Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αποπεράτωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Προϋπολογισμού 13,4 εκατ. ευρώ – Επίβλεψη των έργων από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Γ. Πατούλης: «Ολοκληρώνουμε το ΣΜΑ Ελαιώνα και συμβάλλουμε στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων σε Αθήνα και Αιγάλεω».
Τον υπό κατασκευή Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής – ένα έργο σταθμό για την αποτελεσματικότερη αποκομιδή απορριμμάτων και μείωση του κόστους διαχείρισης – επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ Κ. Μνηματίδης και ο Δ/νων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας.
Το έργο εντάσσεται στη βασική υποδομή του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με προϋπολογισμό ύψους 13.440.366,39 ευρώ και κατασκευάζεται στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής, σε οικόπεδο έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ.
Αν και η σύμβαση για την κατασκευή του έργου υπογράφτηκε στις 08.07.2019 από τις προηγούμενες διοικήσεις μεταξύ ΕΔΣΝΑ, Δήμου Αθηναίων και Αναδόχου, ωστόσο είχε «κολλήσει» για χρόνια λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με τις εργασίες να ξεκινούν τελικά τον Οκτώβριο του 2021 και πλέον εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, ώστε να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του, τους αμέσως επόμενους μήνες.
Κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο κατασκευής ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στη σημασία του έργου που αναμένεται να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.
Παράλληλα, εξήρε τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για το «ξεμπλοκάρισμα» του έργου μετά από χρόνια απραξίας.
«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ελαιώνα είναι ένα έργο κομβικής σημασίας, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Αττική, με βάση τις σύγχρονες νομοθετικές και κοινωνικές απαιτήσεις», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η υλοποίησή του θα συμβάλει καθοριστικά στην απομείωση του λειτουργικού κόστος, θα επιταχύνει τους ρυθμούς αποκομιδής από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του στόλου των απορριμματοφόρων, θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους και θα περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ταυτόχρονα, λόγω της συμπίεσης, ο όγκος των απορριμμάτων θα μειώνεται στο μισό , δημιουργώντας ένα πλεονέκτημα που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χώρου στον ΧΥΤΥ.
Πως θα λειτουργεί ο νέος ΣΜΑ Ελαιώνα
Ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Αιγάλεω. Η επιλεγείσα θέση του έργου χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης 19 περίπου στρεμμάτων ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των Λ. Κηφισού και των οδών Αγ. Άννης και Σαλαμινίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Το οικόπεδο όπου χωροθετείται το έργο, διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αιγάλεω.
Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ που προβλέπεται να κατασκευαστεί θα ανέρχεται στους 400 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων, στους 50 τόνους για τα ογκώδη απορρίμματα και στους 35 τόνους για τα πράσινα απορρίμματα.
Στον νέο ΣΜΑ στον Ελαιώνα θα υπάρχουν μεγάλα κοντέινερ συλλογής στα οποία θα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν σύμμεικτα απορρίμματα από τις γειτονιές. Κάθε φορά που ένα κοντέινερ θα γεμίζει, θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η «επίσκεψη» στον ΧΥΤΥ εκατοντάδων απορριμματοφόρων, οπότε υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται καύσιμα και μειώνεται το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας.
Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του ΣΜΑ, προβλέπεται η υλοποίηση έργων πρασίνου, με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής.
Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο Μελέτης – Κατασκευής της Εγκατάστασης και των λοιπών έργων η οποία περιλαμβάνει:
(α) την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, της μελέτης Εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας,
(β) την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού,
(γ) την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και µηχανολογικού εξοπλισμού,
(δ) η θέση σε αποδοτική λειτουργία, τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον ανάδοχο για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.
Δείτε σχετικό video: https://youtu.be/IHuVN1vaF0I