Ηλ. Πατίδης: Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Δήλωση – Απάντηση του Ηλία Πατίδη, Προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά και υποψήφιου Βουλευτή του ΚΚΕ
Σε απάντηση της διαδικτυακής δήλωσης του ΔΙΔΕ Πειραιά στην ιστοσελίδα  esos.gr,σχετικά με την επίσκεψή του σε σχολείο του Αργοσαρωνικού από κοινού με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και εκ νέου υποψήφιο κι επειδή αναφέρεται προσωπικά σε εμένα, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα παρακάτω:

1. Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά στις 8/5/2023 δεν ήταν προσωπική μου καταγγελία, αλλά απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά. Η δήλωση του ΔΙΔΕ δεν απαντάει σε κανένα από τα ουσιώδη και κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε η ανακοίνωση, αλλά αναφέρεται σε εμένα προσωπικά και στο ΚΚΕ, πράγμα που βεβαίως δεν είναι καθόλου τυχαίο.
2. Αφού η επίσκεψη του βουλευτή δεν είχε κομματικά-προεκλογικά χαρακτηριστικά (μία εβδομάδα πριν τις εκλογές…), τότε γιατί ο υποψήφιος ζήτησε σχετική άδεια που αφορά την προεκλογική επίσκεψη κομμάτων, υποψηφίων και δημοτικών συνδυασμών στα σχολεία;
3. Γιατί ζητήθηκε άδεια απευθείας από τη ΔΙΔΕ και όχι από το σχολείο (οι συνάδελφοι/ σσες δεν γνώριζαν το παραμικρό για την επίσκεψη…), όπως προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο; Αλήθεια, τυχαία συνέπεσε η θεσμική επίσκεψη του ΔΙΔΕ στο σχολείο, με αυτήν του υποψηφίου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος;
4. Για να πάμε στην ουσία: με ποια θέματα απασχόλησε ο υποψήφιος βουλευτής τον Σύλλογο Διδασκόντων;
Η μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης και η αξιολόγηση δεν είναι πολιτικά θέματα ή μήπως είναι εκτός της προεκλογικής ατζέντας; Είναι προφανές ότι το “επιχείρημα” πως ο Βουλευτής ήθελε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του σχολείου (ένα σχολείο που τράβηξε τα πάνδεινα φέτος), στο τέλος της τετραετίας και 10 μέρες πριν τις εκλογές, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική…
5. Επειδή όντως κρίνουμε από τα … του οίκου μας, η παρουσία μου στα σχολεία σαν υποψήφιου Βουλευτή γίνεται αποκλειστικά με βάση αυτή την ιδιότητα. Εγώ ουδέποτε αξιοποίησα την ιδιότητά μου σαν Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά για να πραγματοποιήσω επίσκεψη-περιοδεία με την ιδιότητα του υποψήφιου Βουλευτή του ΚΚΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανέντιμο από την πλευρά μου.
Αλλά εμείς αυτοί είμαστε, δεν κρυβόμαστε, μιλάμε ανοιχτά, καθαρά και έντιμα στους/ις συναδέλφους/ισσες. Και γι’ αυτό μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια.
Τέλος, δηλώνω ρητά ότι αποτελεί δικαίωμα όλων των κομμάτων (εκτός των εγκληματιών – ναζί) να έρχονται σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς, να ενημερώνουν για τις θέσεις τους, να ενημερώνονται για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Είναι όμως αυτονόητο ότι αποκλειστικά υπεύθυνα να οργανώνουν την πολιτική τους δραστηριότητα είναι τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να στηρίζει όποιο κόμμα ή υποψήφιο επιθυμεί, με τον τρόπο που επιλέγει… Αλλά να το δηλώνει έντιμα, δημόσια και να λειτουργεί με αυτή την ιδιότητα. Αυτά, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι!
Ηλίας Πατίδης
Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά