«Μαύρα σύννεφα» για τον Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά

Ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές αρχίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να «ζεσταίνουν τις μηχανές τους» και να αναζητούν συμμαχίες και στηρίξεις, προκειμένου να οδηγηθούν σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Ειδικότερα στους μεγάλους Δήμους, όπου συνήθως η μάχη αποκτά και πολιτικά- κομματικά χαρακτηριστικά, έχουν ήδη αρχίσει οι ζυμώσεις, οι σχεδιασμοί και οι εξελίξεις προδιαγράφονται συναρπαστικές.
Στο επίκεντρο πλέον αναμένεται να τεθεί και ο Πειραιάς.
Αυτή τη φορά τα πράγματα – καλώς ή κακώς – δεν είναι όπως το 2019, που η εκλογή  του Γιάννη Μώραλη ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού είχε σαφή στήριξη κορυφαίων Νεοδημοκρατικών στελεχών, του ΠΑΣΟΚ και φυσικά τον δυνατό αέρα του Ολυμπιακού.
Τώρα, μια πρώτη διεισδυτική ματιά στα όσα γίνονται και φαίνονται, αλλά, κυρίως σε όσα σχεδιάζονται πίσω από την κουρτίνα, δείχνει ότι η μάχη των Δημοτικών εκλογών στο πρώτο λιμάνι είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.
Με δεδομένο ότι ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης συμπληρώνει 9 συνεχή χρόνια στην καρέκλα του Δημάρχου, πολλοί πλέον ζητούν σοβαρά επιχειρήματα για να συνηγορήσουν στην επέκταση της θητείας του για άλλα 5 χρόνια!
Συνεπώς δεν παίζει πια μόνος του… στο γήπεδο και τα πρώτα σύννεφα υπάρχουν στον ορίζοντα, καθώς οι καιροί έχουν αλλάξει προς το χειρότερο:
Πρώτον -όπως ακούγεται- ο δημιουργός και ουσιαστικός Αρχηγός του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής, ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης δεν πρόκειται να πολιτευτεί, δεν θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος!
Αυτό από μόνο του, είναι μια πρώτη ισχυρή απώλεια -πιο μεγάλη δεν μπορεί να υπάρξει. Αφού ο Β.Μαρινάκης ήταν  αυτός που κέρδισε τις εκλογές, αυτός ήταν που όρισε τον Γιάννη Μώραλη υποψήφιο Δήμαρχο το 2014 και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχαν οι εξελίξεις που ακολούθησαν.
Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το κόμμα του 2014 που έφευγε από την εξουσία τραυματισμένο, ούτε αυτή του 2019 που ήταν προ των πυλών και συμβιβάστηκε, αφήνοντας κορυφαία της στελέχη να μείνουν στο συνδυασμό Γ. Μώραλη, για να μην «χαλάσει η σούπα» ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που ακολουθούσαν!
Τώρα που προηγούνται οι βουλευτικές εκλογές -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- αποκλείεται να μπει στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών «τυπικά». Ολα δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα διεκδικήσει πάση θυσία τους μεγάλους Δήμους και φυσικά τον Πειραιά.
Αυτό σημαίνει ότι στο συνδυασμό Γ. Μώραλη δεν θα είναι καθόλου εύκολο να παραμείνουν και πάλι σημαντικά κομματικά στελέχη της Ν.Δ. -ειδικά αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν ανακατευτεί…
Τρίτον, στο ΠΑΣΟΚ που το 2019 -λόγω της φιλίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά με τον Γιάννη Μώραλη- δεν κατέβασε συνδυασμό, τώρα υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις για ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ ή ακόμα και συνεργασία με άλλους χώρους και, βλέπουν δύσκολη νέα συμπόρευση με τον Μώραλη και την κατά 90% Δεξιά ομάδα διοίκησης.
Με απλά λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος του 2019 το οποίο παρέδωσε το χώρο του, εκλέγοντας μόλις 3 συμβούλους – ενώ τουλάχιστον 7 σημαντικά στελέχη του δεν εξελέγησαν λόγω των σκληρών γραμμών
για τις οποίες θεωρούν ότι ευθύνεται και ο Γιάννης Μώραλης.
Βεβαίως είναι ακόμα νωρίς για τις τελικές εκτιμήσεις και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο οι ενδείξεις είναι πλέον πολλές και δείχνουν ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές στον Πειραιά θα είναι «διαφορετικές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιά, ακόμα και αν κερδίσει στη δεύτερη μάχη, θα εκλέξει το πολύ 3 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 2-3 νυν βουλευτές μένουν απέξω!
Πόσο θα δελεαστούν ή θα επιστρατευτούν για τον επόμενο Αγώνα;
Και μην ξεχνάμε επίσης ότι στα πρόσφατα εγκαίνια του Μετρό Πειραιά, η κυβέρνηση «έβγαλε από το κάδρο» τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη κόβοντάς τον από κάθε χαιρετισμό!
Αφού μίλησαν όλοι… εκτός από αυτόν!
Κάποιοι λένε ότι ίσως αυτό να σηματοδοτεί μία προσχεδιασμένη κίνηση που δείχνει ότι η Ν.Δ. αυτή τη φορά δεν θα χαρίσει το Δήμο!
Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται συναρπαστικές.
Ο Πειραιάς αποκτά και πάλι έντονο και  μεγάλο εκλογικό ενδιαφέρον.