HELLENiQ ENERGY: Διατήρηση υψηλών επιδόσεων με αυξημένη παραγωγή και εξαγωγές

Αποτελέσματα Α’ Τριμήνου 2023.

Διατήρηση υψηλών επιδόσεων με αυξημένη παραγωγή και εξαγωγές σε ένα θετικό περιβάλλον διύλισης – Έμφαση στην υλοποίηση στρατηγικής για ενεργειακή μετάβαση Τρίπτυχο, καλών αποτελεσμάτων και λειτουργίας, στρατηγικής μετεξέλιξης και βελτίωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο επίκεντρο του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου.
Θετικά αποτελέσματα και βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις, με τα Συγκρίσιμα EBITDA Α’ Τριμήνου στα €404 εκατ., λόγω περιθωρίων διύλισης και εξαγωγών.
Στα €155 εκατ. τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη, μετά από €145 εκατ. λογιστικές ζημιές λόγω αποτίμησης αποθεμάτων.
Βελτίωση όγκων πωλήσεων διύλισης κατά 12%. Καταλύτης η αύξηση των εξαγωγών κατά 27%, στο 60% επί του συνόλου.
Συνεχώς αυξανόμενη η συνεισφορά από ΑΠΕ. Στα €10 εκατ. τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στο Α’ Τρίμηνο. Περαιτέρω ισχυροποίηση ισολογισμού. Περιορισμός του καθαρού δανεισμού κατά €0,9 δισ. μέσα σε έναν χρόνο και αξιοποίηση για επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Θετικά τα αποτελέσματα από τη πρώτη φάση του “Vision 2025”.
Επιτάχυνση με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια σε Ελλάδα και εξωτερικό και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Περαιτέρω βελτίωση ανταγωνιστικότητας και ESG.
Η HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε. («Εταιρεία») ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Τριμήνου 2023, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €404 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €252 εκατ..
Παρά τη μικρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, η Εταιρεία συνεχίζει να πετυχαίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών στην αγορά και των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.
Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο Α’ τρίμηνο του 2022, η θετική πορεία αποτυπώνεται τόσο σε αυξημένες πωλήσεις, όσο και σε αύξηση της κερδοφορίας. Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 3,7 εκατ. τόνους (+12%), με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 27%, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών όγκων πωλήσεων.
Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη αποτυπώνουν την επίδραση της ευμεταβλητότητας των τιμών στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, καθώς διαμορφώθηκαν στα €155 εκατ..
Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι λόγω τιμών είναι περίπου €426 εκατ. μείωση, καθώς οι ζημιές στα αποθέματα στο φετινό Α’ τρίμηνο λόγω της υποχώρησης των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων στη Διύλιση και στη Λιανική Εμπορία στην Ελλάδα ανέρχονται σε €145 εκατ., συγκριτικά με τα €281 εκατ. κέρδη αποτίμησης αποθεμάτων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025
Κατά τη διάρκεια του 2022, η Εταιρεία προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στη στρατηγική του Ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις μελλοντικές προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, επανακαθορίστηκαν οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε
καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα.
Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση των αλλαγών αυτών με επιτυχία, η έμφαση δίνεται σε τέσσερεις πυλώνες: (α) την αριστοποίηση των καθημερινών διεργασιών (operational excellence), (β) την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση με προστιθέμενη αξία, (γ) τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις δραστηριότητες πετρελαιοειδών, καθώς και (δ) την περαιτέρω βελτίωση σε θέματα ESG.
Στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου Ελευσίνας, για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου, για την οποία, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας.