PortoNews

Το σύμβολο της “Ηρωίδας Μανιάτισσας”

Στο Πάρκο Δηλαβέρη έλαβε χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της “Ηρωίδας Μανιάτισσας” από τον Δήμο Πειραιά και την Ένωση Απανταχού Μανιατών, “Η Μάνη”.
Προς τιμήν της μανιάτικης παράδοσης , της ιστορίας , του πατριωτισμού , της αρετής και της αυτοθυσίας.
Το άγαλμα αυτό είναι αφιερωμένο στη γυναίκα της Μάνης , στην ηρωίδα Μανιάτισσα.
Αυτή που από μικρό κορίτσι ριχνόταν στον αγώνα της επιβίωσης μεγαλώνοντας τα μικρότερα αδέλφια της και έπαιρνε στις πλάτες της όλο το νοικοκυριό αλλά και τις αγροτικές δουλειές. Αργότερα αφοσιωνόταν στη δική της οικογένεια παραμερίζοντας τα “θέλω” της και τα “όνειρα” της, χωρίς να παραπονεθεί ποτέ.
Είναι εκείνη που όποτε οι καιροί το πρόσταξαν πήρε τα όπλα και πολέμησε για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. Είναι εκείνη που βίωνε το πένθος της με τα περίφημα “μοιρολόγια”.
Αυτή είναι η Μανιάτισσα ηρωίδα ! Η γιαγιά μας, η μάνα μας…
Το άγαλμα είναι δωρεάν του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και το έργο φιλοτέχνησε ο Μανιάτης Γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου.

Γ. Μώραλης: Οι Μανιάτες ξέρετε καλύτερα από εμένα τι συμβολίζει το άγαλμα αυτό για τον Πειραιά και όχι μόνο

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:

«Αξιότιμοι  προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζω στο πάρκο Δηλαβέρη, σε μια σημαντική τελετή για την πόλη μας.

H ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανέγερση του αγάλματος της ηρωίδας Μανιάτισσας, ήταν σωστή και χαίρομαι που επί θητείας του «Πειραιά Νικητή» και της δικής μου ως Δήμαρχος της πόλης, ικανοποιούμε ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, της μεγαλύτερης κοινότητας του Πειραιά.  Ασφαλώς χάρηκα ιδιαίτερα όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε  να δωρίσει  το άγαλμα της «Ηρωίδας Μανιάτισσας», στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτή την πρωτοβουλία.

Η ανέγερση του αγάλματος συνέπεσε με τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821, άρα η πρόταση να παραμείνει το άγαλμα στο πάρκο Δηλαβέρη μεταβατικά και να μεταφερθεί του χρόνου  στη στάση του μετρό  «Μανιάτικα», την οποία απεδέχθη το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάσσεται και στους γενικότερους εορτασμούς για τα 200 χρόνια.

Ο Δήμος Πειραιά μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, υλοποίησε σημαντικές δράσεις. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και η  εκδήλωση της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και της Περιφέρειας Αττικής  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Βεάκειο θέατρο, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σ΄ αυτούς τους εορτασμούς.   

Να ευχαριστήσουμε τον Σταύρο  Βοϊδονικόλα καθώς στη θητεία του, επέμεινε για να  ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και να  ευχηθούμε καλή αρχή στη νέα Πρόεδρο της Ένωσης Απανταχού Μανιατών  κα Δήμητρα Κούβαρη. Πιστεύω ότι μπορεί και θα έχει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα, όπως και ο προκάτοχός της.    Να ευχαριστήσουμε και τον  γλύπτη του έργου  κ. Πέτρο Γεωργαρίου,  για το όμορφο άγαλμα.

Οι Μανιάτες ξέρετε καλύτερα από εμένα τι συμβολίζει το άγαλμα αυτό για τον Πειραιά και όχι μόνο.  Η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελείται από Μανιάτες, όπως και οι Βουλευτές. Άρα, το μανιάτικο στοιχείο είναι όχι μόνο πολυπληθές, αλλά και ισχυρό στην πόλη μας. Όμως, το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε γι΄ αυτόν τον λόγο, διότι θα το είχαν ικανοποιήσει και προκάτοχοί μου Μανιάτες.   Ήρθε η συγκυρία, ο καιρός και μακάρι να υπάρξουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες στην πόλη μας.Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ».


Β. Μαρινάκης: Η ηρωίδα Μανιάτισσα, η σύζυγος, η μάνα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ να εγκαινιάσουμε το άγαλμα της ηρωίδας Μανιάτισσας. Μην ξεχνάμε ότι η επανάσταση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη και μετά από 200 χρόνια βρισκόμαστε εδώ σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα και κυρίαρχη», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

«Οι Μανιάτες και η ηρωίδα Μανιάτισσα, η σύζυγος, η μάνα, η αρχόντισσα από τις πόλεις, τα χωριά, η κυρά του σπιτιού, δώσανε μεγάλους αγώνες για τον τόπο μας και μεγάλωσαν πολλές γενιές γενναίων ανθρώπων, επιστημόνων, πολιτικών, μαθητών, οι οποίοι έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο μας και σας ευχαριστούμε για αυτό.

Πιστεύω είναι ένα έργο το οποίο ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει καιρό αλλά πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πραγματοποιήσαμε ένα αίτημα πολλών ετών και θεωρούμε πως ήταν και υποχρέωσή μας να το πράξουμε. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ απόψε και εύχομαι πάνω από όλα υγεία στους δύσκολους καιρούς του κοροναϊού που περνάμε και να είμαστε ενωμένοι, να κάνουμε πράγματα για τον Πειραιά μας και να τιμούμε τους ήρωες και ανθρώπους οι οποίοι έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα αυτόν τον τόπο. Σας ευχαριστώ πολύ» κατέληξε.


Σταύρος  Βοϊδονικόλας: Στο ένα χέρι το δρεπάνι, που “θέρισε” τον στόλο του Ιμπραήμ στον κόλπο του Διρού ξημέρωμα 22 Ιουνίου του 1826 και στo άλλο το παιδί της

Ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος  Βοϊδονικόλας, στην ιστορική του  αναφορά για την προσφορά της Ηρωίδας Μανιάτισσας του αγώνα του 1821,  σημείωσε:

«Τον Οκτώβριο του 2018 εύνοια της τύχης ή καλύτερα πρόνοια Θεού, βρεθήκαμε στη Δημοτική Αρχή Πειραιά ο αγαπητός Δήμαρχος, τότε και τώρα, Γιάννης Μώραλης, ο ευπατρίδης Πειραιώτης επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κι εγώ ως αντιδήμαρχος και νέος τότε Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών! Στις 23 Μαΐου αναλάβαμε την νέα διοίκηση και μόλις στις 5 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο να του υποβάλλουμε το αίτημα για ανέγερση και τοποθέτηση των αγαλμάτων του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και της Ηρωίδας Δρεπανηφόρου Μανιάτισσας του Διρού! Ένα όραμα γενεών της μεγάλης Μανιάτικης κοινότητας της πόλης, να αποκτήσει τα ηρωικά του  σύμβολα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά!

Είκοσι μόλις μέρες μετά, στις 24 Οκτωβρίου 2018, σε μία ιστορική για τους Μανιάτες συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξα το αίτημα αυτό και η απόφαση υπήρξε ομόφωνη με την σχετική δαπάνη να βαρύνει τον Δήμο! Πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019, σε ομιλία μου στις υποψήφιες Μανιατοπούλες, αναφέρθηκα στο όραμα μου, το  άγαλμα της Ηρωίδας Μανιάτισσας να έχει διπλό συμβολισμό: Στο ένα χέρι το δρεπάνι, που “θέρισε” τον στόλο του Ιμπραήμ στον κόλπο του Διρού ξημέρωμα 22 Ιουνίου του 1826 και στo άλλο το παιδί της, για να τιμήσουμε διαχρονικά την Μανιάτισσα Μάνα που γέννησε ήρωες σε όλους τους μεγάλους Εθνικούς αγώνες!!

Ο ευπατρίδης επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ευαισθητοποιήθηκε απ αυτόν τον όμορφο συμβολισμό και εξέφρασε το ενδιαφέρον του να χρηματοδοτήσει ο ίδιος την κατασκευή του!  Μας δόθηκε λοιπόν  η ευκαιρία να κάνουμε τα αποκαλυπτήριά του και να τιμήσουμε τόσο τον μεγάλο δωρητή όσο και τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, που λειτούργησε αποφασιστικά και καταλυτικά για την απόφαση υλοποίησής του, αλλά και του ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης και τοποθέτησής του μέσα στο 2022 δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επί του πεζοδρόμου Π. Μπακογιάννη! Τιμή και δόξα στις Ηρωίδες Μανιάτισσες-Μάνες!!»


Δείτε το βίντεο των αποκαλυπτηρίων: https://www.facebook.com/100048991245947/videos/pcb.405283037781401/1240226416455904

Δ. Κούβαρη: Η γυναίκα… Ειλικρινής, θρασύς, ντόμπρα, δεν ήξερε από διπλωματία, δεν μάσαγε τα λόγια της

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ»  κα Δήμητρα Κούβαρη, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

 «Αγαπητοί συντοπίτες και φιλομανιάτες,

θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ από μεριάς μου από την Ένωση Απανταχού Μανιατών τον ιστορικότερο και μεγαλύτερο σύλλογο της Μάνης! Είναι πολύ συγκινητικό που βρισκόμαστε εδώ σήμερα να τιμήσουμε επιτέλους και στον Πειραιά, την δεύτερη πατρίδα των Μανιατών την ηρωίδα Μανιάτισσα!

Την σύζυγο, την αδερφή, την θεία, την γιαγιά, την μανούλα μας! Η γυναίκα… Ειλικρινής, θρασύς, ντόμπρα, δεν ήξερε από διπλωματία, δεν μάσαγε τα λόγια της. Όλα από αυτήν ξεκινούσανε…και από το δικό της χάδι μόνο γαληνεύανε! Σκληρή, αλλά δίκαιη με χέρια γεμάτα ρόζους από την δουλειά!

Και πως να μην είναι έτσι όταν πρότυπό της είναι η ηρωίδα η Μανιάτισσα στην μάχη του Διρού! Μια μάχη που έκρινε τον αγώνα για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό …γιατί αν η Μάνη έπεφτε τότε θα χανόταν η πατρίδα! Έναν αγώνα που είναι χρέος μας να γίνει γνωστός και να περάσει από γενιά σε γενιά! Μην ξεχνάτε το εξής: οι γυναίκες της Μάνης αντί να στήσουν ένα καινούριο Ζάλογγο ήταν αυτές που έκαναν κάτι επικό και μεγαλειώδες!

Όπως ανέφερε ο ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος: Η Μάνη μας έδωσε νέες Αμαζόνες… Αυτή είναι η ηρωίδα Μανιάτισσα που τιμούμε σήμερα! Τούτο εδώ το σύμβολο δύναμης και περηφάνειας, αυτός ο θησαυρός για εμάς τους Μανιάτες του Πειραιά αλλά και της Αττικής, ήταν ένα αίτημα πολλών ετών που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα.

Και για αυτό ευχαριστούμε από καρδιάς εσάς κύριε δήμαρχε που μας είχατε υποδεχτεί και αποδεχτήκατε το αίτημά μας, το δημοτικό συμβούλιο που το ενέκρινε (το οποίο ομολογουμένως αποτελείτο από πολλούς συντοπίτες μας), τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κύριο Αράπη που έτρεξε τα διαδικαστικά για την προσωρινή τοποθέτηση, τον γλύπτη μας Πέτρο Γεωργαρίου που δημιούργησε αυτό το αριστούργημα και φυσικά τον μεγάλο χορηγό μας τον Πρόεδρο Ευάγγελο Μαρινάκη που ανέλαβε την χορηγία της ανέγερσης του αγάλματος στη μνήμη του πατρός του, του αείμνηστου Μαρινάκη Μιλτιάδη»!


Π. Γεωργαρίου: Όπως τα αγάλματα της Νίκης, κάνει ένα βήμα  μπροστά. Αυτό το βήμα είναι προόδου και θάρρους
Ο  γλύπτης του έργου  κ. Πέτρος Γεωργαρίου,  στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε :

«Το νόημα του έργου είναι πολύ βαθύ. Το παιδί, πλην της μητρότητας συμβολίζει τη νέα ζωή, τις νέες ιδέες, τη ροή των πραγμάτων γενικά,  ενώ το δρεπάνι είναι ένα εργαλείο της καθημερινότητας.

Η κίνηση του χεριού δείχνει ότι υπερασπιζόμαστε την ύπαρξή μας, τις αξίες, τα ιδανικά και τα μεταλαμπαδεύουμε μέσω της νέας ζωής.

Το μαντήλι έχει ανοίξει και αποκαλύπτεται η  καθαρότητα, η ελευθερία, η ομορφιά. Το πόδι της είναι γυμνό –  συνήθως η γυναίκα ήταν ερμητικά κλειστή –  πατά  στέρεα τη μάνα – γη, τον βράχο και γειώνεται. Είναι ταπεινή.

Όπως τα αγάλματα της Νίκης, κάνει ένα βήμα  μπροστά. Αυτό το βήμα είναι προόδου και θάρρους, ενώ το σκούρο χρώμα του γλυπτού δηλώνει τον χρόνο που σαν σκιά μάς συνοδεύει και μάς παρακολουθεί».


Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κα Νόνη Δούνια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά  κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο δωρητής του έργου κ. Ευάγγελος Μαρινάκης.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κα Δήμητρα Κούβαρη.

 Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά.

 Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Ακολουθεί βίντεο: https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/10/video_2021-10-05_20-18-01.mp4?_=3