Τρ. Αλεξιάδης: Δίνουν τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

Τη χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνει η αύξηση των επιτοκίων των επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων.

Στη Βουλή φέρνει ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, την ανησυχία που εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, βάζοντας σε ακόμα πιο δυσχερή θέση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις και ενημέρωση σχετικά με τους προβληματισμούς των επαγγελματιών της Νίκαιας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας εστιάζει στο πρόβλημα των αυξημένων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστικά. Από τη άλλη τα επιχειρηματικά δάνεια ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, διότι η μεγάλη επιχείρηση έχει μεγαλύτερη ευχέρεια διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μέρος της αύξησης των επιτοκίων, μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από την τράπεζα. Αντίθετα μια μικρή επιχείρηση χάνει το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της και δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα η αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες. Για την μικρή συνοικιακή επιχείρηση, ο Σύλλογος χαρακτηριστικά αναφέρει πως «δεν υπάρχει σωτηρία πλέον, αφού μετά από 13 χρόνια συνολικής κρίσης ( οικονομική, Υγειονομική, ακρίβειας (πληθωρισμού), έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα με την αύξηση των επιτοκίων των επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων για να δώσει στην μικρή επιχείρηση ίσως την χαριστική βολή επιβίωσης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα που αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου, ανώτατες πηγές από τις συστημικές τράπεζες, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων στην παρούσα φάση ενώ παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα με τη διαμόρφωση επιτοκίων για καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια του τριμήνου Ιουλίου- Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022 καθώς και με την επιβάρυνση κυρίως στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Συμπερασματικά, ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια πανευρωπαϊκά σε συνδυασμό και με την πιθανή αύξηση της ανεργίας, αυξάνουν τον κίνδυνο που έχουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, βλέποντας αύξηση των επιτοκίων χωρίς αύξηση των εισοδημάτων τους. Τα υψηλότερα επιτόκια και το κόστος ζωής μειώνουν τη δανειοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών σε νέα στεγαστικά δάνεια, ενώ η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των δανειοληπτών από την άνοδο του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει νέα «κόκκινα» δάνεια.

Επισυνάπτεται η Αναφορά του Βουλευτή και η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας.

Η αναφορά του Βουλευτή και η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας