«Να μην παραπατήσει η ελληνική οικονομία στο τελευταίο σκαλοπάτι»

Με εξαιρετική ευκρίνεια έγινε αποτύπωση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας αλλά και των προταγμάτων που θέτει η πειραϊκή επιχειρηματικότητα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς

στη διάρκεια του οποίου έγινε παρουσίαση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, από την Διευθύνουσα Σύμβουλο κα Αθηνά Χατζηπέτρου και τον Διευθυντή Στρατηγικής κ. Ευάγγελο Καραγιαννάκο.
Βρισκόμαστε μισό, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε μεταξύ άλλων στην βασική τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης σημειώνοντας πως η πρόσφατη αναβάθμιση συνιστά θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις.
Όπως παρατήρησε το γεγονός αποτελεί μια θετική εξέλιξη αλλά και επι της ουσίας πιστοποίηση της ορθής υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκώντας μια διορατική πολιτική στο οικονομικό πεδίο με γνώμονα την σταθερότητα και με αναπτυξιακό πρόσημο.
Εν όψει των εθνικών εκλογών ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημείωσε πως όσον αφορά στην πειραϊκή επιχειρηματικότητα διαπιστώνεται συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα ανάδειξης μιας κυβέρνησης που θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά, τις τομές στην οικονομία.
Μάλιστα σημείωσε και τον κίνδυνο η χώρα που βρίσκεται μισό, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα να απωλέσει την ευκαιρία να το ανέβει «παραπατώντας» στην περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις επαναφέρουν το καθεστώς ασάφειας του παρελθόντος για την απάλειψη του οποίου χρειάστηκε να καταβληθούν κοπιώδεις προσπάθειες από την κυβέρνηση.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου το ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, οικονομικό γίγνεσθαι είναι ευμετάβλητο απαιτείται μια κυβέρνηση που να κινηθεί συντονισμένα και δυναμικά αφ’ ενός για την ενδυνάμωση της οικονομίας και αφ΄ετέρου για να εκπέμψει στις αγορές ένα δυνατό μήνυμα σταθερότητας, που θα καλλιεργήσει περαιτέρω το θετικό επενδυτικό κλίμα.
Με αφορμή και την ανασκόπηση του πλούσιου έργου που παρουσίασε το Επιμελητήριο σε επί μέρους τομείς της οικονομίας επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο στάθηκε αρωγό στην προσπάθεια αναζωογόνησης του ναυπηγικού τομέα για να σημειώσει ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν την συγκεκριμένη πολιτική του αλλά και άνοιξαν το δρόμο για την συσπείρωση των επιχειρηματικών δυνάμεων του cluster των ναπηγοεπισκευών και παραγωγής υλικών για πλοία στην υπό σύσταση Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων.
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και κείμενο
Πέραν τούτου και με αφορμή την παρουσίαση και σχολιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, κ. Γιάννη Μελά, επισήμανε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών, της θεσμοθέτησης του «Youth Pass» με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται, της αύξηση των επιδομάτων τέκνων στο δημόσιο τομέα αλλά κυρίως η παροχή φορολογικών κινήτρων στους πρώτους επενδυτές σε start up επιχειρήσεις υπόσχονται μία θετική δυναμική που έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου για να ξεπεράσει τους σκοπέλους της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, αλλά και να μην επιτραπεί μην να ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία.
Τέλος τονίστηκε ότι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Επιμελητηρίου παραμένει η στήριξη της μικρομεσαίας, και όχι μόνο, επιχειρηματικότητας με βασικό τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια.
Όπως παρατήρησε οι ΜμΕ, και στο νέο οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι αυτές που, κατ´εξοχήν, δημιουργούν ανάπτυξη και προσφέρουν τις 2 στις 3 θέσεις εργασίας για να σημειώσει πως οι ΜμΕ έχουν την ανάγκη στήριξης 365 ημέρες το χρόνο αφού διαδραματίζουν ρόλο ραχοκοκαλιάς της οικονομίας.
Το Ε.Β.Ε.Π., είπε ο Β. Κορκίδης, «προσέχει αυτή τη ραχοκοκαλιά» και για το λόγο αυτό έχει παρουσιάσει όλα τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που είναι διαθέσιμα, καθώς είναι οι επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας σήμερα, αλλά και έχουν τη μικρότερη προσβασιμότητα στο τραπεζικό σύστημα.