Ανοιχτή επιστολή για Κέντρα Ομορφιάς

Ανοιχτή επιστολή από το σύνδεσμο Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας για τα παράνομα “Κέντρα Ομορφιάς” και την αμφισβήτηση του δικαιώματος αποτρίχωσης-LASER.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αισθητικών Ελλάδας είναι πρωτοβάθμιο σωματείο που εκπροσωπεί τους κατόχους Εργαστηρίων Αισθητικής. Τα μέλη μας είναι Επαγγελματίες Αισθητικοί – Κοσμητολόγοι , απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Τα Εργαστήρια Αισθητικής είναι χώροι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που φέρουν άδεια λειτουργίας από τις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Οι Επαγγελματίες Αισθητικοί είναι οι μοναδικοί επιστημονικά υπεύθυνοι για εφαρμογές Αισθητικής Προσώπου και Σώματος ( καθαρισμός, ενυδάτωση, αντιγήρανση, αποτρίχωση απλή ή μόνιμη (LASER), αδυνάτισμα, κυτταρίτιδα, μάλαξη, μακιγιάζ) που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και τη διαφύλαξη της υγείας του, είναι δηλαδή οι μοναδικοί ειδικοί στην ομορφιά του δέρματος.
Τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των Αισθητικών αναφέρονται στο Νόμο 361/1969, στο Προεδρικό διάταγμα 83/1989, στο Νόμο 3215/1998, στο Νόμο 4999/2022 και στο πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Τ.Ε.Ι.
Εδώ και δεκαετίες οι πολίτες εμπιστεύονται τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής για την ασφάλεια, την επιστημονική κατάρτιση, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την οικονομική πολιτική τους, η οποία δεν διαφέρει από τις λοιπές Επιστήμες Υγείας. Τα Εργαστήρια Αισθητικής δεν δεσμεύουν υπέρογκα ποσά σε ατελείωτες συνεδρίες, δεν αλλάζουν έδρα, δεν αλλάζουν ΑΦΜ.
Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής περιορίζονται στο επαγγελματικό πεδίο και δεν εφαρμόζονται σε καμία περίπτωση ιατρικές πράξεις, όπως botox και εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος.
Οι επαγγελματίες Αισθητικοί γνωρίζουν τόσο τον Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και τις συνέπειες εφαρμογής ιατρικών πράξεων από μη ειδικούς. Εάν και εφόσον το πελατολόγιο έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας, οι Επαγγελματίες Αισθητικοί παραπέμπουν το πελατολόγιο στον εκάστοτε ειδικό Ιατρό ( Ενδοκρινολόγο, Παθολόγο, Δερματολόγο, Πλαστικό Χειρουργό).
Άλλωστε, ο νόμος 5007/2022, άρθρο 82, επιτρέπει τη συστέγαση Επαγγελμάτων Υγείας με Ιατρεία.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αναίτια επίθεση εναντίον του Επαγγελματία Αισθητικού, από διάφορους χώρους μέσω των ΜΜΕ, των social media, του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου. Διαβάζουμε ρεπορτάζ και βλέπουμε αναφορές σε τηλεοπτικές εκπομπές για «Κέντρα Αισθητικής», «Κέντρα Ομορφιάς», «Ινστιτούτα της Απάτης». Οι χώροι αυτοί είναι χώροι οι οποίοι έχουν καταγγελθεί για τις πρακτικές τους τόσο από την Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας, όσο και από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και από τους εξαπατηθέντες πολίτες, μέσω του συνηγόρου του καταναλωτή και της γενικής γραμματείας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΟΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ"
Οι Επαγγελματίες Αισθητικοί, συμμετέχουν βάσει νομοθεσίας στις επιτροπές ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και βοηθούν την πολιτεία στην καταστολή και τον περιορισμό αυτών των απατών.
Οι χώροι που έχουν καταγγελθεί από τα έως τώρα στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με τα Εργαστήρια Αισθητικής, καθώς δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, ούτε και επιστημονικά υπεύθυνο αισθητικό. Είναι «επιχειρήσεις» που οικειοποιούνται το όνομα Αισθητική και τη φράση « Κέντρο Αισθητικής» για να παραπλανήσουν το κοινό.
Αυτά τα «κέντρα» λειτουργούν χωρίς άδεια, εκτελούν παράνομα Αισθητικές πράξεις, ενδεχομένως και Ιατρικές πράξεις και είναι επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία. Τα γεγονότα αυτά, είναι καταγεγραμμένα στα φύλλα ελέγχου της εκάστοτε Διεύθυνσης Υγείας της κάθε Περιφέρειας.
Σε συνέχεια της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος χρήσης Laser Αποτρίχωσης από την ιατρική κοινότητα, ενδεχομένως λόγω της παράνομης χρήσης από μη ειδικά άτομα που έχουν οικειοποιηθεί την έννοια «αισθητικός». Προκειμένου να σταματήσει κάθε άστοχη επίθεση, καλό είναι να ανατρέξουμε στην ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με το νομοθετικά περιγεγραμμένο επαγγελματικό πεδίο των Αισθητικών, κατόχων άδειας άσκησης επαγγέλματος (Νόμος 361/1969 Προεδρικό Διάταγμα 83/89 Νόμος 3215/1998 και το Νόμο 4999/2022 ) περιγράφεται ξεκάθαρα και πέρα πάσης αμφιβολίας ότι το δικαίωμα της αποτρίχωσης ανήκει ως πράξη αποκλειστικά στο επάγγελμα του Αισθητικού, ο οποίος έχει μέσω του προεδρικού διατάγματος 83/1989 τη δυνατότητα να επιλέξει όποιο μέσο επιθυμεί ( κερί, συσκευή ηλεκτρόλυσης, συσκευή οπτικής ίνας, συσκευή παλμικού φωτός, συσκευή Laser ή όποια άλλη τεχνολογία προκύψει στο μέλλον με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας) καθώς εξακολουθεί να το εφαρμόζει με στόχο την πράξη της αποτρίχωσης.
Επομένως η χρήση LASER αποτρίχωσης βάσει της νομοθεσίας επιτρέπεται αποκλειστικά στους Αισθητικούς, εφόσον είναι η μόνη ειδικότητα όπου η χρήση αποτρίχωσης Laser περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών τους σε προπτυχιακό επίπεδο (Τομέας Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πρώην Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας ΑΤΕΙ, ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ, σχολές παλαιού τύπου) και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους (Π.Δ. 83/1989).
Ας μην ξεχνάμε, ότι οι συσκευές Laser έχουν πληθώρα εφαρμογών τόσο στην Επιστήμη της Αισθητικής, όσο και σε άλλες επιστήμες υγείας (φυσικοθεραπεία, οπτική και οπτομετρία, ραδιολογία ακτινολογία), καθώς και σε άλλους κλάδους ( μηχανική, βιομηχανία κ.λ.π.), ενώ πλέον διατίθενται ελεύθερα στο εμπόριο ακόμα και για οικιακή χρήση.
Οι επαγγελματίες αισθητικοί, εφόσον σέβονται το επαγγελματικό τους περίγραμμα, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αντίθετα είναι απόλυτα καταρτισμένοι και ουδέποτε έχουν δώσει αφορμή για τέτοιου είδους αναφορές.
Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να συνεργάζεται προς όφελος της κοινωνίας. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όποιον φορέα τυχόν δεν γνωρίζει το αντικείμενο σπουδών και το επαγγελματικό περίγραμμα του Αισθητικού και ίσως συγχέει το επάγγελμα με αυτό της τέχνης της περιποίησης άκρων, της κομμωτικής ή άλλης εφαρμοστικής τέχνης.
Δηλώνουμε όμως ότι στο μέλλον δεν θα δεχθούμε άλλο τέτοιου είδους απαξιωτικές και συκοφαντικές αναφορές και επιφυλασσόμαστε κατά παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Παρακαλούμε θερμά τον τύπο να σεβαστεί τον Επαγγελματία Αισθητικό και τα Νόμιμα Εργαστήρια Αισθητικής. Ας φροντίσει η δημοσιογραφική κοινότητα όταν αναφέρεται σε απάτες να χρησιμοποιεί στους τίτλους ειδήσεων τη φράση «φερόμενο ως Εργαστήριο Αισθητικής», ή « Υποτιθέμενο Κέντρο Αισθητικής»
Παρακαλούμε επίσης τους καταναλωτές πριν αποφασίσουν να δεχθούν υπηρεσία αισθητικής να ζητάνε να τους επιδειχθεί η Άδεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Αισθητικής ή Πολυδύναμης Μονάδας Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης και φυσικά η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος του Επιστημονικά Υπευθύνου Αισθητικού που είναι παρών.
Σε περίπτωση υποψίας για κακή υπηρεσία ή παράνομο χώρο, οι πολίτες μπορούν να καλούν το 1520, να καταγγέλλουν την υπηρεσία στο kataggelies.gov.gr επώνυμα ή ανώνυμα.
Στοιχεία επικοινωνίας με το σύλλογο για περισσότερες πληροφορίες: 2103213921, info@sepae.gr
Με εκτίμηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΑΕ