Τρ. Αλεξιάδης: Πλήθος τα προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Κορυδαλλού, ζητούν άμεσες λύσεις

Στη Βουλή φέρνει ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, την επιστολή της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά, μέσω της οποίας καταγράφει σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Β/μιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κορυδαλλού στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στην επιστολή αναφέρονται διεξοδικά προβλήματα που εκτείνονται από τα κενά που υπάρχουν – ακόμα και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής – σε πολλές ειδικότητες, την ακαταλληλότητα και τις ελλείψεις κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, με σοβαρά προβλήματα στην πυρασφάλεια και την αντισεισμική προστασία, μέχρι την έλλειψη μέτρων για την προστασία από την υγειονομική κρίση και τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, αναφέρει η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, ενώ επαναφέρει το θέμα της απουσίας εκπαιδευτικών δομών στα καταστήματα κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με τις γυναικείες φυλακές να μη διαθέτουν καμιά εκπαιδευτική δομή κρίνοντας ως επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Κλείνοντας την επιστολή-διαμαρτυρία η Ένωση αναφέρεται στα μέτρα εμπόδιο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο, τα οποία εκτός από τη μείωση των εισακτέων έχουν οδηγήσει σε οικονομική αφαίμαξη τις οικογένειες και τέλος ζητά την κατάργηση της της διαδικασίας της «αξιολόγησης», καθώς και της εισαγωγής με τη μέθοδο της υποχρεωτικότητας νέου γραφειοκρατικού θεσμικού πλαισίου, μέτρα που στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς, και στην ουσία καταργούν το Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών με τη μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στη Διεύθυνση του σχολείου.

Ακολουθεί η Αναφορά του βουλευτή και η επιστολή της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

για την

κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Πληθαίνουν τα προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές του Δήμου Κορυδαλλού, ζητούν άμεσες λύσεις

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά (Αρ. Πρωτ. 28/25-9-2022) μέσω της οποίας πληροφορεί κάθε αρμόδιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Κορυδαλλού

Στην επιστολή η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά καταγράφει αναλυτικά σωρεία προβλημάτων που εκτείνονται από τα κενά σε διάφορες ειδικότητες που υπάρχουν στα σχολεία (καθώς και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής) και την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία από την υγειονομική κρίση μέχρι την έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, την ακαταλληλότητα και τις ελλείψεις κτιριακών υποδομών και την αναγκαιότητα άμεσης αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και των συνδέσεων με το διαδίκτυο.

Συνεχίζοντας την καταγραφή αναφέρεται στην ελλιπή κρατική χρηματοδότηση, η οποία εν μέσω του κύματος ακρίβειας δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, αλλά και στις ελλείψεις και την ανάγκη ίδρυσης εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τμημάτων εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στα καταστήματα κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με τις γυναικείες φυλακές να μη διαθέτουν καμία εκπαιδευτική δομή.

Η Β’ ΕΛΜΕ αναφέρεται επιπλέον στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, καθώς και της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, μέτρα τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω εντατικοποίηση της γνώσης και οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών. Τέλος ζητά την κατάργηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας της «αξιολόγησης» που στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς, στοχεύοντας στην κατηγοριοποίηση σχολείων και σταδιακά στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, καθώς και στην απαράδεκτη και αυταρχική εισαγωγή με τη μέθοδο της υποχρεωτικότητας νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο στην πράξη καταργεί το Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών με τη μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στη Διεύθυνση του σχολείου.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας που να απαντούν και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που καταγράφει αναλυτικά στην επιστολή της η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων