Το ΕΒΕΠ υποστηρικτής του Επιχειρηματικού Πάρκου Καινοτομίας και Ναυτιλίας στον Πειραιά στα πρότυπα του ΒΙΠΑΣ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς με αφορμή τη διαβούλευση, του προς ψήφιση νομοσχεδίου στη Βουλή, με θέμα, «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την αποδοχή σημαντικών προτάσεων των φορέων.

Επισημαίνεται ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται και ενσωματώθηκαν σε αυτό επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα, που απασχολούν επί σειρά δεκαετιών τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, του εφοδιασμού υλικών και της παραγωγής εξαρτημάτων για πλοία και πλωτά ναυπηγήματα. Με τις ειδικές ρυθμίσεις για τους επί μέρους τύπους επιχειρηματικών πάρκων δίνονται κίνητρα και ευνοείται η κινητικότητα για μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν πλέον να αναπτυχθούν, λόγω τους ασφυκτικού εναγκαλισμού από τον αστικό ιστό, αλλά και να εκσυγχρονιστούν υλικοτεχνικά.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΥΠΑΝΕΠ δίνεται τέλος στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις στην Αττική και στις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις που χρειάζονται οργανωμένες συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας. Καθίσταται σαφές ότι επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία Α2 μέσης όχλησης θα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε επιχειρηματικά πάρκα στην Αττική, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν με το ΠΔ 85/85, γεγονός που είχε συντελέσει στην ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων καθ’ υπέρβαση του νομοθετικού πλαισίου.
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "ቡሲሲ SAC Υπουργείο Ανάπυξηςι και Επενδύσεων @MinDevGR.1n 1η Την πρόταση για δημιουργία Κέντρου Ναυτιλίας Καινοτομίας στον Πειραιά συζήτησαν σήμερα ΥΠΑΠ @AdonisGeorgiadi με τον Βουλευτή @yiannismelas, τον Πρόεδρο του EBEΠ @vkorkidis, τον Πρόεδρο! Πολυχρονόπουλο και τους Xp. Καβρίλη & Στ. Κολτ.."
Ιδιαίτερης σημασίας επίσης προσλαμβάνει και η ρύθμιση βάσει της οποίας επιτρέπεται η παραχώρηση στην ΕΑΔΕΠ της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων.
Το Ε.Β.Ε.Π., με αφορμή την ρύθμιση για ουσιαστική ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που εμπεριέχεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, είχε προ καιρού επισημαίνει την αναγκαιότητα για την ίδρυση και λειτουργία ενός σύγχρονου «Επιχειρηματικού Πάρκου Πειραιά» που θα στεγάσει επιχειρήσεις ναυτιλιακής καινοτομίας, ως επέκταση του υφιστάμενου πρότυπου Βιομηχανικού Πάρκου, δεδομένου ότι έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα οικόπεδα του ΒΙΠΑ Σχιστού προς ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Το Επιμελητήριο μας επικροτεί τη ρύθμιση για την πρόβλεψη λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου με δικαίωμα χρήσης επιφανείας επί αδιάθετων δημοσίων εκτάσεων, με το δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα μπορούσαν επιτέλους να εγκατασταθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα, πάντα στα πλαίσια μιας ορθολογικής χωροταξικής διάρθρωσης.
Η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου Καινοτομίας και Ναυτιλίας Πειραιά με δικαίωμα χρήσης επιφανείας στην περιοχή που γειτνιάζει με το ΒΙ.ΠΑ Σχιστού συζητήθηκε αναλυτικά και εξετάστηκε ενδελεχώς κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή Πειραιά, Γιάννη Μελά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης και ο προεδρος του ΒΙΠΑΣ, Γιάννης Πολυχρονόπουλος. Τονίστηκε το γεγονός ότι μετά την δημοσίευση και του ΠΔ περί έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά (ΦΕΚ Δ΄τ. 423/29.6.2022) το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνει ευρύτερες όσο και επείγουσες διαστάσεις, καθόσον η αλλαγή των χρήσεων γης στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα υποστήριξης της ναυτιλίας, συνεπάγεται την αναγκαιότητα άμεσης ανεύρεσης κατάλληλης περιοχής για την μετεγκατάστασή τους, ενώ προτάθηκε να υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας συγκεκριμένης χρήσης επιχειρηματικού πάρκου.
Με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του ν/σχ του Υπουργείου Ανάπτυξης «περί ίδρυσης, ανάπτυξης, διαχείρισης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων», ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, ζήτησε την στήριξη όλων χωρίς επιφυλάξεις, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής εντοπίζεται στη συνέχιση λειτουργίας μηχανουργείων και επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας και της καινοτομίας, τομείς που υποστηρίζουν την δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από το λιμάνι του Πειραιά και θα εμφανίσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με την επανεκκίνηση των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
Ως εκ τούτου, με πρόσφατη απόφαση το Ε.Β.Ε.Π. υποστηρίζει απόλυτα η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας τις κατάλληλες των προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων με ελκυστικά φορολογικά κίνητρα μετεγκατάστασης. Επιτέλους οι ίδιοι οι χρήστες, θα είναι επενδυτές και διαχειριστές των κοινόχρηστων χώρων και υποδομών των νέων, σύγχρονων και ασφαλώς περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για τις λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων.