Πειραιάς για Όλους: Στο ΣτΕ για το Λιμάνι

Για την κίνηση των 24 κορυφαίων αυτοδιοικητικών στελεχών των παραλιμένιων πειραϊκών δήμων, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, οι τέως αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Νήσων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, να προσφύγουν στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση και αναστολή των υπουργικών αποφάσεων που έδωσαν τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις στα έργα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, μίλησε   ο επικεφαλής του «Πειραιάς για όλους», Νίκος Μπελαβίλας, στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα» και στην εκπομπή «Μένουμε Πειραιά», καλεσμένος του Νίκου Παρασκευά και του Ντίνου Υφαντή.
Ο Νίκος Μπελαβίλας, αφού σημείωσε ότι η υπόθεση των προσφυγών είναι μια χρονοβόρα, επίπονη αλλά και κοστοβόρα διαδικασία και ότι η 70σέλιδη τεκμηριωμένη αίτηση ακύρωσης και αναστολής είναι αποτέλεσμα εθελοντικής, συλλογικής εργασίας από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, τεχνικών και νομικών, επισήμανε:
– Η προσφυγή στοχεύει στην απόδειξη της προβληματικής διαδικασίας αδειοδοτήσεων κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον και όχι στην αξιολόγηση των έργων. Η πρόσφατη αδειοδότησή τους έγινε εκ των υστέρων – αφού ήδη πολλά κατασκευάζονταν και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
– Το νόημα της προσφυγής είναι να ακουστεί η φωνή του Πειραιά. Οι τρεις μεγάλοι παραλιμένιοι δήμοι έχουν σοβαρότατες ενστάσεις και αυτές δεν έχουν ακουστεί.
– Η ΟΛΠ-Cosco πρέπει να συνεδητοποιήσει ότι ο Πειραιάς είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη πόλη και δεν μπορεί να εκτελεί έργα πάνω σε σχέδια που εκπονήθηκαν προ 20ετίας. Χρειάζεται νέος σχεδιασμός με σεβασμό στην υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών.
– Η προσφυγή των αυτοδιοικητικών είναι μια από τις τέσσερεις, πολιτών και φορέων, που έχει να αντιμετωπίσει η ΟΛΠ-Cosco. Και θα τα βρει δύσκολα.
– Το ευρύτατο παμπειραϊκό μέτωπο από το Παλατάκι μέχρι το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έχει ένα ενιαίο αίτημα: Την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού από τα έργα της ΟΛΠ-Cosco.
Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στον ακόλουθο σύνδεσμο: 
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι