Γ. Κωνσταντάτος: Αρχίζει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην πόλη μας

Προϋπολογισμού έργων 4.846.358,81!

Τις επόμενες ημέρες αρχίζει ένα μοναδικό έργο αστικής ανάπλασης μοναδικό στο μέγεθος του στην ιστορία της πόλης μας που θα συνδέσει το πάρκο Αφροδίτης που θα γίνει το ωραιότερο πάρκο της Νότιας Αθήνας μέσω της ανάπλασης της Λ Κύπρου ( που θα ασφαλτοστρωθεί επίσης), της Λ Αλεξιουπόλεως με τις επίσης υπό ανάπλαση πλατείες πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία Αγίας Τριάδας) και την πλατεία Αγ. Βαρβάρας – 25ης Μαρτίου – Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός «Δικτύου Πρασίνου» «Greenways” που στην ουσία αποτελεί γραμμικού τύπου διαμορφώσεις , οι οποίες προσφέρονται προς χρήση σε μη μηχανοκίνητα οχήματα (ποδήλατα, πατίνια), σε πεζούς και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Οι διαμορφώσεις αυτές συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης των πολιτών.
Αποτελούνται από κατάλληλα είδη φυτών (αειθαλή ή φυλλοβόλα), φυτεμένα στις κατάλληλες θέσεις,
Οι φυτεύσεις αυτές φιλτράρουν, εμποδίζουν ή οδηγούν τη ροή του αέρα στις επιθυμητές διαδρομές, ενώ παράλληλα λειτουργούν ευεργετικά στον καθαρισμό του αέρα της πόλης είτε μηχανικά με τη συγκράτηση των μικροσωματιδίων από το φύλλωμά τους, είτε χημικά με τη χλωροφυλλική δραστηριότητα, είτε βιολογικά με την έκλυση βακτηριοκτόνων ουσιών από ορισμένα είδη.
Παράλληλα λειτουργούν ως θερμομονωτικά σώματα για τον άμεσο και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Μέσω της διαδικασίας της εξατμισοδιαπνοής μπορούν να επιτύχουν μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας του καλοκαιριού κατά 2-3ο και συγκράτηση των ελάχιστων τιμών του χειμώνα. Ακόμη βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις γενικότερης αναδιάρθρωσης και ανάπλασης στο Δημοτικό Πάρκο επί της οδού Αφροδίτης (Άλσος Αφροδίτης) στα όρια των Δ.Ε. Ελληνικού και Αργυρούπολης, ήτοι στην εισαγωγή καινούργιων στοιχείων αστικού εξοπλισμού, στη διαμόρφωση μονοπατιών, παρτεριών, χώρων άθλησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας καθώς και στην προμήθεια ειδών πρασίνου και σε εργασίες φύτευσης και στην προμήθεια και τοποθέτηση ειδών αστικού εξοπλισμού, εξοπλισμού υπαίθριας άθλησης, οργάνων παιδικής χαράς και φυτικού υλικού, σε αντικατάσταση υφισταμένων ή/και προς συμπλήρωσή τους στις πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία) και Αγ. Βαρβάρας – 25ης Μαρτίου – Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Οι προαναφερόμενοι κοινόχρηστοι χώροι συνδέονται μεταξύ τους μέσω της Λεωφόρου Κύπρου και της οδού Αλεξιουπόλεως. Στη νησίδα της Λ. Κύπρου καθώς και σε επιλεγμένα σημεία εκατέρωθεν της οδού Αλεξιουπόλεως θα αντικατασταθεί και θα εμπλουτισθεί η υπάρχουσα φύτευση προκειμένου τελικά να διαμορφωθεί ένας “πράσινος διάδρομος” από το Άλσος Αφροδίτης έως την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνολικού μήκους 2 χλμ. περίπου.
Η παρέμβαση αποσκοπεί επίσης στην αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους χρήστες ανεξαρτήτου ηλικίας (ενηλίκων και ανηλίκων), η αισθητική βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων (εξοπλισμού πόλεων, αθλητικού υπαίθριου εξοπλισμού, εξοπλισμού παιδικής χαράς) και η αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, η πλήρης φωταγώγηση των χώρων που θα γίνουν οι παρεμβάσεις , η προμήθεια και τοποθέτηση έξυπνων καθιστικών, η δημιουργία χώρων πρασίνου και η μείωση των εκπομπών CO2.
Θα τοποθετηθούν:
Αστικός Εξοπλισμός
Πολυόργανα Γυμναστικής
Εξοπλισμός πάρκων και παιδικής χαράς
Παράλληλα θα γίνουν
εργασίες διαμόρφωσης τοπίου για πάρκα
Εργασίες διάστρωσης για πάρκα
Εξοπλισμός Άρδευσης,
Εργασίες κατεδάφισης και αποξήλωσης
Θα φυτευτούν:
Φυτά, Δέντρα, Θάμνοι και θα αγορασθούν διάφορα είδη εξοπλισμού κηπουρικής
Ενώ παράλληλα θα συντηρηθούν όλοι οι χώροι Πρασίνου
Θα παρασχεθούν Υπηρεσίες φροντίδας δένδρων
Θα τοποθετηθεί εξοπλισμός φωτισμού, Σύστημα πυρόσβεσης, Μονωμένα σύρματα και καλώδια, χλοοτάπητας, σωληνώσεις και διάφορα άλλα εξαρτήματα
Το έργο περιλαμβάνει επίσης Εξοπλισμό αναψυχής, εξοπλισμό υπαίθριων αθλημάτων, Εξαρτήματα αναρρίχησης, αδρανή υλικά, Πλάκες από σκυρόδεμα, χρώματα σήμανσης και διαγράμμισης οδών, Υπηρεσίες πιστοποίησης κ.α.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και έγινε μετά από επίπονη και μεθοδική εργασία της διοίκησης μας.