Ρένα Δούρου: Αντί για την κοινωνία, η κυβέρνηση στηρίζει την αισχροκέρδεια

-Ζούμε σε μια εικονική δημοκρατία όπου ο τα πανθ’ ορά Πρωθυπουργός, γίνεται αόρατος, επικαλούμενος προσχηματικές δικαιολογίες, για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία, στηρίζει την αισχροκέρδεια του ενεργειακού καρτέλ, παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στα “Επίκαιρα” και τον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο, στις 22 Οκτωβρίου. “Η επικοινωνία της κυβέρνησης εξωραΐζει και κουκουλώνει τις αποκλειστικές της ευθύνες. Όμως δεν γεμίζει το καλάθι του νοικοκυριού ούτε διασφαλίζει τις πανεπιστημιακές υποδομές για να μην πέφτουν οι φοιτητές από τα παράθυρα. Δεν στηρίζει τους πολίτες στα δύσκολα”, υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η Ρ. Δούρου παρατηρεί: “Μια σκοτεινή πολιτεία ανομίας, που πόρρω απέχει από ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπου η εκτελεστική εξουσία, μέσω ενός παρακράτους, παρακολουθεί ανεξέλεγκτη τους πολιτικούς της αντιπάλους, επικαλούμενη εθνικούς λόγους και μετά το … απόρρητο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, δεν μπορεί να είναι παράγοντας ομαλότητας. Αλλά δυστοπίας και δημοκρατικής εκτροπής. Και βέβαια δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για σοβαρούς επενδυτές, που θα δημιουργήσουν δουλειές, θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη”.

Ζούμε πλέον όχι σε μια καχεκτική Δημοκρατία, όπως έγραφε ο αείμνηστος Ηλίας Νικολακόπουλος, αλλά σε μια εικονική δημοκρατία, όπου ο τα πανθ’ ορά Πρωθυπουργός, γίνεται αόρατος, επικαλούμενος προσχηματικές δικαιολογίες, για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή”.

Συνεπής στον κυνισμό του ο κ. Μητσοτάκης

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Μας είχε προϊδεάσει πριν γίνει πρωθυπουργός. Όλα τα είχε πει. Από το ότι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθεση στην ανθρώπινη φύση και ότι οι δουλειές του νοικοκυριού είναι γυναικεία υπόθεση ως την πλήρη απαξίωση του δημοσίου και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι συνεπής στον κυνισμό του. Απλά τότε, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ βουλοκέρι είχε σφραγίσει τα αυτιά πολλών…”

Οι γυναίκες, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτή την κυβέρνηση της υποκρισίας και του ψεύδους. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές, όπως για παράδειγμα η νομοθετική πρότασή μας για την καθιέρωση του γάμου για όλους”.

Χωρίς να θέλω να απομειώσω την αξία του εργαλείου των δημοσκοπήσεων, πιστεύω ότι η ακριβέστερη δημοσκόπηση είναι η τελευταία. Της κάλπης. Η αποφασιστική. Εκείνη που θα δείξει την πόρτα εξόδου στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση επικαλείται, όπως καιμε την πανδημία, εξωτερικούς παράγοντες. Και αντί να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία, στηρίζει την αισχροκέρδεια του ενεργειακού καρτέλ. Πώς; Μη φορολογώντας τα υπερκέρδη του που μόνο τον Σεπτέμβριο ήσαν 500 εκατομμύρια. Μη μειώνοντας τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα και τρόφιμα. Μιλώντας αορίστως για καλάθια του νοικοκυριού και συμφωνίες κυρίων. Ενώ απαιτείται ριζική αλλαγή υποδείγματος με ισχυρό, ρυθμιστικό δημόσιο πυλώνα. Με επιστροφή της ΔΕΗ στο δημόσιο όπως γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία.

Ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός διαλύει τις δημόσιες κοινωνικές δομές

Η πατριαρχία είναι εδώ, σκοτώνει, φοβίζει, απειλεί, βιάζει, κλείνει στόματα. Τίποτε δεν λειτουργεί όπως πρέπει όσο οι δημόσιες κοινωνικές δομές ζωτικής σημασίας, όπως Ξενώνες Φιλοξενίας, Κέντρα Κοινότητας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ή δεν είναι προτεραιότητα ή διαλύονται από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό, ως μη παραγωγικές, αδυνατώντας να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα της πατριαρχίας, του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας.

Ως Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, η Δύναμη Ζωής έδειξε εμπράκτως το ποιος ακριβώς μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα ως δημόσιου οργανισμού που επιδιώκει την συμπερίληψη και την αποδοχή όλων των πολιτών, παλεύοντας κατά των οπισθοδρομικών στερεοτύπων και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Στον αντίποδα έχουμε σήμερα την Διοίκηση Πατούλη που έκοψε αυτό το νήμα. Αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του χθες, των στερεοτύπων του παρελθόντος για τις γυναίκες. Που έχει ελάχιστες γυναίκες στους κόλπους της γιατί, όπως ο ίδιος εξήγησε στο BBC, δεν ενδιαφέρονται πολλές γυναίκες για την πολιτική! Μια κυβέρνηση που μας γυρίζει πίσω στην υπόθεση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Που αρνείται να δεχθεί την καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στη νομοθεσία.

Πρόσφατα σε μια ανάρτησή σας στο τουίτερ κριτικάρατε τον πρωθυπουργό ότι χάρηκε που ένα σχολείο στα Άγραφα παρότι δεν έχει κεντρική θέρμανση, έχει διαδραστικό πίνακα ενώ, όπως γράφατε, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δοκιμάζονται από την ακρίβεια όπως των αρτοποιών που η κυβέρνηση δεν τους έχει δώσει ακόμη το επίδομα που τους είχε υποσχεθεί. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να φέρνουν την κυβέρνηση να προηγείται άνετα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;

Η αδιαφορία του Κ. Μητσοτάκη για την έλλειψη των στοιχειωδών υποδομών στα δημόσια σχολεία, δεν ξαφνιάζει. Γιατί αποτελεί σήμα κατατεθέν του κυνισμού της σχολής σκέψης που εκφράζει ο κ. Πρωθυπουργός. Όμως δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Μας είχε προϊδεάσει πριν γίνει πρωθυπουργός. Όλα τα είχε πει. Από το ότι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθεση στην ανθρώπινη φύση και ότι οι δουλειές του νοικοκυριού είναι γυναικεία υπόθεση ως την πλήρη απαξίωση του δημοσίου και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Είναι συνεπής στον κυνισμό του. Απλά τότε, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ βουλοκέρι είχε σφραγίσει τα αυτιά πολλών…

Έτσι σήμερα δεν ξαφνιάζει το γέλιο του όταν ακούει τον δάσκαλο στα Άγραφα να του λέει ότι δεν υπάρχει θέρμανση στο σχολείο, από την στιγμή που διαθέτει… διαδραστικό πίνακα! Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από τον Πρόεδρο ως τους βουλευτές και τα μέλη του, βρισκόμαστε καθημερινά στο πλευρό όλων όσοι ισοπεδώνονται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τα πάντα με όρους επικοινωνίας. Η επικοινωνία της κυβέρνησης εξωραΐζει και κουκουλώνει τις αποκλειστικές της ευθύνες. Όμως δεν γεμίζει το καλάθι του νοικοκυριού ούτε διασφαλίζει τις πανεπιστημιακές υποδομές για να μην πέφτουν οι φοιτητές από τα παράθυρα. Δεν στηρίζει τους πολίτες στα δύσκολα. Αυτό οι πολίτες το ζουν και η δυσαρέσκειά τους αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες.

Πρόκειται για κρίσιμο ποιοτικό στοιχείο που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λαμβάνει υπόψη του, ασκώντας υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση όταν ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επενδύσει στο ψέμα με κραυγές εθνολαϊκισμού. Και, χωρίς να θέλω να απομειώσω την αξία του εργαλείου των δημοσκοπήσεων, πιστεύω ότι η ακριβέστερη δημοσκόπηση είναι η τελευταία. Της κάλπης. Η αποφασιστική. Εκείνη που θα δείξει την πόρτα εξόδου στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο.

Μια προοδευτική κυβέρνηση θα συμβάλλει στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στην ουσιαστική προστασία των πολιτών.

Στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολιτικό στρουθοκάμηλο τον Πρωθυπουργό γιατί δεν πήρε μέρος σε αυτήν καθώς έπρεπε να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση. Μιλώντας μάλιστα και για ομερτά. Βαριές κουβέντες για μια κυβέρνηση που ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ήταν λάθος οι επισυνδέσεις και έφερε αμέσως το θέμα προς διερεύνηση ενώ απομάκρυνε τους 2 υπεύθυνους, τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέοντα. Τι άλλο θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αν ήταν κυβέρνηση;

Το αποδεδειγμένα διπλό σκάνδαλο, των υποκλοπών και της συγκάλυψής τους, αποτελεί στίγμα διαρκείας για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το λένε όλοι οι έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Που θεωρούν τις υποκλοπές αντισυνταγματικές και υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη που θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη. Αντ’ αυτού ζούμε μια, κυβερνητικά συντονισμένη ομερτά που διασύρει τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους οποίους όμως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ζούμε πλέον όχι σε μια καχεκτική Δημοκρατία, όπως έγραφε ο αείμνηστος Ηλίας Νικολακόπουλος, αλλά σε μια εικονική δημοκρατία, όπου ο τα πανθ’ ορά Πρωθυπουργός, γίνεται αόρατος, επικαλούμενος προσχηματικές δικαιολογίες, για να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και για την παρακολούθηση του επικεφαλής του τρίτου κόμματος αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρ. Σπίρτζη. Και αυτό δεν είναι κάποιο ζήτημα πολυτελείας που δεν ενδιαφέρει τους πολίτες.

Μια σκοτεινή πολιτεία ανομίας, που πόρρω απέχει από ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, όπου η εκτελεστική εξουσία, μέσω ενός παρακράτους, παρακολουθεί ανεξέλεγκτη τους πολιτικούς της αντιπάλους, επικαλούμενη εθνικούς λόγους και μετά το … απόρρητο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, δεν μπορεί να είναι παράγοντας ομαλότητας. Αλλά δυστοπίας και δημοκρατικής εκτροπής. Και βέβαια δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για σοβαρούς επενδυτές, που θα δημιουργήσουν δουλειές, θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου, και ήδη το πρώτο βήμα έγινε με το πόρισμα του κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής παρόλες τις προσπάθειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις, με ψέματα, με ύβρεις και χυδαιότητες να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών ο ιθύνων νους, ο κ. Πρωθυπουργός. Μια προοδευτική κυβέρνηση θα συμβάλλει στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στην ουσιαστική προστασία των πολιτών. Διότι παρά τους ευσεβείς κυβερνητικούς πόθους, που μάλιστα εκφράστηκαν και με συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο, το σκάνδαλο δεν τελείωσε. Θα τελειώσει με την πλήρη διαλεύκανσή του.

Προς το παρόν η συνέχεια αναμένεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής, την Κομισιόν. Για πόσο θα υπεκφεύγει ο κ. Μητσοτάκης;

 

Eναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα εμείς στη χώρα μας πληρώνουμε, τα περισσότερα σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό δεν αλλάζει ό,τι κι αν κάνει η κυβερνητική προπαγάνδα και τα μιντιακά της εξαπτέρυγα

Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια: η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί δριμύτατα την κυβέρνηση είτε για αδιαφορία είτε για επιδότηση της αισχροκέρδειας. Όμως ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του στηρίζει την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους, μόνο το 2022 δαπάνησε για το σκοπό αυτό πάνω από 7 δις. Μήπως η οξεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο θέμα είναι εύκολος λαϊκισμός;

Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, σύμφωνα με τη γνωστή ρήση. Που ισχύει απολύτως στην περίπτωση της ακρίβειας Μητσοτάκη. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα εμείς στη χώρα μας πληρώνουμε, είτε από την τσέπη μας είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα περισσότερα σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Και αυτό δεν αλλάζει ό,τι κι αν κάνει η κυβερνητική προπαγάνδα και τα μιντιακά της εξαπτέρυγα. Όπως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ενεργειακή ακρίβεια είχε ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και δεν ήταν νομοτελειακή. Ξεκίνησε με την αύξηση της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ κατά 17% τον Σεπτέμβριο του 2019. Συνεχίστηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που πλέον, αντί για τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, σέρνει το χορό της αισχροκέρδειας με επικεφαλής τα γαλάζια γκόλντεν μπόις. Συνεχίστηκε την απόφαση Μητσοτάκη για βίαιη και καταστροφική απολιγνιτοποίηση. Και μετά για την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών φορέων και δικτύων. Η ακρίβεια αυτή αποκρυσταλλώθηκε στην ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτόξευσε τους λογαριασμούς νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση επικαλείται, όπως και με την πανδημία, εξωτερικούς παράγοντες. Και αντί να στηρίξει ουσιαστικά την κοινωνία, στηρίζει την αισχροκέρδεια του ενεργειακού καρτέλ. Πώς; Μη φορολογώντας τα υπερκέρδη του που μόνο τον Σεπτέμβριο ήσαν 500 εκατομμύρια. Μη μειώνοντας τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα και τρόφιμα. Μιλώντας αορίστως για καλάθια του νοικοκυριού και συμφωνίες κυρίων. Ενώ απαιτείται ριζική αλλαγή υποδείγματος με ισχυρό, ρυθμιστικό δημόσιο πυλώνα. Με επιστροφή της ΔΕΗ στο δημόσιο όπως γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία.

Με αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από φυσικό αέριο, όπως διεκδίκησαν και απέσπασαν, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, οι επικεφαλής της της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Με τον περιορισμό 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας. Με πλαφόν στη χονδρική και λιανική στο ρεύμα. Με φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει κάνει την επιλογή του : την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων των λίγων και ισχυρών.

Μετείχατε στην πρόσφατη Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Εκπρόσωπος του Κογκρέσου σε ζητήματα ισότητας φύλων. Θέσατε προς τον εκπρόσωπο της Ιρλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου ερώτηση σχετικά με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πόσο δρόμο έχουμε μπροστά μας για να γίνουν πράξη αυτά τα δικαιώματα; Βλέπουμε για παράδειγμα στην Ελλάδα τον πολλαπλασιασμό των γυναικοκτονιών, των κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος γυναικών, παιδιών…

Τον Νοέμβριο του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωσε τη θητεία της στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, χάνοντας τη σπουδαία ευκαιρία να σφραγίσει θετικά την προσπάθεια για μια Ευρωπαϊκή Σύμβαση καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου

Ο αγώνας για την προστασία, την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι μαραθώνιος, όχι κατοστάρι. Η πατριαρχία είναι εδώ, σκοτώνει, φοβίζει, απειλεί, βιάζει, κλείνει στόματα. Τίποτε δεν λειτουργεί όπως πρέπει όσο οι δημόσιες κοινωνικές δομές ζωτικής σημασίας, όπως Ξενώνες Φιλοξενίας, Κέντρα Κοινότητας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ή δεν είναι προτεραιότητα ή διαλύονται από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό, ως μη παραγωγικές, αδυνατώντας να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα της πατριαρχίας, του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας.

Ως Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής, η Δύναμη Ζωής κερδίσαμε χαμένο χρόνο σε σχέση με την πρόοδο που έχει γίνει εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα θέματα αυτά. Το 2015 το κεντρικό κτίριο της Διοίκησης της Περιφέρειας στη λεωφόρο Συγγρού ήταν το πρώτο δημόσιο κτίριο που φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Athens Pride. Εφαρμόσαμε πλήρως την πολιτική της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Ήμασταν έτσι ο πρώτος φορέας της Ελληνικής Πολιτείας που θεσπίσαμε το 2016 την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών, όπου περιλαμβάνεται και άρθρο απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στις υπηρεσίες της.

Μετείχαμε σε εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, σε συμβολικές δράσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, υπέρ των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, αναρτήσεις μπάνερ στο κτίριο της Περιφέρειας, κ.α.. Δείξαμε εμπράκτως το ποιος ακριβώς μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα ως δημόσιου οργανισμού που επιδιώκει την συμπερίληψη και την αποδοχή όλων των πολιτών, παλεύοντας κατά των οπισθοδρομικών στερεοτύπων και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Στον αντίποδα έχουμε σήμερα την Διοίκηση Πατούλη που έκοψε αυτό το νήμα. Αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του χθες, των στερεοτύπων του παρελθόντος για τις γυναίκες. Που έχει ελάχιστες γυναίκες στους κόλπους της γιατί, όπως ο ίδιος εξήγησε στο BBC, δεν ενδιαφέρονται πολλές γυναίκες για την πολιτική! Μια κυβέρνηση που μας γυρίζει πίσω στην υπόθεση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Που αρνείται να δεχθεί την καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στη νομοθεσία. Θυμίζω ότι τον Νοέμβριο του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωσε τη θητεία της στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, χάνοντας τη σπουδαία ευκαιρία να σφραγίσει θετικά την προσπάθεια για μια Ευρωπαϊκή Σύμβαση καταπολέμησης των Διακρίσεων λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας ή Χαρακτηριστικών Φύλου. Θα μπορούσε έτσι να είχε τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα 10 χρόνια από τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Επέλεξε να μην το κάνει. Τυχαίο;

Οι γυναίκες, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτή την κυβέρνηση της υποκρισίας και του ψεύδους. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές, όπως για παράδειγμα η νομοθετική πρότασή μας για την καθιέρωση του γάμου για όλους.

Τον Ιούνιο του 2019, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που δεσμεύθηκε για κλιματική ουδετερότητα

Το βιβλίο σας “Κλιματική κρίση, κρίση ανισότητας, Κείμενα για τη Δημοκρατία και το Περιβάλλον” από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής έκανε ήδη δεύτερη έκδοση, δείχνει αυτό ενδιαφέρον των πολιτών για το περιβάλλον; Πάντως ενδιαφέρον για το περιβάλλον δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ψήφισε τον πρώτο κλιματικό νόμο στη χώρα που όμως καταψήφισε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γιατί;

Τα βιβλία για την κλιματική κρίση πρέπει να είναι εργαλεία δράσης. Αυτό προσπάθησα με αυτό το βιβλίο που ευτυχώς φαίνεται ότι δεν… μένει στο ράφι. Ειδικά μάλιστα σήμερα που έχουμε μια κυβέρνηση που μιλά πράσινα αλλά καταστρέφει το περιβάλλον. Όπως έκανε με αυτό το κείμενο που ψήφισε στη Βουλή. Που μόνο κλιματικός νόμος δεν ήταν. Δεν ανταποκρινόταν καν στις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ενός πραγματικού κλιματικού νόμου, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πρόκειται για κείμενο που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση και σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ουσίας, με στόχο τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Τον Ιούνιο του 2019, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που δεσμεύθηκε για κλιματική ουδετερότητα. Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση κλιματικού νόμου, στη βάση των ευρωπαϊκών καλών πρακτικών.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένη στοχοθεσία, ιδίως για τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις και τον ενδιάμεσο στόχο για το 2040, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας bottom-up, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, και κυρίως των νέων, που η κλιματική κρίση υπονομεύει το μέλλον τους. Με βασικές αρχές για το νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο της χώρας, με έμφαση στο ρόλο της Πολιτείας στην δίκαιη Πράσινη Μετάβαση, που δεν αφήνει κανένα πίσω. Με τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας. Καθώς και του δικαιώματος όλων των πολιτών σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, όπως άλλωστε ορίζει και η πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ που ανακήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στον αντίποδα σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που αντί για έναν κλιματικό νόμο – κοινωνικό συμβόλαιο με τους νέους ανθρώπους, επέλεξε ένα κείμενο για την ικανοποίηση των συμφερόντων των ισχυρών.

Σε βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας. Άλλος ένας λόγος για να πάψει, το συντομότερο δυνατό, με τη ψήφο των πολιτών, να ορίζει τις ζωές μας. Άλλος ένα λόγος μια προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Η Ρένα Δούρου στα Επίκαιρα συνέντευξη στο Χρόνη Διαμαντόπουλο