Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη ναυπηγική βιομηχανία

«Μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του Πειραιά η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου καινοτομίας».

Τα βιομηχανικά πάρκα αλλά και  οι εξελίξεις στην ναυπηγική βιομηχανία με επίκεντρο  την υπό ίδρυση ευρισκόμενη «Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων» αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα που εξετάστηκαν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς την οποία και παρακολούθησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων κ. Κώστας Κατσφάδος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Κορκίδης συνδέοντας στην βασική του τοποθέτηση το θέμα των βιομηχανικών πάρκων αλλά και των εξελίξεων στην ναυπηγική βιομηχανία ενημέρωσε τα μέλη της διοίκησης για την πρόσφατη αναφορά του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα για την διερεύνησης τόσο από την ελληνική όσο και από την κινεζική πλευρά της δυνατότητας βιώσιμης ανάπτυξης ενός «βιομηχανικού πάρκου» το οποίο θα αξιοποιήσει το γεωστρατηγικής σημασίας θέση του λιμένα του Πειραιά για την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, που διατυπώθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ε.Β.Ε.Π και η Ένωση Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. τόνισε την σημασία της ανάπτυξης ενός τέτοιου «πάρκου» σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη του συνόλου των δραστηριοτήτων του cluster των επιχειρήσεων που θα περιβάλει η «Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων» ενώ παράλληλα θα θέσει σε τροχιά υλοποίησης σχεδιασμούς που άπτονται της γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας.
Υπενθύμισε δε ότι τα επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να προσφέρουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και να προσθέσουν οικονομική αξία στο σύνολο της οικονομίας, παρέχοντας παράλληλα λύσεις σε θέματα χωροθέτησης, ως επί το πλείστων μεταποιητικών επιχειρήσεων, που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του αστικού ιστού.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι το Επιμελητήριο διατηρεί ψηλά στην ατζέντα του μια πολιτική η οποία ευνοεί, αφενός την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, αλλά και τις πιθανές συνέργειες, μέσα από τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν καινοτόμα προϊόντα και, αφετέρου, να υπάρξει και προστασία του περιβάλλοντος, είτε από την μείωση των οχλήσεων από τους θορύβους για τον αστικό ιστό, είτε από τον εκσυγχρονισμό της υλικοτεχνικής υποδομής άρα και εκπεμπόμενων ρύπων.
Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. απαρίθμησε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από την διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων στην οικονομία από τις διακοπή της διακίνησης φορτίων σιδηροδρομικώς από το λιμάνι του Πειραιά στις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις ως προς τον ανταγωνισμό που δέχεται το λιμάνι από άλλα λιμάνια για τα in transit φορτία.
Μάλιστα σημείωσε την αναγκαιότητα να δρομολογηθεί μετά από αυτή την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών ο ταχείς εκσυγχρονισμός του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, αφού είναι η προέκταση κάθε εμπορικού λιμανιού και εμπορευματικού κέντρου.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και τόνισε ότι η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα με σειρά παρεμβάσεων, τις οποίες και απορρύθμισε, στη δύσκολη χρονική συγκυρία κατά την οποία οι αγορές πέρασαν σοβαρούς κλυδωνισμούς εξ αιτίας του πολέμου αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων γεγονός, που όπως είπε, αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Επιμελητήριο όπου το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό.
Βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά όπως παρατήρησε, με αφορμή το τραγικό ατύχημα των Τεμπών, απαιτούνται να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν λειτουργίες του κράτους.
Ο υφυπουργός εστίασε στην σημασία της αναζωογόνησης του ναυπηγικού τομέα αλλά και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του cluster που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ναυπηγοεπισκευές, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη για να καταλήξει λέγοντας ότι στόχος είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά τη συγκυρία των εθνικών εκλογών, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Στην συνεδρίαση έγινε παρουσίαση μελέτης για τα βιομηχανικά πάρκα από τον Μ. Μπαλτά, Τεχνικό Σύμβουλο ΚΕΕΕ και Δ/νοντα Σύμβουλο της REDEPLAN ενώ εξετάστηκαν και θέματα λιμένων και νησιωτικής πολιτικής με επίκεντρο την προσφάτως συναφθείσα συμφωνία μεταξύ Υ.Ν.Ν.Π. και Ε.Τ.Επ. .
Σύσσωμο τέλος το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. εξέφρασε την βαθιά του λύπη για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, συλλυπούμενο τις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας ευχόμενο να μην συμβεί «ποτέ ξανά» ένα τέτοιο συμβάν που προκάλεσε θλίψη σε όλη της χώρα.