Ιπποδάμεια Αγορά ή μια χαμένη ψηφίδα της ταυτότητας του Πειραιά

Ένα σχόλιο για τον Πειραιά και όχι μόνο. Πριν από πέντε χρόνια, η περιφερειακή αρχή Δούρου/Γαβρίλη στήριξε και προχώρησε μία καλή πρωτοβουλία που για χρόνια διεκδικούσε ο εμπορικός κόσμος:

Την Ιπποδάμεια Αγορά του Πειραιά στην ομώνυμη πλατεία, στο αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πέρασαν δύο μήνες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σταμάτησε το έργο, δηλώνοντας ότι θέλει να δώσει το κτίριο για έκθεση αυτοκινήτων.

Ένα δωρεάν δημόσιο κτίριο σε κεντρικό σημείο για να θρονιαστεί μία εταιρεία εισαγωγών αστραφτερών αυτοκινήτων αντί για μία μεγάλη αγορά που θα ολοκλήρωνε το κέντρο του παραδοσιακού εμπορίου γύρω από τον σταθμό.

Το δυστύχημα είναι ότι δεν έβγαλε κανείς κιχ, όταν δημοσιεύθηκαν τα άσχημα νέα, το φθινόπωρο του 2019. Ούτε η δημοτική αρχή, ούτε οι ηγεσίες των εμπορικών φορέων. Και η Ιπποδάμεια Αγορά εγκαταλείφθηκε, όπως και πολλά άλλα τέτοια έργα κοινωνικής και οικονομικής ανταπόδοσης προς την πόλη μας.

Στις εικόνες μία αντίστοιχη αγορά, καλοστημένη, σχεδιασμένη, λαμπερή, ελκυστική -για ντόπιους και για επισκέπτες- με τρόφιμα, μικρά στέκια ποιοτικού φαγητού και ποτού σε ένα μεσοπολεμικό υπόστεγο. Με πραγματικές θέσεις εργασίας και ουσιαστική στήριξη του εμπορίου. Βρίσκεται σε μία μεσαία επαρχιακή πόλη της Αλσατίας με πενήντα χιλιάδες κατοίκους και αρκετό τουρισμό, το Κολμάρ.