Π. Καμάς: “Γαλάζιες” και “ροζ” αναθέσεις

Απαντήσεις σε έγκριτη Δημοσιογράφο: Είναι νόμιμες οι απευθείας αναθέσεις;

Απάντηση:
1.Μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
2. Μόνο αν η δαπάνη είναι ύψους μέχρι 35000 Ευρώ στις προμήθειες και ύψους 70000 για έργα. Το τελευταίο όμως δεν σημαίνει ότι αν κάποιος πρέπει να κάνει μια προμήθεια παραδείγματος χάρη τσιμέντο για τις ανάγκες ενός Δήμου για ένα χρόνο συνολικού ύψους 200 000 ευρώ, μπορεί να το σπάει σε μέρη ύψους 35000 ευρώ το καθένα.
Επιτρέπεται το σπάσιμο προμηθειών η έργων; Μόνο αν η δαπάνη υπερβαίνει τα 150000 ευρώ, αφού γίνει Διαγωνισμός, αν χρειαστεί συμπληρωματική σύμβαση μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση.
Άρα οι απευθείας αναθέσεις στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, είναι εκτός του πλαισίου του Νόμου. Τα είπαμε με ακρίβεια σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η άλλη άποψη που λέει ότι μας το επιτρέπει ο Νόμος είναι πρόδηλα εσφαλμένη.
Το επιχείρημα, ” είμαστε έντιμοι άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ” είναι ένα έωλο επιχείρημα. Αν η εντιμότητα καταλήγει σε σπάταλη χρήματος, είναι επιλήψιμη και νομικά αλλά και ποινικά.
Υπήρξε μία πρόκληση Δημοσιογράφου: Μα γιατί δεν πάτε στον Εισαγγελέα; Γιατί εμείς δεν ήρθαμε για να κυνηγάμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, και πολύ περισσότερο να κυνηγάμε υπαλλήλους, οι οποίοι μετά τον Νόμο 4820/2021, είναι υπόλογοι και υποχρεωμένοι να ελέγχουν την νομιμότητα των δαπανών. Ένα όμως είναι βέβαιο, εκλογές με καλοκαιρινές φιέστες μέσω του ΚΕΚ, τελειώνουν. Και αυτό είμαστε σε θέση να το επιβάλλουμε
Τέλος στο Δήμο μας θα κριθεί και η αξιοπιστία πολιτικών κομμάτων. Υπάρχουν άραγε επιλήψιμες γαλάζιες απευθείας αναθέσεις και καλές ροζ;