Γ. Ιωακειμίδης: Επιτέλους, κάτι κινήθηκε με τον Κηφισό ποταμό..!

Μετά τις προειδοποιήσεις μας προς όλους τους αρμόδιους και αναρμόδιους φορείς της πολιτείας για το πρόβλημα με την υπερχείλιση του Κηφισού σε ενδεχόμενη νεροποντή, καταφέραμε να μας ακούσουν και ν μας εξασφαλίσουν μηχανισμό έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης μας για το που βρίσκονται τα όρια στάθμης του νερού κάθε στιγμή της ημέρας.

Το περιβάλλον, πλέον, δεν είναι όπως το ξέραμε πριν κάποια χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα που ζούμε το επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η Αττική, άλλωστε, ένιωσε για τα καλά αρκετές θεομηνίες με πολλές καταστροφές και σε κάποιες περιπτώσεις με πολλά θύματα.
Στον Δήμο μας, είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την πραγματικότητα και προσπαθούμε βήμα-βήμα να παρεμβαίνουμε όπου και όπως μπορούμε, είτε για να ενισχύουμε υπάρχουσες δομές κι άλλοτε να αξιοποιούμε την τεχνολογία για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης.
Στο πλαίσιο της εγρήγορσης μας, προτείναμε στον κρατικό ερευνητικό φορέα, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και εξασφαλίσαμε την εγκατάσταση αυτόματου σταθμού παρακολούθησης της στάθμης και της παροχής του Κηφισού ποταμού στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
Ο σταθμός, αυτός, καταγράφει ανά μισή ώρα την στάθμη του ποταμού και την μεταδίδει τηλεμετρικά, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάθε στιγμή σε ποια στάθμη είναι τα νερά του ποταμού και όχι μόνο.

Όταν η στάθμη του νερού υπερβεί τα όρια και πιθανολογούνται πλημμυρικά φαινόμενα, με αυτοματοποιημένο τρόπο θα στέλνεται e-mail ενημέρωσης σε όλους τους αρμόδιους φορείς και σε ό,τι αφορά το Δήμο μας, θα κινητοποιείται η ομάδα πολιτικής προστασίας. Η παρακολούθηση της στάθμης νερού στον Κηφισό ποταμό είναι ανοιχτή για τον κάθε πολίτη, αρκεί να ακολουθήσει το link: https://hydro-stations.hcmr.gr/kifissos_ekv-station/

Η έγνοια μας για πιθανούς κινδύνους από απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα δεν σταματάει ποτέ, συνεχίζουμε να ψάχνουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε δύσκολη στιγμή και φυσικά είναι ανοιχτός ο χώρος για να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις.
Υ.Γ.: Στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται, δείτε τον αυτόματο σταθμό παρακολούθησης της στάθμης του νερού στον Κηφισό.