Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη – Επιστημονικό Συνέδριο

Επιστημονικό συνέδριο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μία σπάνια εκδήλωση – επιστημονικό συνέδριο για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας – αρχαία ελληνική ναυτοσύνη, με ευκαιρία τα 2500 χρόνια από αυτήν, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Ευγενίδου.

Η αγάπη, το πάθος, οι αστείρευτες γνώσεις των εξαιρετικών προσκεκλημένων, έκαναν τους ακροατές να ακουν και να βλέπουν κάτι το ξεχωριστό που μόνο Υπερηφάνεια και Εθνική πολιτιστική ανάταση μπορεί να προκαλέσει στις ψυχές.
Οι ομιλητές, ο ένας μετά τον άλλον λες και έπαιρναν μία σκυτάλη αγώνα που ένωσε όλα τα κομμάτια του παζ, ώστε η όλη εκδήλωση να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων σαν κάτι το ξεχωριστό σαν μία υποχρέωση στους μεγάλους προγόνους μας, που τόσο περήφανους μας έκαναν και μας κάνουν.

Την αρχή έκανε με το χαιρετισμό του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «στην κορυφαία σημασία της Ναυμαχίας και στην επιτυχία της έκβασης της, όπου αποτέλεσε μία ιστορική στιγμή ομοψυχίας, ενάντια σε κάθε αναλογική λογική στην οποία οι αριθμοί είναι αυτοί που υπερτερούν. Μας διδάσκει ότι για ακόμη μία φορά, όταν είμαστε ενωμένοι γίνεται εφικτό το φαινομενικά ακατόρθωτο. Με τη νίκη αυτή των Ελλήνων έναντι των Περσών οριοθετήθηκαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά Σύνορα. Χωρίς την αντίσταση των Ελλήνων ίσως δεν ακολουθούσε αυτή η μετέπειτα χρυσή εποχή ανάπτυξης του πολιτισμού και των Δημοκρατικών θεσμών οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδες αρχές των σημερινών δημοκρατικών πολιτισμών».

Επιπλέον αναφορά ο Υπουργός Ναυτιλίας έκανε και στο πολύτιμο αυτό έργο που επιτελεί από το 1992 για την ελληνική ναυτική μας παράδοση το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα. Την μεγάλη αυτή συλλογή που έχει αναπτύξει στις αίθουσες του το Μουσείο καθώς ακόμη και τη διεξαγωγή επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου καταφέρνει να πραγματοποίει όλα αυτά τα χρόνια με επιτυχία.

Ακολούθησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, που επισήμανε τα εξής: «την τύχη που έχει αυτή τη στιγμή το Πέραμα και οι πολίτες του Δήμου Περάματος να έχει αναπτυχθεί και δημιουργηθεί στον τόπο τους ένα από τα πιο αξιόλογα και μεγάλα ναυτικά μουσεία της χώρας μας.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης που ιδρύθηκε το 1992,από ανθρώπους με αγάπη για την θάλασσα και την ελληνική ναυτοσύνη να είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά μουσεία της χώρας με ελληνικές και ξένες διακρίσεις τόσο στο πολιτιστικό όσο και στον αυστηρώς επιστημονικό τομέα της μουσειολογίας. Είναι ένα πρότυπο «ζωντανό» μουσείο, που αξίζει όλοι να το γνωρίσουν και να το αγαπήσουν.

Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην εξαιρετική αυτή ημερίδα.»

Η συνέχεια στην Προέδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου, έκανε τη δική της αναφορά τονίζοντας ότι «στην εμβληματική αυτή Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου 2.500 χρόνια μετά και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας παραμένει κορυφαίο ορόσημο της ελληνικής μα και συνολικά της ευρωπαϊκής ιστορίας. Βλέπετε, αν τότε είχε νικήσει ο περσικός δεσποτισμός, αν είχαν επικρατήσει οι αυταρχικές δυνάμεις της αυτοκρατορίας του Ξέρξη η Δημοκρατία, η Φιλοσοφία, το Θέατρο, οι Επιστήμες, ο ελληνικός κλασσικός πολιτισμός δεν θα είχαν προλάβει να αναπτυχθούν. Και φυσικά η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, όπως τον ξέρουμε σήμερα, απλά δεν θα υπήρχαν…Γι αυτό και η Σαλαμίνα δεν είναι μόνο ένα κορυφαίο στρατιωτικό επίτευγμα, όπου η ελληνική στρατηγική ευφυΐα νίκησε κατά κράτος τους υπεράριθμους αντιπάλους, η Σαλαμίνα είναι πάνω απ’ όλα μια τεράστια νίκη του Πολιτισμού. Για τους παραπάνω λόγους Κυρίες και Κύριοι όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, οι Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές , ο ΕΟΤ και εγώ προσωπικά, και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ιδιωτικοί φορείς νομίζω αξίζει να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα για να ξαναδώσουμε στο ιστορικό νησί και στην ευρύτερη περιοχή την αίγλη που τους αξίζει.
Να τα αναδείξουμε σε πολιτιστικά τοπόσημα διεθνούς ενδιαφέροντος. Σε παγκόσμιους προορισμούς Πολιτιστικού Τουρισμού. Σε αυτή την προσπάθεια της ευρύτερης αναγέννησης της περιοχής, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης έχει να παίξει σημαντικότατο, κομβικό ρόλο. Στα 28 χρόνια λειτουργίας του, φιλοξενεί αδιάλειπτα την μακραίωνη παράδοση της ελληνικής ναυτιλίας. Μέσα από τα εκθέματα και το πολιτιστικό υλικό του Μουσείου, ξετυλίγεται η ναυτική ιστορία μας, από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας μέχρι σήμερα. Γι αυτό ελπίζω και εύχομαι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, να συνεχίσει το πολύτιμο ταξίδι του στο χρόνο και να προσφέρει όλο και περισσότερο τόσο στον τομέα της ναυτιλίας, της ιστορίας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης των νέων μας, που τόσο πολύ υπάρχει ανάγκη. Με αυτές τις σκέψεις σας χαιρετώ. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι στους διοργανωτές».

Ο Γιώργος Αλεξανδράτος, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπρόσωπος του προέδρου κ. Πατέρα, έκανε τη δική του ξεχωριστή παρέμβαση με σημαντικές αναφορές ειδικά για τη “λέξη κλειδί” όπως τόνισε που είναι η λέξη “η Ναυτοσύνη”.
Συνεχίζοντας είπε ότι ακόμη και σήμερα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα στις στρατιωτικές σχολές του κόσμου.

Επεσήμανε ακόμη την προσπάθεια του Ναυτικού Επιμελητηρίου για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών.
Τέλος έκανε γνωστό σε όλους ότι το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα σας.

Φθάνοντας η σκυτάλη στον Αντιναύαρχο (ε.α.) Π.Ν. Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αϊνιάν πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, ήταν η στιγμή της ανάλυσης όλων των ιστορικών, πολιτιστικών και ναυτικών λεπτομερειών, που έκαναν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο γεγονός τόσο για τους Έλληνες, όσο και για την Ε.Ε αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. (φωτό αριστερά)

Η σειρά του ιστορικού ερευνητή Χάρη Τζάλα,  (φωτό κάτω) ήταν αυτή που έμενε να δώσει εκπληκτικές λεπτομέρειες αλλά και να ανεβάσει τη συναισθηματική φόρτιση, γιατί είχε να κάνει και με την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αφού συμμετείχαν το ναυπηγεί του Ψαρρού στο Πέραμα, όπου κατασκευάστηκε το “Κυρίνεια 2”, αλλά και αυτό του Τζακάκου στο Κερατσίνι.
Αναφέρθηκε ακόμη στη Μελίνα Μερκούρη, που με το ατέλειωτο πάθος της και τη βοήθειά της έγινε η παρουσίαση της “Ολυμπίας” στον Τάμεση για την τότε Ολυμπιάδα.

Τέλος ήταν εκπληκτικό το τελείωμα της ομιλίας του, αφού είπε ότι σε συνάντηση με Άγγλο βουλευτή, του είχε πει ότι “αν δεν είχατε τα καράβια σας, εμείς δε θα είχαμε τρούλους αλλά τζαμιά”.

Η συγγραφέας ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, (φωτό κάτω) έκανε μία εκπληκτική ανάλυση για τα σκάφη της Ναυμαχίας για τον εμβολισμό της τριήρης και τα μυστικά της ναυτοσύνης, αλλά και το μεγάλο ρόλο των πεζοναυτών στην όλη εμπλοκή των στρατευμάτων.

Ο ιστορικός Στέφανος Σκαρμίντζος με το Διονύσιο Σάκη Βαρδίκο του οπλιτικού εκπαιδευτικού αγήματος “Λεωνίδας” αναβίωσαν την ιστορική αναπαράσταση.

Το πολυπληθές ακροατήριο ενθουσιάστηκε βλέποντας μπροστά του τους μαχητές με την πανοπλία τους.

Αναλύοντας κάθε μέρος της πανοπλίας αλλά και τη θέση του καθετί πάνω στο πλοίο που αποτελούσε όπως είπε “στρατηγική τοποθέτηση”.

Η τοποθέτηση του κ. Κ. Λούλη προέδρου του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ήταν αυτή που έκλεισε τον κύκλο των ομιλητών. Με σεμνότητα και ταπεινότητα, ένας από αυτούς που συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση αφού είναι πέντε γενιές Μυλωνάδες, αναφέρθηκε στην πορεία αυτού του εκπληκτικού Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης που τώρα είναι πρόεδρος που πριν έτυχε να είναι πρόεδροι βαριά ονόματα της ναυτιλίας και της ναυτοσύνης, όπως ο Τυπάλδος, ο Ποταμιάνος αλλά και ο κ. Βαγγέλης Κυριαζόπουλος.
Φτάνοντας στο σήμερα θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου, που είμαι σε αυτή τη θέση, γιατί θέλω να προσφέρω.
Τόνισε ωστόσο ότι χωρίς τον Γιώργο Μαρκογιάννη που έχει δώσει την ψυχή του στο Μουσείο πολλά από αυτά δε θα γινόντουσαν.
Ούτε οι εκδηλώσεις.
Ούτε οι ξεναγήσεις.
Ούτε το Μουσείο θα ήταν προσιτό.
Αλλά είναι ακόμη πολύ σημαντικό για εμάς ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων.
Να φανταστείτε ότι η Πρύτανις της Σορβόνης, έκανε δωρεά στο Μουσείο μας, καταπληκτικά ενθύμια του πατέρα της.
Τέλος, πιστεύω ότι το Πέραμα είναι τυχερό που φιλοξενεί ένα τέτοιο Μουσείο.

Στην κατάμεστη και επιβλητική αίθουσα, που ήταν και ευγενική χορηγία για την ημερίδα από τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων,ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και τέως Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης , ο Βουλευτής Α’ Πειραιά Νικόλαος Μανωλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ιδρύματος και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης όπου με μεγάλη χαρά φιλοξένησε το επιστημονικό συνέδριο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ο καρδιολόγος πολιτευτής στη Β  Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία Μιχάλης Λιβανός, ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνοαμερικάνικου Ομίλου Onex Πάνος Ξενοκώστας όπου έλαβε και τιμητική διάκριση από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την πολύτιμη προσφορά του στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Από τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Νικόλαος Ίσάκογλου, ο Β΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Ζαφείριος Ροκίδης Κλαδάρχης ΚΕΕΠ και Διευθυντές του Γ’ Κλάδου Λ.Σ.

Επίσης παρέστη οι πρώην Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος, τέως Δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας, ο γενικός διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ) Μιχάλης Σαρλής, μέλη του Δ.Σ της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ναυτιλίας Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος,  ο καθηγητής Σωτήρης Θεοφάνης, το Προεδρείο του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και πολλοί άλλοι.

Πριν το τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν τιμητικές διακρίσεις από το γενικό διευθυντή του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Γ. Μαρκογιάννη και τον Αρχηγό του Λ.Σ Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ Θ. Κλιάρη στον πρόεδρο του Ιδρύματος Λεωνίδα Δημητριάδη Ευγενίδη, καθώς και από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, στον εφοπλιστή καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, ο οποίος στην παραλαβή του αναμνηστικού του εξέφρασε την απορία του γιατί δεν λέγεται ένα πανεπιστήμιο, π.χ. του Πειραιώς, Θεμιστόκλειο, προς την τιμή του μεγάλου Ανδρός;

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ήταν εξαιρετικός ο συντονισμός του πάνελ από το Γιώργο Ξηραδάκη, διακριμένο Έλληνα επιχειρηματία στο χώρο της ναυτιλίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι φεύγοντας κάποιοι εξέφραζαν το παράπονο αλλά και την απορία τους πως είναι δυνατόν να μη γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις που έχουν επίκεντρο τον πολιτισμό, το μεγαλείο της Ελλάδας και της ελληνικής ψυχής στο μουσείο της πόλης του Περάματος, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να τις απολαύσουν. Ίσως…