Στον δικό της κόσμο, πολιτισμός και πολιτική υπήρξαν εγκάρδιες πράξεις

Εκθεση με προσωπικά αντικείμενα της γυναίκας που με το όραμα και την προσωπικότητά της σημάδεψε την πολιτιστική ζωή του τόπου και καθόρισε την πολιτιστική πολιτική εγκαινιάζεται στις 18 Ιανουαρίου στην Τεχνόπολη, ως συνδιοργάνωση του ΥΠΠΟ με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη».

Τα κοστούμια που φόρεσε σε θρυλικές παραστάσεις, ρούχα που επέλεξε για τις σημαντικές στιγμές της, αφίσες από τις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της, ντοκουμέντα από τις μάχες που έδωσε, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και πράγματα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη. Αντικείμενα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά αλλά και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Η Μελίνα Μερκούρη είναι μια προσωπικότητα που δεν θα πάψει ποτέ να εμπνέει και η έκθεση «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» που εγκαινιάζεται στις 18 Ιανουαρίου, στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, σε μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκου Καλτσά, είναι ακόμα μία ευκαιρία να θυμηθούμε τις πολλές, διαφορετικές και τόσο ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και της καριέρας της.

Ακόμα μία ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάνες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, τη μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό Πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Με την έκθεση ολοκληρώνονται οι δράσεις που το υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» αφιέρωσε στη μεγάλη Ελληνίδα, με αφορμή το «έτος Μελίνα Μερκούρη», για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της (1920). Το 2020 ήταν η χρονιά αλλά καθώς συνέπεσε με την πανδημία, αρκετές από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί μεταφέρθηκαν το 2021 και το 2022.

«Μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που σε μεγάλο μέρος του παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεδιπλώνονται μπροστά μας η συναρπαστική ζωή, η σπουδαία καριέρα, η θυελλώδης και πολύμορφη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα.

Εναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το “σπίτι” της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα τις πρωτοβουλίες και τον ακτιβισμό της Μελίνας Μερκούρη κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Πολιτισμού. «Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στον κόσμο της Μελίνας. Εναν κόσμο όπου ο πολιτισμός και η πολιτική δεν υπήρξαν ποτέ αφηρημένες έννοιες, αλλ’ αντίθετα πραγματώθηκαν πάντα ως εγκάρδιες πράξεις που διαπνέονταν από όραμα, δημιουργικότητα, πίστη και αλληλεγγύη», λέει από τη μεριά της η γενική γραμματέας του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Μανουέλλα Παυλίδου η οποία έχει και τη γενική εποπτεία της διοργάνωσης.

«Στην έκθεση μνημονεύονται η λαμπρή καριέρα της, ο ανυποχώρητος αντιδικτατορικός αγώνας και η θεσμική προσφορά της Μελίνας στον σύγχρονο πολιτισμό μας, στη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και, ασφαλώς, τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ενθύμια μιας προσωπικότητας που κέρδισε μια θέση στον συλλογικό μας μύθο εκφράζοντας με αυθεντικότητα και ανιδιοτέλεια την προσωπική της αλήθεια».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον απολογισμό του «έτους Μελίνα Μερκούρη» παρά τις αντιξοότητες και τις αναβολές λόγω πανδημίας πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 εκδηλώσεις με θέμα «Η αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα» και ημερίδα με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», έκθεση ενδυμάτων της Μελίνας στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα με τίτλο «Η δική μας Μελίνα», τιμητική εκδήλωση στη Λιόν, παρουσία της Νάνας Μούσχουρη και του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ, προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεννήθηκα Ελληνίδα» από το Cosmote History Channel, εκδήλωση με τίτλο «Είμαι Ελληνίδα» στη Δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση (ORF), έκθεση με θέμα τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αρχαιοκαπηλία στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Ματούλα Κουστένη.efimerida.syntakton