Τιμή Δόξα Περηφάνεια

Μηνύματα για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Γ. Μώραλης: Δήμαρχος Πειραιά:

17 Νοεμβρίου 1973…Η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή.
48 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Η σημερινή επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας μας πρέπει να είναι συνεχής. Σε κάθε έκφανση της ζωής μας, στην καθημερινότητά μας, να πορευόμαστε με αυτά τα ιδανικά.
Να μην επιτρέπουμε σε κανέναν και σε τίποτα να υπονομεύει τη Δημοκρατία μας. Να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και τα δικαιώματά του, ακόμα κι αν διαφωνούμε μαζί του.
Μόνο έτσι τιμούμε πραγματικά όλους εκείνους που αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας.

Γ. Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής: 

«Το Πολυτεχνείο αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και αγώνα κατά εκείνων που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά του ελληνικού λαού.

Η σημερινή επέτειος ενός ανιδιοτελούς αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, θυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία.

Σήμερα, ως παρακαταθήκη, οφείλουμε όλοι να προασπίζουμε την Ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, πάντα στο πλαίσιο του κοινωνικού σεβασμού και της συνταγματικά κατοχυρωμένης Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Στεκόμαστε μπροστά σε τέτοιους αγώνες με υπερηφάνεια και θαυμασμό. Είναι χρέος μας να υπερασπιζόμαστε διαχρονικά την Δημοκρατία και το+ πανανθρώπινο ιδανικό της ελευθερίας.
Η ιστορική μνήμη, η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ως λαός μπροστά».

Η Δύναμη Ζωής για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου: Τιμή και Δόξα στον Αντιδικτατορικό Αγώνα του Λαού και της Νεολαίας μας.

Κλείνουν φέτος 48 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, που αποτέλεσε την κορύφωση του επτάχρονου αντιδικτατορικού και αντιφασιστικού αγώνα του λαού και της νεολαίας μας, απέναντι στην στρατιωτική χούντα που συσσώρευσε τόσα δεινά, από την καταστολή της ελευθερίας μέχρι την τραγωδία της Κύπρου.

Τα ιδανικά του Νοέμβρη εξακολουθούν και σήμερα να είναι επίκαιρα όσο ποτέ, παραμένουν πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης και αγώνα.

Ιδιαίτερα ο αγώνας ενάντια στον φασισμό-ναζισμό είναι συνεχής, καθημερινός, ώστε να μην μπορεί να δηλητηριάζει τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων.

Βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο του Νοέμβρη, σταθερά για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», για δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπείς μισθούς και ζωή, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα, ελεύθερο χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας

Τόποι της πατρίδας μας όπως η Αλικαρνασσός, το Παρθένι, ο Ωρωπός, ο Κορυδαλλός, η Μπουμπουλίνας, το ΕΑΤ-ΕΣΑ, τα Γιούρα κ.α., γίνανε για χιλιάδες πολίτες τόποι εξορίας, φυλακής, απομόνωσης, βασανιστηρίων, ματώματος, αναπηριών και εκτελέσεων γιατί ¨δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις¨ της επτάχρονης φασιστικής δικτατορίας.

Κλίνουμε το γόνατο, Τιμή και Δόξα!


Χρ. Βρεττάκος: Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: 

Η 17η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία αυτού του τόπου. Η κορυφαία στιγμή στην αντιδικτατορική πάλη. Με περηφάνια και σεβασμό τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές, τους νέους και τις νέες της εποχής
που με αυταπάρνηση και ηρωισμό ύψωσαν ανάστημα απέναντι στη Χούντα των Συνταγματαρχών, καθώς και τους νεκρούς εκείνου του ματωμένου Νοέμβρη.
Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και δημοκρατίας προς όλους τους αγωνιζόμενους λαούς που πλήττονταν από
αυταρχικά καθεστώτα.
Απέναντι σε κείνους που θέλουν να ξεχάσουν τι συνέβη. Απέναντι σε κείνους που πασχίζουν να ξαναγράψουν την ιστορία, 48 χρόνια μετά, τα γεγονότα και τα διδάγματα του Πολυτεχνείου, παραμένουν εξόχως επίκαιρα.
Εκείνη η ηρωική εξέγερση των φοιτητών εξακολουθεί να φωτίζει τους αγώνες του σήμερα και να δείχνει τον δρόμο για τις ανατροπές του μέλλοντος.
Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος για την πάλη για έναν καλύτερο κόσμο και μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση και αυταρχισμό. Σήμερα τιμάμε, κάθε άνθρωπο που αγωνίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε ή δολοφονήθηκε εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, υπερασπιζόμενος πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.
Η ιστορική αυτή μνήμη, δε μας επιτρέπει να λησμονήσουμε. Ειδικότερα σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός συνεχίζει να δοκιμάζεται έντονα από την πανδημία, τις πολιτικές λιτότητας, την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, το
σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» πρέπει να ξανακουστεί και να «μεταφραστεί» στις σημερινές απαιτήσεις.
Παιδεία και Υγεία για όλους, Ελευθερία και Δημοκρατία για πάντα.
Το Πολυτεχνείο μας δίδαξε ότι όταν ο λαός πιστέψει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει το δόγμα των ισχυρών και να μετατρέψει την οργή του σε οργανωμένη αντίσταση ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.
Σήμερα λοιπόν, τιμάμε εκείνα «τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια, που τα‘ λεγαν αλήτες» όπως έγραφε και ο ποιητής που μας εμπνέουν και δυναμώνουν τους αγώνες μας μέχρι και σήμερα.

Γ.  Λαγουδάκης Δήμαρχος Περάματος:

«Πέρασαν 48 χρόνια από την μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Τότε που οι φοιτητές και η νεολαία αντιστάθηκαν στη στρατιωτική χούντα των συνταγματαρχών που καταπατούσε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών.
Αναμφίβολα, το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης και μία από τις πιο λαμπρές σελίδες των δημοκρατικών αγώνων του ελληνικού λαού.
Με σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» οι νεολαίοι της εποχής έδειξαν σε όλο τον κόσμο πως δεν διαπραγματεύονταν τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες τους υψώνοντας την ίδια στιγμή το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα.
Επειτα από 7 χρόνια ολοκληρωτισμού, διώξεων, βασανισμών, εκτελέσεων και προδοτικών χειρισμών, που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καθεστώς των Συνταγματαρχών υπό τη λαϊκή πίεση κατέρρευσε.
Οι αγώνες τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς.
Η εξεγερμένη νεολαία του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει πως πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να υπερασπιζόμαστε «τα δίκαια του λαού» και να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή χειραγώγησής του.
Εχουμε χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθειά τους για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, για την οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας για τα παιδιά μας».

Γ. Παναγόπουλος Δήμαρχος Σαλαμίνας:
Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια κλιμακώθηκε η Εξέγερση εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών, που είχε ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές και πολίτες.
Κάθε χρόνο όπως και σήμερα είναι ευκαιρία αναστοχασμού και αυτοπροσδιορισμού στο παρόν και στο μέλλον.
Όπως γράφει ο Γιάννης Ρίτσος:
“απόψε είναι ο καιρός για όλα λέει
απόψε είναι η συνέχεια όλων λέει
αύριο για όλο τον άνθρωπο για όλο το μέλλον”

Τιμούμε την ιστορική μνήμη και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου