Η Κομισιόν υιοθετεί την ελληνική πρόταση και το Ευρωπαικό Συμβούλιο τη πρόταση «REPowerEU»

Η Πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία υιοθετεί τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για θέση που συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η πρόταση της Προέδρου της ΕΕ για την εξέταση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση αποδεικνύει ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, είναι με το μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και αυτό έγινε πράξη.
Εισηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και σήμερα η πρόταση αυτή υιοθετείται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, ελπίζουμε να γίνει και πράξη. Εισηγήθηκε τον Μάιο του 2022 τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και έγινε ήδη ευρωπαϊκός κανονισμός, όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρίες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης. Με τις κινήσεις αυτές η Κυβέρνηση αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την παγκόσμια σκηνή και αυτό έχει πολλαπλή σημασία για το διεθνές κύρος της χώρας μας, που εισπράττει στην εξωτερική πολιτική, στην εθνική άμυνα, στις επενδύσεις και τον τουρισμό.
Το Ευρωπαικό Συμβούλιο αντίστοιχα συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση με τη πρόταση «REPowerEU», σχετικά με το σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της Ένωσης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Έτσι πλέον στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ διαφοροποιώντας τον εφοδιασμό και ενισχύοντας την ανεξαρτησία, αλλά και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της. Η πρόταση επιδιώκει να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο REPowerEU στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του NextGenerationEU (NGEU), για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων REPowerEU.
Στη χρηματοδότηση και την υποχρέωση των κρατών μελών να υποβάλλουν αίτημα για το REPowerEU, επέρχονται αλλαγές και αντί της δημοπράτησης από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS), το ευρωπαικό Συμβούλιο επιλέγει έναν συνδυασμό δύο πηγών: το Ταμείο Καινοτομίας κατά 75% και τα δικαιώματα προεφοδιασμού του ETS κατά 25%, τροποποιώντας την κατανομή και εισάγοντας έναν τύπο που λαμβάνει υπόψη την πολιτική συνοχής, την εξάρτηση των κρατών μελών από τα ορυκτά καύσιμα και την αύξηση των τιμών των επενδύσεων.
Περιορίζεται επίσης η υποχρέωση των κρατών μελών για το REPowerEU, μόνο σε περιπτώσεις όπου επιθυμούν να ζητήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση RRP με τη μορφή δανείων RRF από την NGEU, μη επιστρεπτέα υποστήριξη από νέα έσοδα ή πρόσφατα μεταφερθέντες πόρους από προγράμματα κοινής διαχείρισης και επομένως όχι προς τα πάνω ενημερώσεις για τη μέγιστη οικονομική συνεισφορά.
Το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητούν στήριξη δανείου έως τις 31 Αυγούστου 2023. Το επόμενο βήμα τώρα που το Ευρωπαικό Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του για τη πρόταση REPowerEU, είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για μια επιτέλους κεντρική ευρωπαϊκή ενεργειακή οικονομική στήριξη των χωρών μελών της ΕΕ-27.