Συμβάλλουμε ώστε τα προϊόντα της Αν. Αττικής να αποκτήσουν ένα ισχυρό «brand name”
Είμαστε δίπλα στην Μητρόπολη Μεσογαίας και στηρίζουμε το σημαντικό έργο του Μητροπολίτη Νικόλαου
Πρώτος σταθμός του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην περιοχή ήταν η Μονάδα Φροντίδας «Η Ανάσταση» της Μητρόπολης Μεσογαίας στην οποία είχε και συνάντηση με το Μητροπολίτη Νικόλαο.
Η Περιφέρεια Αττικής με προϋπολογισμό 400.000 € έχει συμβάλει στην ανάπλαση του Περιβάλλοντα χώρου. Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια με επιπλέον ποσό της τάξης 2.1 εκ. ευρώ θα αναλάβει και την υλοποίηση έργων ανακαίνισης στο εσωτερικό του κτιρίου και όπως σημειώθηκε κατά τη συνάντηση, είμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη στήριξη, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα θετικό που κατανόησε την ανάγκη στήριξης των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα στελέχη και της υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στο θεάρεστο έργο του Μητροπολίτη το οποίο, όπως ανέφερε είναι γνωστό παντού και τόνισε πως η μονάδα φροντίδας, «παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες ανακούφισης» και δεν πρόκειται απλά για ένα γηροκομείο αλλά για μια μονάδα παροχής ουσιαστικής στήριξης των συνανθρώπων μας.
Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Πνευματικό Κέντρο «Χρήστος Μπέκας», ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, αλλά και το Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου, έργο επίσης ολοκληρωμένο, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και παγώματος των έργων.
«Η επόμενη πενταετία θα είναι μία «δυνατή» εποχή για την Περιφέρεια και τους Δήμους»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με πολίτες σε κεντρικό καφέ της περιοχής, υπογράμμισε ότι η θετική ανταπόκριση των πολιτών στο έργο της Περιφέρειας «μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το μεγάλο μας έργο στην Αττική. Με όραμα στρατηγική και ενότητα υλοποιούμε ένα σημαντικό έργο. Μαζί με το δήμαρχο κ. Μάρκου ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά, συνεργαζόμαστε για να κάνουμε ακόμα περισσότερα για την περιοχή.
Σε αυτή τη προσπάθεια μας στρατηγικός μας σύμμαχος είναι και η ΕΥΔΑΠ και τα στελέχη της όπως ο κ. Τόσιος. Μαζί βάζουμε τέρμα στα πρόστιμα και στους βόθρους και δημιουργούμε σύγχρονα δίκτυα μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται και νερό κατάλληλο για το πότισμα καλλιεργειών. Όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια. Η συμβολή μας στην αγροτική παραγωγή προκύπτει και μέσα από την δωρεάν παροχή λιπασμάτων -εδαφοβελτιωτικών».
Αναφερόμενος στο κλειστό γυμναστήριο τόνισε ότι «ήταν παρατημένο πάνω από 10 χρόνια και είχε λεηλατηθεί. Το βάλαμε σε προτεραιότητα το 2019 και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και να το παραδώσουμε για άθληση στα παιδιά μας».
Τέλος αναφέρθηκε στη διάθεση 8 εκατ. ευρώ για κατάρτιση πολεοδομικών μελετών, γεγονός που, όπως ανέφερε δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης των περιουσιών των κατοίκων, ενώ πρόσθεσε ότι η «επόμενη πενταετία θα είναι μια σημαντική εποχή» για έργα και υποδομές στην Περιφέρεια.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δ. Μάρκου τον ευχαρίστησε τονίζοντας ότι «είναι πάντα δίπλα στο Δήμο και ακούει τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας».
Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link: