Γ. Ραγκούσης: Να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της πόλης του Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Επίκαιρη ερώτηση Ραγκούση: Να αποκατασταθεί άμεσα η πρωτοφανής κυβερνητική αδικία εις βάρος των πολιτών του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας σε σχέση με άλλους δήμους στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, καλώντας τον να έρθει στη Βουλή, για να λογοδοτήσει για την πρωτοφανή κυβερνητική αδικία εις βάρος των πολιτών του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας σε σχέση με άλλους δήμους στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Επίκαιρη ερώτηση Ραγκούση: Να αποκατασταθεί άμεσα η πρωτοφανής κυβερνητική αδικία εις βάρος των πολιτών του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας σε σχέση με άλλους δήμους στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Ειδικότερα, η εν λόγω δημοτική αρχή έχει καταθέσει πλήρεις φακέλους για όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 26.000.000 ευρώ, χωρίς να απωλέσει ούτε μία ευκαιρία για ένταξη σε χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αφορούσαν ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού, αθλητικού σταδίου, Ψηφιακή Σύγκλιση, προμήθεια Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων για το Δήμο, Γωνίες Ανακύκλωσης, μελέτη για τα κτίρια «ΣΙΛΟ» και «Σφαγείων» στην περιοχή των Λιπασμάτων, κλπ.

Ωστόσο, παρά την έγκαιρη κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο, μόλις το 40% των έργων έχουν εγκριθεί, όταν σε άλλους Δήμους το ποσοστό εγκρίσεων φτάνει στο 100%, με αποτέλεσμα κρίσιμα για την πόλη έργα, όπως η πρόταση-πακέτο, ύψους 6,5 εκ ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις, να μένουν ανολοκλήρωτα, εις βάρος της κοινής ωφέλειας και της ποιότητας ζωής των δημοτών και των παιδιών τους.

Είναι δε, χαρακτηριστική η αντίστιξη με την προηγούμενη θητεία 2014-19, όταν ο Δήμος υλοποίησε το 90% του τεχνικού προγράμματος, μέσω του «Φιλόδημος» του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που η παρούσα κυβέρνηση μπλόκαρε για μια διετία. Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Χ. Βρεττάκος, με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό έχει καταδείξει την άδικη μεταχείριση του Δήμου Κερατσινίου–Δραπετσώνας έναντι άλλων δήμων της χώρας.

​Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

​1. Για ποιος λόγους δεν εγκρίνεται εδώ και μήνες η τεκμηριωμένη πρόταση-πακέτο για βρεφονηπιακό σταθμό και αθλητική εγκατάσταση, που κατέθεσε ο Δήμος Κερατσινίου–Δραπετσώνας; Προτίθεστε να την επανεξετάσετε;
​2. Σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε το σοβαρό ζήτημα της υποχρηματοδότησης του Δήμου και τερματίσετε άμεσα τις απαράδεκτες κωλυσιεργίες στις εγκρίσεις των έργων;

​* Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση που θα συζητηθεί στη Βουλή:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό κ. Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Να αποκατασταθεί άμεσα η πρωτοφανής κυβερνητική αδικία εις βάρος των πολιτών του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας σε σχέση με άλλους δήμους στη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»

Ενόψει του νέου έτους 2023 για τους ΟΤΑ, καθίσταται ξανά επίκαιρο το φλέγον θέμα της υπο-χρηματοδότησης, των απαράδεκτων καθυστερήσεων, όσο και των σκανδαλωδώς ατεκμηρίωτων απορρίψεων  αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εις βάρος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς κυβερνητικής μεταχείρισης είναι ο Δήμος να προχωρά πολλές φορές στην υλοποίηση έργων από ίδιους πόρους, χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έχει καταθέσει πλήρεις φακέλους για όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 26.000.000 ευρώ,  χωρίς να απωλέσει ούτε μία ευκαιρία για ένταξη σε χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αφορούσαν ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού, αθλητικού σταδίου, Ψηφιακή Σύγκλιση, προμήθεια Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων για το Δήμο, Γωνίες Ανακύκλωσης, μελέτη για τα κτίρια «ΣΙΛΟ» και «Σφαγείων» στην περιοχή των Λιπασμάτων, κλπ.

Ωστόσο, παρά την έγκαιρη κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο, μόλις το 40% των έργων έχουν εγκριθεί, όταν σε άλλους Δήμους το ποσοστό εγκρίσεων φτάνει στο 100%, με αποτέλεσμα κρίσιμα για την πόλη έργα, όπως η πρόταση-πακέτο, ύψους 6,5 εκ ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αθλητικές εγκαταστάσεις, να μένουν ανολοκλήρωτα, εις βάρος της κοινής ωφέλειας και της ποιότητας ζωής των δημοτών και των παιδιών τους.

Είναι δε, χαρακτηριστική η αντίστιξη με την προηγούμενη θητεία 2014-19, όταν ο Δήμος υλοποίησε το 90% του τεχνικού προγράμματος, μέσω του «Φιλόδημος» του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που η παρούσα κυβέρνηση μπλόκαρε για μια διετία.

Επειδή ο Δήμαρχος κ. Χ. Βρεττάκος, με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό έχει καταδείξει την άδικη μεταχείριση του Δήμου Κερατσινίου–Δραπετσώνας έναντι άλλων δήμων της χώρας.

Επειδή τεκμηριωμένη πρόταση –πακέτο και η απόρριψη της συνιστά δυσμενή διάκριση και συνειδητή κυβερνητική υποβάθμιση των λαϊκών  γειτονιών του Δήμου Κερατσινίου, που «διψούν» για αναπτυξιακά έργα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Για ποιος λόγους δεν εγκρίνεται εδώ και μήνες η τεκμηριωμένη πρόταση-πακέτο για βρεφονηπιακό σταθμό και αθλητική εγκατάσταση, που κατέθεσε ο Δήμος Κερατσινίου–Δραπετσώνας; Προτίθεται να την επανεξετάσει;

2. Σκοπεύει ν’ αντιμετωπίσει το σοβαρό ζήτημα της υπο-χρηματοδότησης του Δήμου και να τερματίσει άμεσα τις απαράδεκτες κωλυσιεργίες στις εγκρίσεις των έργων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ραγκούσης Γιάννης