PortoNews

Ζ. Ζούπης: Τα σημεία κλειδιά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι η πορεία της πανδημίας και η νίκη μέχρι τέλους

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της θητείας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τις εκλογές. Από τις έρευνες που έχετε πραγματοποιήσει ως Διευθυντής Ερευνών μίας από τις μεγαλύτερες Εταιρείες Δημοσκοπήσεων της opinion poll, τι συμπεράσματα προκύπτουν;

Πράγματι έχουμε υλοποιήσει δεκάδες Πανελλαδικές Πολιτικές Έρευνες αυτά τα δύο χρόνια , όπως έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες έρευνες από όλες τις Εταιρείες. Το βασικό που προκύπτει, είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ένα μοναδικό φαινόμενο για όσα χρόνια πραγματοποιούνται μεταπολιτευτικά δημοσκοπήσεις. Ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της θητείας μιας Κυβέρνησης οι φθορές που συνήθως παρουσιάζονται σε αντίστοιχες τέτοιες περιόδους είναι απειροελάχιστες και για να είμαι πιο ακριβής, θα σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικά ευρήματα που δεν αλλάζουν μέχρι στιγμής.

–          Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί, η Κυβέρνηση να κρατάει σταθερές τις δυνάμεις της ή να παρουσιάζει και μια τάση ανόδου, την στιγμή που το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζει μείωση των δυνάμεών του κατά 25%-30%, ενώ κανένα από τα μικρότερα κόμματα δεν δείχνει να μπορεί να εμφανίσει μια μικρή έστω αλλά σταθερή δημοσκοπική άνοδο. Έτσι η Ν.Δ που είχε νικήσει στις Βουλευτικές Εκλογές με 8.5% διαφορά, τώρα εμφανίζεται να προηγείται από 13% έως και 17% στην Πρόθεση ψήφου!

–          Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί ο Πρωθυπουργός της χώρας να επιλέγεται με ποσοστό 25%-30% παραπάνω από τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός επιλεγόμενος από σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων άλλων κομμάτων και μάλιστα με δεύτερη επιλογή να προκύπτει ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ας ληφθεί δε υπόψη, ότι δεν ήταν μια εύκολη διετία αυτή που πέρασε. Ας σκεφτούμε την πανδημία με τις υγειονομικές, οικονομικες , κοινωνικές επιπτώσεις της, την Τουρκική προκλητικότητα με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Έβρου, το Μεταναστευτικό κ.ά

Εσείς πως εξηγείτε αυτό το φαινόμενο, αυτά τα ευρήματα ;

Θεωρώ ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 δεν είχαμε απλά μια αλλαγή Κυβέρνησης , αλλά εποχής, προτεραιοτήτων, ζητούμενων. Στις κάλπες εκφράστηκε η θέληση μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και πολιτικών περιπετειών που κινδύνεψε ακόμα και η παρουσία της χώρας στην Ε.Ε και στην ΟΝΕ, μετά από μια περίοδο κυριαρχίας του λαϊκισμού και μεγάλων υποσχέσων που δεν τηρήθηκαν, να μπούμε σε μια περίοδο κανονικότητας, ανάπτυξης, επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να πείθει ο ίδιος ευρύτερα ακροατήρια εκφράζοντας και το μεγαλύτερο τμήμα του Κέντρου ότι είναι ο Πρωθυπουργός που έχει σχέδιο, ευθύνη, που μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις ( πανδημία, οικονομική κρίση, Έβρος κ.ά) και να ανοίξει ένα νέο δρόμο για την χώρα.

Ηγείται μιας dream team, μιας ομάδας αλάνθαστων; Ασφαλώς όχι. Η Κυβέρνηση και λάθη έχει κάνει και ολιγωρίες έχει δείξει και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχει καθυστερήσει. Αλλά εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και βηθάει την Ν.Δ , θυμίζοντας άσχημες στιγμές του παρελθόντος του ως Αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση και δείχνοντας μοναδική αδυναμία να μεταβληθεί σε ένα πιο σύγχρονο πολιτικό οργανισμό με θετικό λόγο και πειστικό αφήγημα. Μηδενίζοντας τα πάντα, καταγγέλλοντας τα πάντα, απλά δεν πείθει.Σκεφτείτε ότι μόλις το 12% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του και ότι στις μηνιαίες τάσεις εντοπίζαμε ένα 10% έως και 14% να φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Ν.Δ. Έτσι αδυνατεί να ανέβει, χάνει δυναμεις και αυτές οι απώλειες θα ήταν πολύ σημαντικότερες αν υπήρχε ένα ΚΙΝΑΛ που να είχε αποσαφηνίσει θέματα φυσιογνωμίας, ταυτότητας, ηγεσίας. Αυτό όμως μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει και για αυτό οι δημοσκοπικες επιδόσεις του ΚΙΝΑΛ κινούνται στην ζώνη του 6%-7% δηλώνοντας ότι θέλει να είναι μια μεταρρυθμιστική αντιπολιτευτική δύναμη και στην πράξη και με ευθύνη της ηγεσίας του να ακολουθεί συχνά την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι το 80% των ψηφοφόρων του δεν θέλει να ακούει καν για ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα 65%-75% αυτών εκτιμά ως θετικό το κυβερνητικό έργο και την Πρωθυπουργική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη.

Εσείς δηλαδή βλέπετε μια ακινησία συσχετισμών και διεργασιών;

Το αντίθετο πιστεύω και λέω. Κάτω από αυτή την επιφανειακή ακινησία και μη ουσιαστική διαφοροποίηση των συσχετισμών βλέπω μια διαρκή μετατόπιση και μια επαναχάραξη των διαχωριστικών γραμμών. Σήμερα πια δεν φαίνεται για παράδειγμα να παίζει τόσο ουσιαστικό ρόλο ο κλασσικός διαχωρισμός αριστερά-δεξιά , αλλά η διαχωριστική πρόοδος – συντήρηση. Πολλά από αυτά που υλοποιεί ο Κ. Μητσοτάκης θεωρούνται ότι είναι προοδευτικά, ενώ οι σημαίες δυνάμεων της Αντιπολίτευσης φαίνονται παρωχημένες, οπισθοδρομικές , συντηρητικές. Ουσιαστικά η πραγματική επιτυχία της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη δεν βρίσκεται στα ποσοστά, αλλά στην ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία που φαίνεται να έχει. Αν δε συνεχιστεί για πολύ αυτή η αδυναμία κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε νέα πολιτικά φαινόμενα, είτε αυτό αφορά σε μια μεγάλη ενίσχυση της Ν.Δ και ανακατατάξεις σ΄αυτά τα κόμματα είτε και στην δημιουργία νέων φορέων που θα επιδιώξουν να εκφράσουν τα νέα ζητούμενα.

Ποια είναι τα σημεία κλειδιά που κρίνετε ότι θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τους πολιτικούς συσχετισμούς;

Η πορεία της πανδημίας και η νίκη μέχρι τέλους –  η κατάσταση Επιχειρήσεων και εργαζομένων- η πορεία της ανεργίας και η ανάπτυξη της χώρας από ιδιωτικές επενδύσεις και από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια θα φτάσουν τα 100 δις. ευρώ και η προσαρμογή στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα είναι τα θέματα κλειδιά για την πορεία της χώρας και το σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Καθοριστικό στοιχείο που θα επιδράσει καταλυτικά είναι πως θα νιώσουν οι πολίτες , ότι οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, τα έργα, οι πολιτικές βελτιώνουν την ζωή τους ή όχι.

Πρόσφατα δεχτήκατε επίθεση ως OPINION POLL για τα αποτελέσματα της έρευνάς σας τον Μάιο. Κάποιο σχόλιο;

Είμαστε Εταιρεία Δημοσίων Δημοσκοπήσεων, κάνουμε ένα επιστημονικό έργο και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα που βρίσκουμε ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε. Δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις  ούτε προσπαθούμε να τους έχουμε ικανοποιημένους όλους δίνοντας ποσοστά που τους κάνουν όλους ευτυχισμένους. Δημοσιοποιούμε ότι βρίσκουμε τηρώντας όλους τους επιστημονικούς, μεθοδολογικούς, στατιστικούς κανόνες ως μέλος του ΣΕΔΕΑ, του ESOMAR και της WAPOR. Απλά θυμίζω σε όποιους κατά διαστήματα έχουν πει κάτι για τις έρευνές μας, ότι η Opinion Poll έπιασε τα εκλογικά αποτελέσματα και στις Εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 και στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές εκλογές του 2019 με απόκλιση +/- 0.5%.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι πιέζοντας, φοβεριζοντας, προπηλακίζοντας φραστικά  θα αυτολογοκριθούμε ή θα δίνουμε πιο εκλογικευμένα ποσοστά από αυτά που βρίσκουμε ή ότι δεν θα διερευνούμε θέματα που δεν τους αρέσουν ,  απλά χάνουν τον χρόνο τους.

Συνέντευξη διευθυντή ερευνών της  OPINION POLL  Ζαχαρία Ζούπη.