PortoNews

Δ. Καπράνος: Η χαμένη τιμή της Ελληνικής Τηλεόρασης

“Είπε, λοιπόν ο καλός Θεός…
“Ας δώσω μιαν ευκαιρία στην τηλεόραση τη Ελλάδας , μήπως και εξιλεωθεί για τα τούρκικα σήριαλ, για τα εμετικά ”ριάλιτι”, για τα στημένα “αθλητικά”, για τις κατευθυνόμενες ειδήσεις, για τα άθλια ελληνικά, για την έλλειψη φαντασίας και οράματος…
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και άτομα που στέκονται
Και της την έδωσε, με την εκδημία του ογκόλιθου της ελληνικής πολιτισμικής ζωής, του γιγάντιου Μίκη Θεοδωράκη!
“Ορίστε, ο Μίκης έφυγε, ο λόγος πλέον ανήκει σε εσάς” τους είπε ο Θεός, αλλά εκείνοι την ίδια ώρα, ως εφάνη εκ του αποτελέσματος, φορούσαν ακουστικά για να απολαύσουν τα “δοκιμαστικά” του “The voice” και εκείνης της απωθητικής “ παρέλασης οικτρά “Two “και κάτι τέτοιο μεταμφιεσμένων” ,που είναι για πολύ ξύλο!
Σου δίνει, δηλαδή, ο Θεός έναν τιτάνα και σου λέει: “Χτίσε επάνω του την επιστροφή σου, την εξιλέωσή σου, στήσε τον γυρισμό σου-έστω και για μια μέρα- στην ποιότητα!
Δώσε στην τελευταία “συναυλία” του Μίκη το βάρος που της πρέπει, κάνε την τελετή να μοιάζει με αποχαιρετισμό σε έναν κορυφαίο και μην στείλεις τους “μαρκουτσοφόρους” (δεν φταίνε εκείνοι, φυσικά) να τρέχουν με τα μικρόφωνα και να ζητούν δηλώσεις από τον πάσα ένα, για να “γεμίσουν” το πρόγραμμα!
Σου δίνει ο Θεός την ευκαιρία να συνθέσεις ένα “Ρέκβιεμ” κι εσύ, αντί να νοικιάσεις για λίγο (που λέει ο λόγος) τον Τζεφιρέλι, τον Μπερτολούτσι, τον Παζολίνι τον Γαβρά και τον Μορικόνε, παραδίδεις το πολύτιμο σκήνωμα στα “μεσημεράδικα” και στην κάθε “παρουσιάστρια” που αν υπήρχε Αστυνομία Αισθητικής και Καλού Γούστου, θα της έκοβε κλήσεις ανά πεντάλεπτο!
Σου λέει ο Πλάστης και Δημιουργός “Ορίστε, σου παραδίδω τον ποταμό των ποταμών, τον μέγιστο των μεγίστων, σε εποχή απόλυτης ξηρασίας, σου παραδίδω την γύρη των ανθών του πενταγράμμου, σου παραδίδω τον αποστακτήρα των μεγάλων ποιητών! “Carpe diem”, άδραξέ την και μην την χάσεις αυτή την ευκαιρία!
Κι εσύ στέλνεις τα μικρόφωνα που μας λένε πόσο κάνουνε σήμερα τα τσαουλιά φασόλια και πόσο θα ακριβήνουν με τα νοίκια, να προτείνουν το μαρκούτσι απειλητικά, για να αποτυπώσει δηλώσεις από τον Πατούλη και την Γεροβασίλη!
Και μην πει κανείς “καλά τα λέτε εσείς οι απ’ έξω” ! Υπήρξαμε και “από μέσα” και γνωρίζουμε την δουλειά, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες τις οποίες προσέφερε αυτή η μεγάλη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Κάτσε, λοιπόν, και ετοιμάσου. Είχες μπροστά σου μια εβδομάδα να σκηνοθετήσεις, να φανταστείς, να δημιουργήσεις, να υλοποιήσεις.
Αυτές οι ευκαιρίες γίνονται μεγάλες παραγωγές! Δεν είναι μια οποιαδήποτε κηδεία! Δεν είναι κουτόφραγκοι εκείνοι που μετατρέπουν μια νεκρώσιμη ακολουθία, μια πορεία προς την τελευταία κατοικία ενός σημαντικού προσώπου σε θέαμα αλησμόνητο!
Είναι θέμα σεβασμού τόσο στο τιμώμενο πρόσωπο, όσο και απέναντι στην Ιστορία, που χρειάζεται αυτές τις παρακαταθήκες.
Τί θα δείξουν τα ελληνικά κανάλια στην επέτειο του θανάτου του Μίκη; Ποιές σκηνές θα επιλέξουν; Τις ομιλίες της Προέδρου και του ΓΓ του ΚΚΕ, που ναι μεν ήταν καλογραμμένες, αλλά δεν είναι και για να τις γράψει η Ιστορία;
Δεν ήταν ούτε ο συγκλονιστικός Άγγελος Σικελιανός ούτε ο αγέρωχος Σωτήρης Σκίπης πάνω από το λείψανο του Κωστή Παλαμά!
Η τηλεόραση μπορεί να κάνει θαύματα! Για να τα κάνει, όμως, χρειάζεται φαντασία και χρήμα! Αλλά οι δικοί μας μεγιστάνες της τηλοψίας, προτιμούν τον “Σουλεϊμαν” και το “Μπάτσελορ”. Κρίμα, πολύ κρίμα!
Τους δόθηκε μια ευκαιρία να εξιλεωθούν για τα βαρύτατα αμαρτήματά τους κι εκείνοι προτίμησαν να μετατρέψουν την κηδεία του Μίκη σε “μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες”…
Υ.Γ: Το ξόδι του Μίκη στα Χανιά είχε την μεγαλοπρέπεια της απλότητας
Υ.Γ2 : Είδα την κηδεία του Μπελμοντό. Ρεσιτάλ αξιοπρέπειας με έναν υπέροχο Μακρόν.”
Το εξαιρετικό κείμενο είναι του Δημήτρη Καπράνου, τον οποίον και ευχαριστούμε