Β. Κορκίδης: Ποδαρικό με επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη για το «ποδαρικό» των εξαγγελιών με επιδότηση ρεύματος τον Ιανουάριο του 2023.

«Ποδαρικό με επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου κάνει η κυβέρνηση στην άσκηση για το νέο έτος της κοινωνικής της πολιτικής.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Δήλωση B. Κορκίδη για τις επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια 27 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2022 Στο ΑΠΕ -mne"
Οι τιμές των παρόχων που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο θα είναι αυξημένες από 25-31%, που σημαίνει από 15-17 €/kWh θα τιμολογείται 35-52€/kWh.
Έτσι η κυβέρνηση προλαβαίνει τους παρόχους που επιδιώκουν να ανακτήσουν το κόστος που επωμίστηκαν από τις αυξήσεις 45% στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.
Η συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αυτή την χρονιά, όπου το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αποτυπώνει την συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης να διαθέτει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου, ποσά που διατηρούν την κυκλικότητα της ελληνικής οικονομίας με ότι αυτό θετικό συνεπάγεται.
Η εξάρτηση της οικονομίας από τις τιμές των καυσίμων είναι ένας διαρκής κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε και το 2023 με προσθήκη στην εξίσωση την ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου που κυμαίνεται ήδη πάνω από τα 85$ το βαρέλι στις διεθνείς αγορές.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πλήρης επανεκκίνηση της παραγωγής στη Κίνα που αυξάνει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 4 εκατ. βαρέλια, συνοδεύεται από το κλείσιμο της στρόφιγγας ρωσικού πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος θα πρέπει να εκτιμήσουμε, όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά αθροιστικά και συνδυαστικά, τα μέτρα της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης σε μία δύσκολη χρονιά υψηλού πληθωρισμού που φεύγει και σε μια εξίσου δύσκολη που έρχεται. Καλή χρονιά!»