Πειραιάς για Όλους: Νομιμότητα για όλους

Ένα αυθαίρετο με τη βούλα βιομηχανικό υπόστεγο στον ναό των Αγίων Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά, που πρέπει να φύγει.Στον ναό των Αγίων Αναργύρων της Παλιάς Κοκκινιάς, η διοίκησή του προ διετίας έστησε καταμεσής στην κοινόχρηστη πλατεία ένα μεγάλο κακόγουστο και κακότεχνο στέγαστρο, το οποίο βάφτισε πέργκολα για αναρριχητικά φυτά, προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Τελικά, κατασκεύασε ένα βιομηχανικό μεταλλικό υπόστεγο, κατάλληλο για μάντρα σιδηρικών και όχι για ναό.
Η Πολεοδομία του Δήμου Πειραιά, μετά από καταγγελίες περιοίκων, το έκρινε αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Η εκκλησία προσέφυγε στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) Β’ ΠΕ Πειραιά, το οποίο στις 4/11/2022 πανηγυρικά και ομόφωνα απέρριψε την ένσταση και δέχθηκε την έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου με ημερομηνία 30/6/2020, σύμφωνα με την οποία το στέγαστρο που ανεγέρθηκε στον κοινόχρηστο χώρο όπισθεν του ναού, είναι αυθαίρετο.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι δεν εξασφαλίστηκαν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο εγκρίσεις καθώς και ότι η κατασκευή (στέγαστρο με μόνιμη στέγη) είναι διαφορετικού τύπου από αυτόν που όριζε η άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου (πέργκολα) και που επιτρέπει ο Νόμος για τον χώρο αυτόν.

 

Συμπέρασμα: Οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά έκαναν τη δουλειά τους, το δευτεροβάθμιο όργανο επίσης, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν για το δημόσιο συμφέρον και δικαιώθηκαν.

Το βιομηχανικό αυτό υπόστεγο αφενός καταστρέφει τον δημόσιο χώρο και αφετέρου συνιστά προσβολή και ασέβεια στην αισθητική και στην αρχιτεκτονική του ναού των Αγίων Αναργύρων.