PortoNews

Γ. Δημητριάδης: Ο δήμος του Πόρου κοντά στους δημότες και κατοίκους του

Ενημέρωση για  την κατάσταση της πανδημίας στον Πόρο

Αγαπητοί δημότες και κάτοικοι του Πόρου,
Ο Δήμος Πόρου από την αρχή της πανδημίας ασκεί παρεμβατικό ρόλο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, προσπαθώντας να καλύψει κενά που υπάρχουν ειδικά στην επαρχία και τα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό: 1) υποβάλει προτάσεις στην Κυβέρνηση για αναγκαία μέτρα, 2) ανέλαβε επιτυχώς τον συντονισμό των εμβολιασμών ενηλίκων, 3) βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με το Α.Τ. και το Λιμεναρχείο για τον έλεγχο των μέτρων, 4) δημοσιοποιεί κάθε πληροφορία αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση στο νησί.
Τις μέρες αυτές φαίνεται πως βρισκόμαστε στην κρισιμότερη καμπή της πανδημίας. Όμως, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020, την τρέχουσα εβδομάδα οι Δήμοι δεν έλαβαν ενημέρωση από την Γεν. Γραμματεία Πολ. Προστασίας αναφορικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτειά τους. Επίσης, μόλις δύο μέρες πριν τα Θεοφάνια, δεν έχουμε λάβει καμία οδηγία αναφορικά με τον τρόπο εορτασμού τους. Την ίδια στιγμή, εδώ και μήνες έχει καταργηθεί κάθε ειδικός περιορισμός για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι τα Σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και μάλιστα χωρίς αλλαγές στα βασικά πρωτόκολλα (τα οποία είναι γνωστό ότι τα καταργούσε στην πράξη είτε ο φόβος των περισσότερων γονέων, είτε η ανευθυνότητα κάποιων άλλων). Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την παντελή έλλειψη επικοινωνίας των αρμοδίων Υπηρεσιών και της Κυβέρνησης με τους νησιωτικούς Δήμους σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, οφείλω να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οφείλω να καλέσω τους κατοίκους του Πόρου να τηρούν οικειοθελώς όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα προστασίας, καθώς μια τέτοια στάση είναι η μόνη που θα μπορούσε να υποκαταστήσει την έλλειψη σχεδίου αποτροπής της κυριαρχίας την πανδημίας στην κοινότητα. Ειδικά, δε, σε ένα νησί στο οποίο το Κράτος δεν παρέχει σοβαρή υγειονομική κάλυψη και οι ιδιωτικές υπηρεσίες (ιδιώτες γιατροί, φαρμακεία, μικροβιολογικά εργαστήρια) καλύπτουν οριακά τις αυξημένες σημερινές ανάγκες.
Επίσης, στο πλαίσιο των ελάχιστων αρμοδιοτήτων που έχει ο Δήμος μας σε επίπεδο λήψης αποφάσεων που μπορεί να περιορίσουν την έξαρση της πανδημίας, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
1. Την ημέρα των Θεοφανίων δεν θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Αγιασμό των υδάτων και αν κάποιοι Ιεροί Ναοί επιθυμούν να προβούν στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα, αυτό θα γίνει με δική τους ευθύνη και χωρίς συμμετοχή κοινού και κολυμβητών.
2. Ο Δήμος Πόρου από την Δευτέρα 3.1.2022 λειτουργεί με αυξημένο καθεστώς τηλε-εργασίας, χάρη στο οποίο ήδη αποτράπηκε η διασπορά κρουσμάτων λόγω νόσησης συγγενικών προσώπων υπαλλήλων.
3. Ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν μέχρι νεοτέρας.
4. Ο προγραμματισμός των συναντήσεων και συσκέψεων που αφορούν στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή ίδρυσης βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) αναστέλλεται μέχρι την επανεκτίμηση της υγειονομικής κατάστασης.
5. Τέλος, ενημερώνουμε ότι η εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ την τελευταία βδομάδα στο νησί μας είναι περίπου 40. Εκτιμάται, δε, ότι υπάρχει και αριθμός θετικών τεστ που δεν έχουν δηλωθεί.